Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Ερώτηση Α. Λοβέρδου σχετικά με τη διεκδίκηση της “wild card” από την Ε.Ο.Κ.

Ερώτηση Α. Λοβέρδου σχετικά με τη διεκδίκηση της “wild card” από την Ε.Ο.Κ.


Κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ,
            Έχει γίνει ευρέως γνωστό πως η χώρα μας, δια των αρμοδίων για το μπάσκετ φορέων της και ειδικότερα δια της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), διεκδικεί την είσοδό της στα τελικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος μπάσκετ, μέσω της απόκτησης της “wild card”. 


Προσφάτως μάλιστα, έγινε επίσης γνωστό πως μία από τις προϋποθέσεις της απόκτησης αυτής της “wild card” είναι η προσφορά ποσού 830.000 ευρώ στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Τέλος γνωστό επίσης είναι, πως, ορθότατα η Ε.Ο.Κ.διεκδίκησε και πέτυχε να μην συνυπολογίζονται για την απόκτηση της “wild card” μόνο τα χρήματα, αλλά κι αγωνιστικά κριτήρια, όπως οι επιτυχίες των εθνικών ομάδων κ.ο.κ.

Επειδή, ωστόσο, κύριε Υπουργέ, η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα επιβάλλει οδυνηρές προσαρμογές σε όλα τα επίπεδα, το προσφερόμενο ποσό προς την FIBA νομίζω πως πρέπει να προσεχθεί  ιδιαίτερα, διότι γεννά μια σειρά θεμάτων και προβληματισμών.  Πρέπει, λοιπόν, να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία που αφορούν την πηγή προέλευσης αυτού του ποσού.  Αν η πηγή είναι ιδιωτική, μέσω χορηγιών, τότε έχει καλώς.  Αν όμως συμμετέχει και το Δημόσιο με δική του συνεισφορά, τότε η όλη υπόθεση δεν έχει καλώς.  Σας θυμίζω, πως το 2010 ως Υπουργός Εργασίας και πολιτικώς εποπτεύων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας είχα αρνηθεί την οικονομική συμμετοχή του Οργανισμού στη διοργάνωση στην Ελλάδα των Μεσογειακών Αγώνων – παρά την προηγούμενη συμφωνία σε περιόδους εκτός κρίσης – και οι Μεσογειακοί είχαν ματαιωθεί και εξ αιτίας αυτού του λόγου.   Έτσι λοιπόν σήμερα, που πληροφορούμεθα πως η επιχορήγηση της Ε.Ο.Κ για το 2013 ανήλθε μόλις στα 2.960.720 ευρώ και για το 2014 θα περικοπεί περίπου στο ήμισυ, θα ήταν πρόκληση έστω και ένα ευρώ της επιχορήγησης αυτής να μην δοθεί για τις ανάγκες του αθλήματος.  Κι ακόμη, σε ένα άλλο επίπεδο θεώρησης του θέματος, προβληματίζουν έντονα οι δηλώσεις του Προέδρου της Ιταλικής Ομοσπονδίας:   «Ένιωσα πως θα ήταν ανήθικο να συμμετάσχουμε σε διαδικασία που έχει εξελιχθεί με όλες τις έννοιες και τους σκοπούς, σε δημοπρασία, σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας. Μια από τις δυσκολότερες της ιστορίας. Θα ήθελα να σημειώσω πως αυτή δεν είναι δύσκολη περίοδος μόνο για τη χώρα μας. Η Ελλάδα περνά χειρότερη κρίση από τη δική μας, αλλά από την αρχή φερόταν να είναι πολύ πιο κοντά στη wild card. Όπως αποδεικνύεται οι wild cards θα καταλήξουν σε χέρια ομάδων που νικήσαμε το καλοκαίρι. Δηλαδή, μεταξύ των ομάδων της Ρωσίας, Ελλάδας και Τουρκίας. Είμαστε απογοητευμένοι».

Δεν υιοθετώ τις απόψεις του ιταλού Προέδρου που σχετίζονται με την πικρία του, αλλά νομίζω πως έχουν μία αξία σε σχέση με το αγωνιστικό μέρος του όλου θέματος.Κατόπιν των ανωτέρω κύριε Υπουργέ ερωτάσθε:
α) Η πηγή προέλευσης των 830.000 ευρώ που θα καταβληθούν στην FIBA είναι και δημόσια;
β) Σε περίπτωση καταφατικής απάντησης, ποιο είναι αυτό το ποσό;
γ) Θεωρείτε ως ορθή ενέργεια τη διεκδίκηση της “wild card” και σε περίπτωση καταφατικής απάντησης δεν πρέπει να υπάρξει μια συνεννόηση με την Ε.Ο.Κ. ως προς αυτό, τουλάχιστον για την πλήρη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών;    


Ο ερωτών Βουλευτής


 Ανδρέας Λοβέρδος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...