Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Ελάνο, εσύ σούπερ σταρ! (videos)

Ένας από τους μεγαλύτερους μπαλαδόρους που διαθέτει η ποδοσφαιρική… βιομηχανία της Βραζιλίας είναι ο 29χρονος Ελάνο, υποψήφιος μεταγραφικός στόχος του Ολυμπιακού, και το gazzetta.gr σας τον παρουσιάζει.

Στη χώρα του έγινε γνωστός με τις εξαιρετικές του εμφανίσεις σε μικρή ηλικία με τη φανέλα της φημισμένης Σάντος του Πελέ, εμφανίσεις που αποτέλεσαν το… διαβατήριο για την ευρωπαϊκή πρόκληση την οποία βρήκε στο Ντόνετσκ της Ουκρανίας. Έπειτα, μία διετία στην ραγδαία… αναπτυσσόμενη Μάντσεστερ Σίτι, και πλέον πίσω στην αγαπημένη του Σάντος, ο Ελάνο στα 29 του χρόνια θα μπορούσε να κάνει το ταξίδι στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό για την ευρωπαϊκή πρόκληση Νο2.

Φυσικά, παίκτες σαν τον Ελάνο, που μπορούν να καλύψουν τόσο ποιοτικά το δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής με κινήσεις τόσο πίσω από τον επιθετικό όσο και ως κρυφός φορ, έχουν λήγει στην διεθνή ποδοσφαιρική αγορά, ενώ δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι κορυφαίες ομάδες της γηραιάς ηπείρου στην πλειονότητά τους είχαν ασχοληθεί κατά καιρούς με την απόκτησή τους.

Στη Σάντος με Ρομπίνιο, Άλεξ και Ντιέγκο

Στα 20 του χρόνια, ο Ελάνο Ραλφ Μπλούμερ (όπως είναι το πλήρες όνομά του) άρχισε να παίζει βασικός στην Σάντος ενώ κάθε χρόνο παρουσιαζόταν όλο και καλύτερος. Αποκορύφωμα, το πρωτάθλημα Βραζιλίας που κατέκτησε μαζί με μία παρέα ταλαντούχων ποδοσφαιριστών (Ρομπίνιο, Άλεξ, Ντιέγκο) το 2004, συμπληρώνοντας 34 γκολ με τη φανέλα της ομάδας του σε 134 αγώνες.

Ευρωπαϊκή πρόκληση

Εκείνη, ήταν και η χρονιά που έκανε το… ευρωπαϊκό βήμα, με την ουκρανική Σαχτάρ να κινείται γρήγορα και αποφασιστικά για την απόκτησή του. Παράλληλα ήρθε και η κλήση για την Εθνική ομάδα της Βραζιλίας, καθιστώντας τον, τον πρώτο παίκτη που αγωνιζόταν στο ουκρανικό πρωτάθλημα και ταυτόχρονα στη Σελεσάο.

Μάλιστα, στην Σαχτάρ συνάντησε αρκετούς συμπατριώτες του (για παράδειγμα τους Ματουζάλεμ και Μπραντάο) και μαζί βοήθησαν την ουκρανική ομάδα να πάρει τα ηνία στις εγχώριες διοργανώσεις, αλλά και να αρχίσει να «χτίζει» το όνομά της στην Ευρώπη. Συνολικά στο Ντόνετσκ ο Ελάνο σκόραρε 22 γκολ σε 77 αγώνες και το καλοκαίρι του 2007 άλλαξε και πάλι ποδοσφαιρικό σταθμό.

Tο βήμα στην Πρέμιερ Λιγκ

Πολλές ομάδες θέλησαν να τον κάνουν δικό τους, όμως η Σίτι κατάφερε να τον ντύσει στα «μπλέ» προσφέροντας στους Ουκρανούς περί τα 10 εκατ. ευρώ.

Στη Σίτι ο Ελάνο προσαρμόστηκε γρήγορα και άρχισε κι εκεί να ξεδιπλώνει το πλούσιο ταλέντο του, αυτή τη φορά στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, σκοράροντας 14 τέρματα σε 62 αγώνες πρωταθλήματος με την ομάδα του Μάντσεστερ, έχοντας πάρει τη φανέλα του βασικού… σπίτι του.

Αποθέωση στην Τουρκία

Το 2009, η Γαλατασαράι έκανε το μεγάλο «μπαμ» εντάσσοντας στο δυναμικό της τον άσο της Σίτι, σε ηλικία 27 ετών. Ο Ελάνο έφτασε στην Κωνσταντινούπολη τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου και γνώρισε την αποθέωση από χίλιους και πλέον Τούρκους φίλους της «Γαλατά» που τον περίμεναν στο αεροδρόμιο.

Μάλιστα, ο Ελάνο, πήρε τη φανέλα με το Νο9, την οποία φόραγε προηγουμένως ο μεγάλος αστέρας της ομάδας και του τουρκικού ποδοσφαίρου, Χακάν Σουκούρ. Στην Τουρκία, ο Βραζιλιάνος άσος συνέχισε τις εξαιρετικές του εμφανίσεις, σκοράροντας 8 γκολ σε 44 αναμετρήσεις, ώσπου φέτος γύρισε στην αγαπημένη του Σάντος.

Μαζί με τον Ντιόγκο

Η Σάντος τον έκανε δικό της με 3 εκατ. ευρώ από την τουρκική ομάδα, θέλοντας να τον δει να επιστρέφει στο βραζιλιάνικο πρωτάθλημα, για χάρη της ομάδας που τον ανέδειξε. Στην Σάντος μάλιστα εκείνη την περίοδο μετακινήθηκε και ο Ντιόγκο του Ολυμπιακό. Ο 24χρονος επιθετικός που αγωνίζεται στη Βραζιλία ως δανεικός από τους «ερυθρολεύκους» έχει μιλήσει με τον Ελάνο για την εμπειρία του από την Ελλάδα, και ο 29χρονος γνωρίζει για τη χώρα μας.

Στο 100% από τη… βούλα

Ο… Θρύλος λέει πως ο Ελάνο δεν χάνει πέναλτι ούτε με αίτηση, ενώ το ποσοστό ευστοχίας του από την άσπρη βούλα αγγίζει το 100%. Γενικά, εξάλλου στα στημένα έχει πολύ καλές εκτελέσεις, και κάθε φάουλ σε καλό σημείο είναι μόνιμη απειλή για την αντίπαλη εστία.

Το κεφάλαιο Εθνική

Επτά χρόνια παίζει στην Εθνική ομάδα της χώρας του ο Ελάνο, έχοντας αγωνιστεί σε 45 αγώνες σκοράροντας 9 γκολ. Άλλωστε με τη Σελεσάο έχει πάρει μέρος και σε μεγάλες διοργανώσεις, ενώ και στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής ήταν στα βασικά στελέχη της ομάδας του Κάρλος Ντούνγκα.

Δείτε παρακάτω βίντεο με τις ικανότητες του βραζιλιάνου μάγου!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...