Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Μπάσκετ: Ανετη νίκη της Εθνικής έναντι της Τουρκίας

Turkey 74-76 GreeceImage by Klearchos Kapoutsis via FlickrΗ Εθνική έπαιξε εξαιρετικά απέναντι στην Τουρκία και με πολύ καλή αμυντική λειτουργία κέρδισε πολύ άνετα (62-38) στην πρεμιέρα του τουρνουά του Μπάμπεργκ με κορυφαίους τους Μπουρούση, Κουφό και Βασιλειάδη.

Η «επίσημη αγαπημένη» ξεκίνησε πολύ δυνατά στην άμυνα περιορίζοντας σε τέτοιο βαθμό την Τουρκία ώστε δέχθηκε το πρώτο της εντός παιδιάς καλάθι μετά το πρώτο εξάλεπτο του αγώνα με το σκορ να είναι ήδη στο 13-3. Στην επίθεση τα πάντα περιστρέφονταν γύρω από τη φροντ λάιν με τους Μπουρούση και εν συνεχεία τον Κουφό να κάνουν πάρτι...

Η διαφορά παρέμεινε σε διψήφια επίπεδα με τα ποσοστά ευστοχίας μεταξύ των δυο αντιπάλων στο πρώτο δεκάλεπτο (8/12 Ελλάδα- 2/11Τουρκία) να δείχνουν τη διαφορά στο αγωνιστικό πλάνο και το σχέδιο στην επίθεση. Οι διεθνείς του Ηλία Ζούρου έψαχναν αρκετά τους ψηλούς, ενώ έβγαζαν αρκετά ελεύθερα σουτ μετά από pick 'n rol, την ώρα που οι Τούρκοι στηρίζονταν μόνο στις προσπάθειες του Ασίκ κοντά στο καλάθι.

Οι Μπουρούσης και Κουφός όμως, πέτυχαν ήδη 20 πόντους (11 και 9 αντίστοιχα) μέχρι το 32-14 στο 15' διατηρώντας σε θέση ισχύος την Εθνική. Με την αγωνιστική άνοδο του Βασιλειάδη που εκμεταλλεύτηκε τα ελεύθερα σουτ που το έβγαλαν οι συμπαίκτες του η διαφορά ανέβηκε και στο +20 (35-15, 16').

Ο ρυθμός της «γαλανόλευκης» σταμάτησε στα τελευταία λεπτά του ημιχρόνου, αλλά λόγω της καλής αμυντικής λειτουργίας το ευρύ προβάδισμα διατηρήθηκε (42-25, ημίχρονο) εύκολα. Αυτό συνέβη και όταν στις αρχές της τρίτης περιόδου το... ξύλο υπερίσχυσε του μπάσκετ και η επιθετική λειτουργία είχε προβλήματα.

Παρά το ότι το πρώτο καλάθι για την Εθνική σημειώθηκε στο 24' (44-25) με τον Ζήση να αναλαμβάνει να ξελασπώσει την ομάδα, η σκληρή και αποτελεσματική άμυνα απέδωσε τα μέγιστα, αφού η Τουρκία έμεινε χωρίς σκορ για έξι λεπτά μέχρι να φθάσει η διαφορά στο +23 (48-25, 26').

Τα υψηλά σχήματα απέδωσαν αρκετά, ενώ ο Ζούρος βλέποντας ότι η διαφορά είναι σε υψηλά επίπεδα έδωσε χρόνο συμμετοχής σε όλους τους παίκτες του για να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα ενόψει της επιλογής της τελικής δωδεκάδας.

Η αστοχία της Τουρκίας συνεχίστηκε και στην τελευταία περίοδο, αφού καθ' όλη τη διάρκεια της οι παίκτες του Ενέ πέτυχαν μόλις ένα καλάθι και δυο πόντους συνολικά. Η Εθνική λοιπόν, ακόμα και αν δεν συνέχισε να αποδίδει εξαιρετικά στην επίθεση, διατήρησε σε πολύ ψηλά επίπεδα το υπέρ της προβάδισμα. Το τελικό σκορ (62-38) δείχνει τη διάθεση στην άμυνα και πως αυτή η Εθνική όσο χαμηλές και αν είναι οι προσδοκίες λόγω των απουσιών, μπορεί να εκπλήξει τους πάντες στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας.


Τα δεκάλεπτα: 21-8, 42-25, 53-36, 62-38

Ελλάδα (Ζούρος): Βασιλειάδης 10 (1/1 διπ., 2/4 τριπ., 2 ριμπ.), Μπουρούσης 17 (7/10 διπ., 3/3 β.,6 ριμπ., 2 κοψ.), Ζήσης 4 (2/2 διπ.), Ξανθόπουλος, Καλάθης 4 (4 ριμπ.), Φώτσης 3 (5 ριμπ.), Παπανικολάου 9 (1/3 τριπ.), Μαυροειδής 2, Κουφός 9 (3/3 διπ., 3 ριμπ.), Βουγιούκας, Καϊμακόγλου 2, Σλούκας 2, Μάντζαρης, Μπράμος.

Τουρκία (Ενέ): Ακιόλ (2, Γκιουλέρ, Ονάν, Ιλιασόβα 9 (2/7 διπ., 1/3 τριπ.), Ερντέν 4, Τουντσερί, Σαβάς 2, Ασίκ 10 (2/7 διπ., 6/12 β., 11 ριμπ.), Αρσλάν 2, Καντέρ, Τούρκογλου 5 (1/4 τριπ.), Πρέλντζιτς 4 (2/6 διπ.), Αλντεμίρ.
Πηγή: www.gazzetta.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...