Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Δημήτρης Ανδριόπουλος: Ο αντισυμβατικός επιχειρηματίας που θα φτιάξει το γήπεδο της ΑΕΚ

 
Η ιστορία του μοιάζει καλογραμμένη αμερικανική κομεντί. Από εκείνες που ελάχιστοι παραδέχονται ότι βλέπουν, μα όλοι ένοχα απολαμβάνουν. Το... σενάριο - ο ίδιος το αποκαλεί παραμύθι - περιλαμβάνει ανέμελα, δημιουργικά παιδικά χρόνια, επιτυχίες, στραπάτσα, δοκιμασίες, αγάπη, τολμήματα, πόνο, κόντρες, μα πάνω απ' όλα μαρτυρά ένα αντισυμβατικά ανήσυχο πνεύμα.

Η πορεία του Δημήτρη Ανδριόπουλου, του επιχειρηματία που ο Δημήτρης Μελισσανίδης εμπιστεύεται την κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, δείχνει έναν άνθρωπο που αρνείται να συμβιβαστεί με τον κόσμο που οι άλλοι έχουν πλάσει για λογαριασμό του. Απεχθάνεται τα στερεότυπα, τις ταμπέλες. Δεν διστάζει να λερωθεί (κυριολεκτικά και μεταφορικά), να βγει εκτός ζώνης ασφαλείας, να τολμήσει.

Η ζωή του Δημήτρη Ανδριόπουλου αποτελεί μια αέναη αναζήτηση της επιτυχίας στα όρια του τυχοδιωκτισμού. Μόνιμος συνοδοιπόρος του σε αυτή, είναι το (γοητευτικό όσο και βασανιστικό) αίσθημα του ανικανοποίητου. Η διαδρομή του από την ανεμελιά της Πάτρας όπου πωλούσε λουκούμια για χαρτζιλίκι, στα κουλουάρ του στίβου, από την τσίκνα της κουζίνας, στη φουρτούνα της θάλασσας κι από εκεί στον σκληρό κόσμο της κατασκευής είναι ένα success story.

«Εφιάλτης» στην κουζίνα

Πριν την επέλαση των πολυεθνικών και τον εκμοντερνισμό της αγοράς ένα μεσημέρι στα καινούρια McDonalds στο Σύνταγμα ή τον Πειραιά θεωρούνταν εμπειρία να τη διηγείσαι στους φίλους σου. Για τον Δημήτρη Ανδριόπουλο, μάλλον τραυματική ήταν. Το κατάστημα στο Πασαλιμάνι ήταν δικό του. Η μητρική αμερικάνικη εταιρία τον εμπιστεύτηκε ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους υποψήφιους για να πάρουν το franchise.

Εκείνος ακραιφνής επαγγελματίας πήγε στην Αμερική για εκπαίδευση, «βούτηξε» μέσα στην κουζίνα, έψηνε, κουβαλούσε, μάθαινε τα μυστικά από τον πάτο της ιεραρχίας. Στην κορυφή, όμως, ήταν δύσκολα. Τα υψηλά λειτουργικά κόστη δεν άφησαν το πρώτο του μεγάλο εγχείρημα να μακροημερεύσει. Τρία χρονιά μετά πούλησε πίσω τον τίτλο στην αμερικανική εταιρεία.

Στις αποτυχίες του (αρκετά μεταγενέστερα) συμπεριλαμβάνεται και η χάραξη στρατηγικής για λογαριασμό των γερμανικών σούπερ μάρκετ Aldi τα οποία αναγκάστηκαν σε... άτακτη φυγή από την Ελλάδα.

Ο αναμορφωτής της Superfast Ferries

O Δημήτρης Ανδριόπουλος, όπως είπαμε δεν αναγνωρίζει επαγγελματικά στεγανά, έτσι μετά την περιπέτειά του με τα McDonalds ασχολήθηκε με τη ναυτιλία. Είναι η εποχή που ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος αποφασίζει να δρομολογήσει γρήγορα πλοία στη γραμμή Πάτρα-Ανκόνα. Ο Ανδριόπουλος αναλαμβάνει θέση άμεσου συνεργάτη στην Superfast Ferries. Οργανώνει την επιχείρηση, εξασφαλίζει συνεργασίες σε όλη την Ευρώπη και καθιερώνει το ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων. Λίγα χρόνια αργότερα, όμως, έρχεται σε διαφωνία με την οικογένεια κι απομακρύνεται από την εταιρεία.

Η στροφή στο real estate και το Καραϊσκάκη

Ο κατασκευαστικός κλάδος μπήκε στη ζωή του στα τέλη της δεκαετίας του '90 όταν και ανέλαβε πόστο διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων REDS. Η εταιρεία κατασκεύασε μια σειρά από σημαντικά έργα (κατοικίες στον λόφο Εντισον, τους σταθμούς της Αττικής Οδού κ.ά.) και μέσω αυτής ο κ. Ανδριόπουλος γνώρισε τον αρχιτέκτονα Στέλιο Αγιοστρατίτη που τον έφερε σε επαφή με τον Σωκράτη Κόκκαλη, που σχεδίαζε το νέο «Γ. Καραϊσκάκης».

Ο κ. Ανδριόπουλος σήκωσε στην πλάτη του όλο το project της κατασκευής του νέου γηπέδου του Ολυμπιακού. Με την εμπειρία του από το Καραϊσκάκη, ο 53χρονος επιχειρηματίας είχε ενεργή συμμετοχή στην κατασκευή του γηπέδου της Λάρισας, ενώ ήταν σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων στο θέμα της διπλής ανάπλασης Βοτανικού και Λεωφόρου.

