Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Europa League: Τα προφίλ των αντιπάλων της ΑΕΚ

Με τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, την Άντερλεχτ και την Χάιντουκ Σπλιτ κληρώθηκε η ΑΕΚ στον 7ο όμιλο του. Αναλυτικά τα προφίλ των τριών αντιπάλων της Ένωσης.
Ζενίτ
Κάτοχοι του κυπέλλου UEFA πριν λίγα χρόνια, οι δισεκατομμυριούχοι Ρώσοι της Ζενίτ με τον Λουτσιάνο Σπαλέτι στην τεχνική ηγεσία έχουν μεγάλες βλέψεις για φέτος.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Χρώματα: Ασπρο-μπλε
Ετος ίδρυσης: 1925
Γήπεδο: Πετρόφσκι (25.000)
Πρόεδρος: Αλεξάντρ Ντιούκοφ
Επίσημο site: fc-zenot.ru

Ο ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗΣ: Ο Λουτσιάνο Σπαλέτι θεωρείται και είναι ένας από τους καλύτερους Ιταλούς προπονητές της γενιάς του. Το όνομα του ακούστηκε για πρώτη φορά στην Ουντινέζε, την οποία κατάφερε να οδηγήσει στην έξοδο στο Champions League Εκείνο το καλοκαίρι, του 2005, αποχώρησε για να αναλάβει την Ρόμα, στην οποία παρέμεινε για πέντε χρόνια. Με τους τζιαλορόσι καθιερώθηκε ως τεχνικός καθώς έφτιαξε μια ομάδα που έπαιζε πολύ όμορφο ποδόσφαιρο και σκόραρε αρκετά... χωρίς να έχει καθαρόαιμο φορ στην 11άδα. Κατέκτησε κύπελλα και σούπερ Καπ Ιταλίας αλλά ποτέ το Scudetto. Παραιτήθηκε πέρυσι στην αρχή της σεζόν και ανέλαβε τη Ζενίτ -αν και ακουγόταν για τη Μίλαν- με την οποία φέτος έχει κάνει ρεκόρ καλύτερου ξεκινήματος στο πρωτάθλημα με 10 νίκες και 3 ισοπαλίες στις πρώτες 13 αγωνιστικές!

THE SPECIAL ONE: Υπάρχει ο Ντάνι, υπάρχει ο Ζιριάνοφ αλλά για τους Ρώσους το μεγάλο όνομα της Ζενίτ είναι ο Αλεξάντρ Κερζάκοφ. Γνώριμος στην ΑΕΚ από τις τέσσερις παλαιότερες αναμετρήσεις με τη ρωσική ομάδα, οι οποίες... δε βγήκαν σε καλό για την Ένωση. Ο Ρώσος επιθετικός ήταν το αστέρι της ομάδας την πενταετία 2001-06, στη συνέχεια πήγε για δύο χρόνια στη Σεβίλλη, ακολούθησε μία σεζόν στη Ντιναμό Μόσχας και πέρυσι επέστρεψε στην αγαπημένη του Ζενίτ, με την οποία συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλά. Να αναστατώνει τις αντίπαλες άμυνες και να σκοράρει με διάφορους τρόπους.

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ: Ο στόχος των Ρώσων ήταν να μπουν στους ομίλους του Champions League, αλλά δεν τα κατάφεραν καθώς αποκλείστηκαν από την Οσέρ. Στο πρώτο ματς επικράτησαν με 1-0, αλλά στη ρεβάνς της Γαλλίας έχασαν με 2-0 και έμειναν εκτός ομίλων Champions League, παίρνοντας παράλληλα το εισιτήριο για τα γκρουπ του Europa League.

ΤΟ ΤΑΒΑΝΙ: Με το υλικό που έχει η Ζενίτ και τον Σπαλέτι στον πάγκο, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα κατακτήσει το πρωτάθλημα στη Ρωσία. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά την Ευρώπη οι Ρώσοι δεν κρύβουν τις μεγάλες φιλοδοξίες τους. Είναι ένα από τα καλά ονόματα της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και έχουν τα φόντα για να προχωρήσουν αρκετά.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ: Οικονομικό πρόβλημα δεν έχουν, με την Gazprom να έχει την πλειοψηφία των μετοχών, οπότε οι Ρώσοι μπόρεσαν και φέτος να κάνουν σημαντικές μεταγραφές, όπως αυτές των Αλεξάντρ Μπουκάροφ, Σεργκέι Σέμακ, Αλεξάντρ Λούκοβιτς και φυσικά του πρώην παίκτη της ΑΕΚ, Μπρούνο Άλβες.
Άντερλεχτ
Γνωστή με την ΑΕΚ από τις αναμετρήσεις τους τη σεζόν 2006-07 στο Champions League, όταν και άφησαν ανοιχτούς λογαριασμούς, η Άντερλεχτ θα αποτελέσει δύσκολο αντίπαλο.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Χρώματα: Ασπρο-μοβ
Ετος ίδρυσης: 1908
Γήπεδο: Κονστάν Βάντεν Στοκ (21.619)
Πρόεδρος: Ρότζερ Βάντεν Στοκ
Επίσημο site: rsca.be

Ο ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗΣ: Ο Αριελ Γιάκομπς είναι ο προπονητής της Αντερλεχτ και αυτός που είναι υποχρεωμένος να φέρνει κάθε χρόνο τίτλο στην τροπαιοθήκη της ομάδας του. Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, έκανε το όνομα του ως τεχνικός με τη Λα Λουβιέρ, με την οποία κατέκτησε το κύπελλο Βελγίου τη σεζόν 2002-03. Ακολούθησε, μετά από λίγα χρόνια, το άλμα στην καριέρα του με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Άντερλεχτ, με την οποία πανηγύρισε το κύπελλο το 2007-08 και φυσικά το περσινό πρωτάθλημα!

