Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Ο Φαν Γκάαλ στην εθνική Ολλανδίας και οι «μπηχτές» του Κρόιφ

Ο ζωντανός θρύλος του ολλανδικού ποδοσφαίρου κ. Γιόχαν Κρόιφ εγκατέλειψε την προπονητική το 1996 όταν και αποχώρησε από τη Μπαρτσελόνα. Ο επιτυχημένος ποδοσφαιριστής και μετέπειτα προπονητής βρέθηκε μία φορά στο κατώφλι της εθνικής Ολλανδίας, ωστόσο οι συζητήσεις με την ομοσπονδία διακόπηκαν την τελευταία στιγμή πριν την έναρξη της προετοιμασίας των «Οράνιε» για το Μουντιάλ 1994. Από τη στιγμή που εγκατέλειψε την προπονητική, αγαπημένο… σπορ του κ. Κρόιφ είναι η κριτική των προπονητών του Αγιαξ, της εθνικής Ολλανδίας και της Μπαρτσελόνα. Ιδιαίτερα μάλιστα του κ. Λουίς φαν Γκάαλ με τον οποίο βρίσκονται στα… μαχαίρια από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 όταν ο ένας ήταν πρώτος προπονητής του Αγιαξ και ο άλλος στις ακαδημίες του «Αίαντα».
Η ανακοίνωση της ολλανδικής ομοσπονδίας ότι τη θέση του κ. Μπερτ φαν Μάρβαϊκ στον πάγκο των «Οράνιε» θα πάρει ο κ. Φαν Γκάαλ, ο οποίος υπέγραψε διετές συμβόλαιο που θα έχει ισχύ ως τη λήξη του Μουντιάλ 2014, έδωσε την ευκαιρία στον κ. Κρόιφ να καυτηριάσει τη συγκεκριμένη επιλογή από τη στήλη του στην εφημερίδα De Telegraaf.
«Το αν είναι καλή ή κακή η απόφαση της ομοσπονδίας θα εξαρτηθεί από τις συμπτώσεις και αυτό είναι ανεπίτρεπτο» έγραψε ο κ. Κρόιφ για τον πρώην τεχνικό της Μπάγερν Μονάχου, ο οποίος ήταν άνεργος από την άνοιξη του 2011. Ο κ. Φαν Γκάαλ αναλαμβάνει την εθνική Ολλανδίας από την 1η Αυγούστου και το πρώτο του ματς πριν τα προκριματικά για το Μουντιάλ 2014 θα είναι το φιλικό με το Βέλγιο στις 15 Αυγούστου.
Ο κ. Κρόιφ δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί και στην προηγούμενη θητεία του κ. Φαν Γκάαλ στον πάγκο των «Οράνιε», τη διετία 2000-2002 όταν απέτυχε να τους οδηγήσει στο Μουντιάλ 2002 που διεξήχθη στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. «Ας ελπίσουμε ότι θα επιχειρήσει να πάρει εκδίκηση για εκείνη την αποτυχία και ότι θα επανέλθει η δυναμική που κάποτε είχε το ολλανδικό ποδόσφαιρο».
Από την πλευρά του ο 60χρονος άλλοτε πρωταθλητής Ευρώπης με τον Αγιαξ (1995) κ. Φαν Γκάαλ σημείωσε ότι «είναι μια γιγάντια πρόκληση την οποία περίμενα». Στο πλευρό του στάθηκε ο νυν τεχνικός του Αγιαξ και άλλοτε παίκτης του κ. Φρανκ ντε Μπερ, ο οποίος έγραψε στο Twitter «Δάσκαλε, είναι υπέροχο που έχεις μια δεύτερη ευκαιρία στην Εθνική», ενώ καλή επιτυχία ευχήθηκε και ο κ. Ρουντ Γκούλιτ. Ενας πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός των Οράνιε και σούπερ σταρ του παρελθόντος, ο νυν τεχνικός της Χίρενφεϊν κ. Μάρκο φαν Μπάστεν σημείωσε ότι «είναι ένας έμπειρος προπονητής, μια εξαιρετική επιλογή και ανυπομονώ να δω πως θα αντιδράσει η ομάδα».
Για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2014 η Ολλανδία έχει κληρωθεί στον 4ο όμιλο με τις Τουρκία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Εσθονία και Ανδόρρα.
Στην εθνική Γαλλίας ήταν πιο ομαλή, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, η διαδοχή του κ. Λοράν Μπλαν από τον άλλοτε συμπαίκτη του στους Τρικολόρ κ. Ντιντιέ Ντεσάν. Ο άλλοτε τεχνικός της Γαλλίας κ. Μισέλ Ινταλγκό μάλιστα σημείωσε ότι «ο Ντεσάν είναι ένας προπονητής με πλούσια εμπειρία σε διεθνές επίπεδο, τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και ως προπονητής». Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν από τη γαλλική ομοσπονδία, ο κ. Ντεσάν έχει υπογράψει διετές συμβόλαιο, το οποίο θα ανανεωθεί αυτόματα ως το Euro 2016 που θα διοργανώσει η Γαλλία σε περίπτωση που οι Τρικολόρ προκριθούν στο Μουντιάλ 2016. Η Γαλλία θα αντιμετωπίσει στον 8ο προκριματικό όμιλο τις Ισπανία, Λευκορωσία, Γεωργία και Φινλανδία.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...