Τα τελευταία του deals

Στις αρχές του 2013 η Dimand, η εταιρεία του κ. Ανδριόπουλου έκλεισε ένα από τα ακριβότερα deals της αγοράς. Πούλησε αντί 119 εκατ. ευρώ στην Εθνική Πανγαία το κτίριο που κατασκεύασε και μίσθωσε στην Cosmote στην Παιανία. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα μεγάλα πράσινα έργα στην Ελλάδα, με την πιστοποίηση του αμερικανικού οργανισμού LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) που δίνει ιδιαίτερο βάρος στις επιπτώσεις ενός κτιρίου στο περιβάλλον, αλλά και στο ενεργειακό του αποτύπωμα.


Γλίτωσε από τις βόμβες

Ολα στη ζωή είναι θέμα timing. Αν δεν μπορείς να βρίσκεσαι στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μη βρίσκεσαι στο χειρότερο σημείο τη χειρότερη στιγμή. Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος εν αγνοία του φλέρταρε με το θάνατο και τον κέρδισε για εννιά λεπτά. Τόσος χρόνος μεσολάβησε από τη στιγμή που τερμάτισε (στις 15/4) στον μαραθώνιο της Βοστώνης μέχρι που εξερράγη η πρώτη βόμβα των αδερφών Τσαρνάεφ. Μαζί του ήταν και ο μεγάλος του γιος, ο Δημήτρης που σπουδάζει στην Αμερική, ενώ ο μικρός του γιος περίμενε κοντά στο σημείο που έσκασε η βόμβα. Αυτός ήταν ο 11ος μαραθώνιος στην ερασιτεχνική καριέρα δρομέα του Δημήτρη Ανδριόπουλου.

Ο πρώτος μάνατζερ στο στίβο

Το πάθος του κ. Ανδριόπουλου με το στίβο χρονολογείται από τότε που ήταν παιδί και παρακολουθούσε μανιωδώς αγώνες. Ο κλασικός αθλητισμός τον απασχόλησε επαγγελματικά το 1994. Κατά τύχη. Εκείνη την εποχή ήταν project manager στη Superfast Ferries που αναζητούσε «νονά» για το νέο της πλοίο. Ο Ανδριόπουλος ως γνώστης του αντικειμένου πρότεινε τη θριαμβεύτρια της Βαρκελώνης, Βούλα Πατουλίδου. «Το πείραμα πέτυχε και η εταιρεία αποφάσισε να φτιάξει ομάδα με τους Λάμπρο Παπακώστα, Ολγα Βασδέκη, Σπύρο Βασδέκη, Αλέξανδρο Τερζιάν, Κατερίνα Κόφφα και προπονητή τον Γιώργο Πομάσκι», εξιστορεί ο Ανδριόπουλος στο «Βήμα».

Κάπως έτσι και λόγω της φιλικής του σχέσης με τους περισσότερους αθλητές, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος έγινε μάνατζερ στίβου. Ο μόνος Ελληνας εγκεκριμένος από την IAAF. Κράτησε την απασχόληση αυτή περισσότερο ως χόμπι μέχρι το 2000 οπότε λόγω φόρτου εργασίας και απογοήτευσης από τη στάση κάποιων αθλητών, σταμάτησε να ασχολείται.

Από το χώρο του στίβου, όμως, δεν έφυγε ποτέ. Πριν από λίγους μήνες ανέλαβε ταμίας στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ, αλλά καθαιρέθηκε έπειτα από κόντρα του με τη διοίκηση για τον κλασικό μαραθώνιο των Αθηνών. Εκείνος υποστήριζε πως είναι παράνομο να δοθεί η διοργάνωση ενός τόσο μεγάλου γεγονότος με απευθείας ανάθεση και ζητούσε να γίνει διαγωνισμός. Το προεδρείο του ΣΕΓΑΣ το αρνήθηκε κατηγορηματικά, τον διέγραψε κι ένα μήνα αργότερα αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει διαγωνισμό όπως ακριβώς πρότεινε ο Ανδριόπουλος.


Η χαμένη του σύντροφος

Το επιχειρηματικό εγχείρημα του Δημήτρη Ανδριόπουλου με τα Mc Donalds δεν στέφθηκε από επιτυχία, μα σημάδεψε τη ζωή του με έναν τρόπο που δεν περίμενε. Εκεί γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του και μητέρα των δύο παιδιών του Πέρρη Μουζακιώτη. Μαζί εργάστηκαν και στην Ελληνική Τεχνοδομική, ενώ η Μουζακιώτη ήταν από τους εμπνευστές της δημιουργίας τη Dimand SA όπου και εργαζόταν στον τομέα της επικοινωνίας και του μάρκετινγκ μέχρι τον θάνατό της από μια σοβαρή ασθένεια.

Η σχέση του με τη Νίκη Ξάνθου

Η γοητευτική πρώην πρωταθλήτρια του μήκους μπήκε στη ζωή του Δημήτρη Ανδριόπουλου όταν εκείνος ήταν μάνατζέρ της στο στίβο. Ανάμεσά τους υπήρχε μια σχέση αμοιβαίας εκτίμησης που με το πέρασμα του χρόνου αναπτύχθηκε και σ' άλλα επίπεδα. Οι δυο τους συνεταιρίστηκαν στην εταιρεία Terra Attiva για την κατασκευή 11 πολυτελών κατοικιών στην Πάτμο. Το τελευταίο διάστημα οι πληροφορίες αναφέρουν πως Ανδριόπουλος και Ξάνθου αποτελούν ζευγάρι και στη ζωή, με την πρώην αθλήτρια να εμφανίζεται συχνά στο πλευρό του αγαπημένου της.



Πηγή: | iefimerida.gr h
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...