THE SPECIAL ONE: Ο Λούκας Μπίλια είναι ο ποδοσφαιριστής που ουσιαστικά... κρίνει και την απόδοση της Αντερλεχτ. Ο Αργεντίνος μέσος αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2006 από την Ιντεπεντιέντε και ήταν αντίπαλος της ΑΕΚ και τη σεζόν 2006-07, στα δύο ματς του ομίλου του Champions League. Αρκετά σκληρός όταν χρειάζεται, αλλά γνωρίζοντας τα μυστικά της μπάλας όπως κάθε συμπατριώτης του, ο Μπίλια είναι αυτός από τον οποίο οι Βέλγοι εξαρτώνται περισσότερο.

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ: Η Αντερλεχτ ήθελε να προκριθεί στους ομίλους του Champions League και ήταν το φαβορί κόντρα στην Παρτιζάν Βελιγραδίου, αλλά έπεσε θύμα έκπληξης. Οι Βέλγοι απέσπασαν εκτός έδρας ισοπαλία 2-2 στο πρώτο ματς και όλα έδειχναν ότι θα καθάριζαν την πρόκριση στη ρεβάνς που έγινε στην έδρα τους, αλλά τελικά όλα κρίθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι, όπου και αποκλείστηκαν...

ΤΟ ΤΑΒΑΝΙ: Η Αντερλεχτ είναι το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου στην πατρίδα της και αυτός είναι ο πρώτος της στόχος. Σίγουρα δεν είναι ομάδα-φόβητρο για την ΑΕΚ, αλλά δεν είναι και αμελητέα ποσότητα. Οι Βέλγοι θα διεκδικήσουν την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, αλλά θεωρητικά αυτό μπορεί να είναι και το ταβάνι τους.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ: Αρκετές αλλαγές έγιναν στο ρόστερ της ομάδας φέτος το καλοκαίρι. Στην Αντερλεχτ πήγαν οι Κλιέσταν, Τσαβάρια, Μαζούχ, Στερκλ, Μπαντιμπάνγκα και έφυγαν οι Σιανί, Κρούισβικ, Βαν Νταμ, Ζίτκα.
Χάιντουκ Σπλιτ
Μπορεί να μην είναι τόσο δυνατή όσο στο παρελθόν, αλλά η Χάιντουκ πάντα είναι ένας υπολογίσιμος αντίπαλος και ειδικά στην καυτή της έδρα.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Χρώματα: Ασπρο-μπλε-κόκκινο
Ετος ίδρυσης: 1911
Γήπεδο: Γκράντσκι (35.000)
Πρόεδρος: Γιόσκο Σβαγκούσα
Επίσημο site: hajduk.hr

Ο ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗΣ: Ο παλαίμαχος Κροάτης ποδοσφαιριστής Στάνκο Ποκλέποβιτς είναι ο προπονητής της Χάιντουκ. Ανέλαβε την ομάδα αυτό το καλοκαίρι και ο στόχος του είναι να την επαναφέρει στην κορυφή της πατρίδας της.

THE SPECIAL ONE: Ο 25χρονος Σένιγιαντ Ιμπρισιτς θεωρείται το αστέρι της Χάιντουκ, στην οποία αγωνίζεται και ο Σρνταν Αντριτς, γνωστός μας από την τριετή θητεία του στον Παναθηναϊκό. Ο Ιμπρισιτς αγωνίζεται ως επιθετικός μέσος και δεύτερος επιθετικός, ενώ βρίσκεται στη Χάιντουκ από το καλοκαίρι του 2008. Είναι ο παίκτης που κάνει τη διαφορά για την ομάδα του, έχοντας 33 γκολ σε 64 αναμετρήσεις και λατρεύεται από τους οπαδούς.

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ:

ΤΟ ΤΑΒΑΝΙ: Την περσινή σεζόν τερμάτισε 2η στο πρωτάθλημα της Κροατίας, πίσω από τη Ντιναμό. Ο στόχος για φέτος είναι να επιστρέψει στην κορυφή και θεωρητικά η Χάιντουκ έχει ελπίδες για να το πετύχει. Γενικά είναι μια ομάδα-ερωτηματικό και κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς θα παρουσιαστεί στα ευρωπαϊκά παιχνίδια της.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ: Η διοίκηση προσπάθησε να ενισχύσει την ομάδα και προχώρησε στην απόκτηση των Αντριάσεβιτς, Μπούλκου, Ραντόσεβιτς, Ρέζιτς, Κάλινιτς, Μπρκλιάγα και Τρέποτιτς, ενώ αποχώρησαν οι Σκόκο, Ρόντιτς, Γέρτετς, Αρασιτς, Ρούμπιλ, Σμόγιε, Πέλαϊτς, Σέριτς, Τόμιτς, Τσερνάτ, Πέζο, Πάντζα, Λιβάγια και Βάρντοβιτς.
Πηγή: www.gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...