Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Γερμανία - Ιταλία 1-2: Bella Italia!

Τα δύο γκολ του Μάριο Μπαλοτέλι έστειλαν την εξαιρετική η Ιταλία στον κυριακάτικο τελικό του Κιέβου απέναντι στην Ισπανία. Η "σκουάντρα ατζούρα" επικράτησε 2-1 της απογοητευτικής Γερμανίας και επέστρεψε σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά το 2006.

Η Γερμανία είχε όλες τις προϋποθέσεις να επιβληθεί των "ατζούρι". Και πιο νεανικό σύνολο διαθέτει και δύο ημέρες παραπάνω ξεκούρασης είχε και ούτως ή άλλως έχει συνηθίσει να παίζει σε υψηλό τέμπο. Μάλιστα, παράδοξο μεν αλλά, στο πρώτο 20λεπτο το παιχνίδι θύμισε αρκετά εκείνο με την... Ελλάδα. Τα χρώματα ίδια, ο ρυθμός παραπλήσιος, η μπάλα μονίμως στην περιοχή του Μπουφόν και δυο - τρεις απειλητικές στιγμές.
Απλώς η Ιταλία, που προερχόταν από τα 120 λεπτά με τους Άγγλους, με τους πιο ποιοτικούς μέσους (Πίρλο, Μαρκίζιο, Ντε Ρόσι) κρατούσε περισσότερο και κυκλοφορούσε σαφώς καλύτερα την μπάλα. Αρκούσαν παρόλα αυτά δύο εμπνεύσεις για να γκρεμιστεί μεμιάς όλο το γερμανικό οικοδόμημα. Το οποίο αποδείχθηκε βασισμένο σε σαθρές βάσεις, καθώς αμυντικά υπολειτουργούσε από την αρχή του τουρνουά. Κασάνο και Μοντολίβο χάρισαν την ευκαιρία στον Μπαλοτέλι να χριστεί σκόρερ και αυτός δεν λάθεψε. Είτε με το κεφάλι είτε με το βολέ άφησε άναυδο τον Νόιερ και μετά το 1-0 του 20' ήρθε το 2-0 στο 36'.
Στριμωγμένη στα σχοινιά η Γερμανία, έψαχνε κάπου να πιαστεί. Ο Λεβ δεν είχε πολλές επιλογές: πέταξε εκτός αγώνα τους αρνητικούς Γκόμεζ και Ποντόλσκι, τους οποίους είχε επιλέξει για το αρχικό σχήμα, ούτε όμως με τον Κλόζε στην κορυφή ούτε με τον Ρόις στα άκρα, βρήκε προκοπή. Ένα σύνολο γεμάτο ταλέντο, αλλά χωρίς την τεράστια προσωπικότητα στο χορτάρι δυσκολεύτηκε αφάνταστα να απειλήσει τον Μπουφόν. Ναι το φάουλ του Ρόις στο 62' βρήκε με τα χέρια του Ιταλού γκολκίπερ το οριζόντιο δοκάρι, ήταν ωστόσο η μοναδική αξιοσημείωτη στιγμή των "πάντσερ" σε όλο το δεύτερο ημίχρονο.
Φρόντισε βέβαια ο Πραντέλι γι' αυτό. Ντιαμάντι αρχικά (αντί Κασάνο) και Μότα κατόπιν (αντί Μοντολίβο) έδεσαν ακόμη περισσότερο το κέντρο της "σκουάντρα ατζούρα", η οποία όχι μόνο έκανε άριστη διαχείριση του υπέρ της σκορ, αλλά εύκολα θα μπορούσε να είχε σκοράρει εκ νέου με Μπαλοτέλι (60') και Μαρκίζιο (67'). Βούτυρο στο ψωμί των Ιταλών η όλη κατάσταση, βόλεψε απίστευτα τα σχέδια του προπονητικού επιτελείου, παρά την αναγκαστική απώλεια του Super Mario.
Η χαμένη ευκαιρία του Χούμελς στο 90' ήταν το κύκνειο άσμα των "πάντσερ" στον αγώνα, αφού μετά το εύστοχο πέναλτι του Οζίλ στις καθυστερήσεις, μετά το χέρι του Μπαλτζαρέτι (είχε προηγηθεί φάουλ του Κλόζε), χρόνος δεν υπήρχε διαθέσιμος για την ανατροπή. Η Ιταλία κράτησε στα τελευταία γεμίσματα και κατέκτησε μια πανάξια πρόκριση.
Κλειδί του αγώνα
Η Γερμανία απείλησε πρώτη, η Ιταλία όμως ήταν εκείνη που προηγήθηκε. Το πρώτο γκολ του Μπαλοτέλι άγχωσε πολύ τον Γιόαχιμ Λεβ και τους παίκτες του, οι οποίοι δεν συνήλθαν ποτέ από το σοκ του 0-1 και μετά το 0-2 πέταξαν λευκή πετσέτα.
MVP
Μολονότι σε όλο το τουρνουά έχανε τ' άχαστα, ο Μάριο Μπαλοτέλι έδρασε την κατάλληλη στιγμή. Μία με το κεφάλι μία με το πόδι, "εκτέλεσε" τον Νόιερ και άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του σ' έναν ημιτελικό που κρίθηκε πολύ νωρίς.
Αδύναμος κρίκος
Ο Χόλγκερ Μπαντστούμπερ ψάχνει ακόμη τον Μπαλοτέλι στο πρώτο γκολ. Το ίδιο και ο Φίλιπ Λαμ στο δεύτερο. Εκτεθειμένη επί μονίμου βάσεως η άμυνα της Γερμανίας, απέτυχε παταγωδώς στην αποστολή της και πλήρωσε την αδυναμία των μπακ στο ένας εναντίον ενός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...