Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Αφιέρωμα στον Γκάλη στους Νιου Γιορκ Τάϊμς


Συνεπαρμένη από τη μαγευτική βραδιά της 7ης Μαϊου, προς τιμήν του Νίκου Γκάλη, η αμερικανική εφημερίδα «New York Times» αφιέρωσε 1.200 λέξεις στον... Μάϊκλ Τζόρνταν της Ελλάδας, όπως αποκαλεί τον κορυφαίο αθλητή στα χρονικά του ελληνικού μπάσκετ. Ο «γκάνγκστερ» δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στο άθλημα: «Το σκέφτομαι, καθώς βλέπω ότι ο κόσμος δε με ξεχνά. Ούτε εγώ μπορώ να ξεχάσω τη χαρά που έδωσα στην πατρίδα μου».

Οι "Times" έκαναν αναδρομή στα πρώτα "θαύματα" του Γκάλη, ως παίκτη του Σέτον Χολ, όπως και στην επιλογή του από τους Μπόστον Σέλτικς στον 4ο γύρο του ντραφτ του ΝΒΑ, για να περάσουν στο ιστορικό κατόρθωμα του 1987, με κατάληξη την καταπληκτική γιορτή που διοργάνωσε η ΚΑΕ Αρης, την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο ίδιος ο Γκάλης φανερώνει στην αμερικανική εφημερίδα πως ένας φίλος του τον προέτρεψε, το 1979, να μετακομίσει από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα: "Μέχρι τότε, δεν ήξερα ότι παιζόταν καν το άθλημα αυτό στην Ελλάδα. Το μυαλό μου ήταν αποκλειστικά στο NBA".

Σύμφωνα με το άρθρο, "οι Ελληνες δεν ήξεραν, στην αρχή, τι ακριβώς να κάνουν με εκείνον τον νεαρό γκαρντ, που είχε "άφρο" μαλλί και νεοϋορκέζικη προφορά", αλλά στην πορεία των χρόνων έφτασε να γίνει ο... Τζόρνταν της Ελλάδα, με τεράστια επίδραση στον αθλητισμό και την οικονομία της χώρας: "Εδωσε νέα πνοή, όπως επίσης ο Λάρι Μπερντ και ο Μάτζικ Τζόνσον στο ΝΒΑ, ειδικά με τη νίκη της εθνική Ελλάδας επί της Σοβιετικής Ενωσης, στο τελικό-θαύμα του Ευρωμπάσκετ 1987".

Η εφημερίδα φιλοξένησε δηλώσεις του δικηγόρου, με ειδίκευση στα σπορ, Γρηγόρη Ιωαννίδη, σύμφωνα με τον οποίο "ο Νίκος Γκάλης έδωσε σε πολύ κόσμο έναν λόγο να υπάρχουν! Του χρωστούν πολλά. Το μπάσκετ πριν το 1987 ήταν απλώς ένα άθλημα. Αμέσως μετά το 1987, έγινε προϊόν. Το αθλητικό μάρκετινγκ γιγαντώθηκε. Όλοι ήθελαν πια να διαφημιστούν, μέσω του μπάσκετ. Στα 8 χρόνια που ακολούθησαν τη μαγική βραδιά του Ιουνίου του 1987 δημιουργήθηκαν 7.500 νέες θέσεις εργασίας".

Ο Γκάλης, με τη σειρά, έδωσε έμφαση στην αναγκαστική αποχώρησή του από τον Αρη: "Εφυγα δακρυσμένος από την ομάδα που υπηρέτησα 12 χρόνια, επειδή μού πρότειναν να συνεχίσω ως προπονητής, και όχι ως παίκτης. Αλλά εγώ ήθελα να παίζω, γι'αυτό και πήρα τη μεγάλη απόφαση να βρω καταφύγιο στον Παναθηναϊκό". Χάρη στον Γκάλη, σύμφωνα με το άρθρο, πήρε αργότερα την απόφαση και ο Ντομινίκ Ουίλκινς να παίξει στον Παναθηναϊκό.

Για το ενδεχόμενο της επιστροφής του στο χώρο του μπάσκετ, ο Γκάλης εξομολογήθηκε: "Το σκέφτομαι, καθώς ο κόσμος δεν ξεχνά. Δεν ξεχνάω τις καλές στιγμές που ζήσαμε όλοι μας και τη χαρά που ελπίζω να τους έδωσα".

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...