Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Με τη ρέντα της Εθνικής τα βάζουν τα διεθνή ΜΜΕ


 «Η τύχη ευνοεί τους κακοπληρωτές Έλληνες» γράφουν οι Δανοί

Είτε το έφερε μαζί του και το κληροδότησε ο Ότο Ρεχάγκελ, είτε το κέρδισε μόνη της, ένα είναι το σίγουρο: αυτή η Εθνική, πέρα από την αδιαμφισβήτητη ικανότητά της να παίρνει αποτελέσματα, έχει και άστρο. Αυτό έλαμψε ξανά την Παρασκευή στο Κίεβο. Η κλήρωση των ομίλων του EURO 2012 ήταν λες και «μαγειρεύτηκε» στα γραφεία της ΕΠΟ. 

Όταν το χέρι του Ζινεντίν Ζιντάν έβγαλε το μπαλάκι με το όνομα «Greece», ο Φερνάντο Σάντος, οι παίκτες του και εκατομμύρια Έλληνες χαμογέλασαν συνωμοτικά. Σαν να ήξεραν ότι η αγαπημένη τους κληρωτίδα δεν θα τους απογοητεύσει. Η πρόκριση στα ημιτελικά μόνο δεδομένη δεν πρέπει να θεωρείται, όμως ο όμιλος με Πολωνία, Ρωσία και Τσεχία είναι πέρα για πέρα βατός και οι Έλληνες διεθνείς το γνωρίζουν καλά, όσο και αν δεν θέλουν να το παραδεχθούν στις δηλώσεις τους. Τη χαρά αυτή δεν μοιράζονται τα διεθνή ΜΜΕ, που τα βάζουν με τη ρέντα της Εθνικής. «Είναι δυνατόν η τύχη να ευνοεί τόσο τους κακοπληρωτές Έλληνες», αναρωτιέται η δανική εφημερίδα Politiken στο φύλλο του Σαββάτου...
 
Στο εξωτερικό δεν μπορούν να χωνέψουν πόσο καλά φέρθηκε η κληρωτίδα της UEFA στην Εθνική. Μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Δανίας, η Politiken... καταριέται τα χέρια που την έβαλαν σε όμιλο με Ολλανδία, Γερμανία και Πορτογαλία και δίνει τόνο πολιτικό στο σχετικό άρθρο: "Είναι δυνατόν η τύχη να ευνοεί τόσο τους κακοπληρωτές Έλληνες; Εμείς εδώ και αυτοί εκεί. Κάποια στιγμή η UEFA πρέπει να καταλάβει ότι το σύστημα των κληρώσεων είναι εγκληματικό".

Γελοίο χαρακτηρίζει τον όμιλο της Εθνικής το BBC. Στην απευθείας αναμετάδοση της κλήρωσης για το ραδιόφωνο, οι καλεσμένοι εύχονταν να πέσει η ομάδα τους σε όμιλο με Πολωνία και Ελλάδα, όμως όταν σχηματίστηκε ο όμιλος της Εθνικής, ο Τέντι Σέριγχαμ δεν άντεξε: "Είναι γελοίο. Ένας πολύ ενδιαφέρων όμιλος, αλλά -ας είμαστε ειλικρινείς- εντελώς γελοίος".

Η... χάρη της Εθνικής έφτασε ως τον Καναδά! Ο Μάθιου Σκιανίτι, αρθρογράφος της National Post, δεν χάρηκε καθόλου: "Η Ελλάδα, η πιο βαρετή ομάδα που έχει κερδίσει διεθνή τίτλο, έχει την ευκαιρία να προκριθεί από τον όμιλο και να μας κοιμίσει και στα νοκ άουτ. Όλοι γελάνε με τον πρώτο όμιλο. Οι Τσέχοι θα πάρουν την πρώτη θέση και οι Ρώσοι τη δεύτερη, όμως δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα συμβεί αν στραβώσει κάτι. Και κάτι άλλο: Πολωνία-Ελλάδα στο εναρκτήριο ματς. Όχι ό,τι καλύτερο για εναρκτήριο. Όχι ό,τι καλύτερο για οποιοδήποτε ματς τώρα που το σκέφτομαι".

Οι οιωνοί και τα χαμόγελα

Ο Φερνάντο Σάντος ήταν ο πρώτος που έκανε λόγο για παράδοση. Πράγματι, οι... οιωνοί θυμίζουν το έπος του 2004. Η Ελλάδα θα δώσει το εναρκτήριο παιχνίδι κόντρα στην οικοδέσποινα Πολωνία, στη Βαρσοβία, όπως είχε γίνει και κόντρα στους Πορτογάλους στη Λισαβόνα. Η δεύτερη αντίπαλος θα είναι η Τσεχία, ομάδα που συνάντησε και στο δρόμο προς την κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης, στις ακτές του Ατλαντικού. Η τελευταία αγωνιστική θα μας βρει αντιμέτωπους με τους Ρώσους. Σας θυμίζει τίποτα; Μα βέβαια, το ίδιο είχε γίνει το 2004, όταν το γκολ του Βρύζα σηματοδότησε την πιο γλυκιά ήττα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Πάντως, όσο και αν χαμογέλασε η κληρωτίδα, όσο και αν ευνοεί η παράδοση, ο Φερνάντο Σάντος μένει προσγειωμένος. Ο ομοσπονδιακός προπονητής σημείωσε ότι κόντρα σε θεωρητικά ανώτερους αντιπάλους, μία ομάδα έχει όπλο την αυτοσυγκέντρωση, ενώ δεν θέλησε να χαρακτηρίσει την Ελλάδα φαβορί για την πρόκριση. "Όλες οι ομάδες έχουν μοιρασμένες πιθανότητες. Πλέον οι παίκτες μου έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση. Θα είμαστε έτοιμοι στην Πολωνία", ήταν τα λόγια του πάντα συγκρατημένου Πορτογάλου.

Εξίσου συγκρατημένος ο βοηθός του, Λεωνίδας Βόκολος. Όπως και ο Σάντος, δεν θέλησε να χρίσει φαβορί την Εθνική, όμως τόνισε ότι το κλίμα στα αποδυτήρια είναι καλύτερο από ποτέ, κάτι που αποτελεί το δυνατότερο όπλο στη φαρέτρα των διεθνών. Ίδια αντιμετώπιση και από τον Σοφοκλή Πιλάβιο. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ ήταν συγκρατημένος και πρόσθεσε ότι δεν είναι μόνη η τύχη που έχει φέρει σε αυτό το επίπεδο την Ελλάδα: "Δεν είναι μόνο η ρέντα που λένε πως έχουμε στις κληρώσεις, παίζουμε και καλά. Στην προκριματική φάση κάναμε 7 νίκες και 3 ισοπαλίες".

Χαμηλούς τόνους κράτησε ο αρχηγός της Εθνικής, Γιώργος Καραγκούνης, ο οποίος όμως δεν έκρυψε τη χαρά του για την κλήρωση, καθώς "το 2004 ο όμιλος ήταν δυσκολότερος και κανείς δεν μας υπολόγιζε". Ο "Κάρα" μίλησε για "καθήκον" που εκπληρώθηκε με την παρουσία στο EURO και από εδώ και πέρα κάθε νίκη και κάθε πρόκριση θα είναι μοναδικής σημασίας.

Τη Ρωσία, "μία ομάδα παγκόσμιας κλάσης" έχρισε φαβορί του ομίλου ο Κώστας Κατσουράνης, ο οποίοςέθεσε την πρόκριση ως αποκλειστικό στόχο. Θετικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι η Ελλάδα παίζει την πρώτη αγωνιστική με την Πολωνία γιατί "οι διοργανωτές έχουν πάντα άγχος στις πρεμιέρες".


Πανηγυρίζουν και οι αντίπαλοί μας

Δεν ήταν μόνο για την Ελλάδα ευπρόσδεκτη η κλήρωση. Οι αντίπαλοί μας πανηγυρίζουν που απέφυγαν τα μεγαθήρια και πλέον όλοι ονειρεύονται την πρόκριση. Ο θρύλος του πολωνικού ποδοσφαίρου Γκρέγκορζ Λάτο θεωρεί ότι η ομάδα του κληρώθηκε σε έναν "ονειρεμένο όμιλο" και μάλιστα είναι φαβορί για πρόκριση λόγω έδρας.

Πιο συγκρατημένος ο Ρότζερ Γκερέιρο, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ξέρει την Ελλάδα: "Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν κατακτήσει το τρόπαιο στο παρελθόν. Είναι μία δεμένη και πραγματικά πολύ ποιοτική ομάδα. Για εμάς είναι γιορτή μόνο και μόνο που θα διοργανώσουμε το EURO 2012. Είναι ιστορικό το γεγονός για τη χώρα και θέλουμε να φανούμε αντάξιοί του μέσα στο γήπεδο".

Απολαυστικός στις δηλώσεις του ο Ρόμαν Σιρόκοφ. Ο Ρώσος μέσος έχει... βαρεθεί να αντιμετωπίζει συνεχώς την Ελλάδα και υπογράμμισε: Είναι σαν τη μέρα της μαρμότας. Τους ξέρουμε καλά και μας ξέρουν και αυτοί. Αλλά ξέρουμε και τους Τσέχους. Οι Πολωνοί είναι απρόβλεπτοι, παίζουν στο γήπεδό τους και για αυτό είναι ο πιο δύσκολος αντίπαλος".

Τυχεροί αισθάνονται οι συμπαίκτες του, Αντρέι Αρσάβιν και Ρόμαν Σίσκιν. Γνωρίζουν ότι η Ρωσία είναι το φαβορί του ομίλου και τονίζουν ότι αν δεν πάρει την πρόκριση θα πρόκειται για πελώρια αποτυχία.

Απόλυτα ειλικρινείς ο προπονητής και ο αρχηγός της Τσεχίας. Ο Μίχαλ Μπίλεκ και ο Τόμας Ροζίτσκι σχολιάσαν ότι πρόκειται για τον καλύτερο όμιλο που θα μπορούσαν να φανταστούν και το μόνο που ευχήθηκαν είναι να μην πέσουν στην παγίδα της χαλάρωσης.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...