Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Το Γιβραλτάρ έγινε επίσημα μέλος της ΟΥΕΦΑ, παρά τις αντιδράσεις της Ισπανίας

Το Γιβραλτάρ είναι από την Παρασκευή το 54ο μέλος της ΟΥΕΦΑ, μετά την απόφαση του Διεθνούς Αθλητικού Δικαστηρίου της Λωζάνης (CAS). 

Η ισπανική ομοσπονδία, αλλά και η ισπανική κυβέρνηση, είχαν αντιδράσει στο ενδεχόμενο να γίνει μέλος το Γιβραλταρ, απειλώντας μάλιστα με μποικοτάζ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Οπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Μισέλ Πλατινί, η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία αναγκάστηκε να δεχτεί ως  μέλος το Γιβραλτάρ, μετά την απόφαση του CAS.

Η πρώην βρετανική αποικία είχε καταθέσει αρχικά αίτημα για να γίνει μέλος της ΟΥΕΦΑ το 1999, ωστόσο βρήκε αντίθετη την Ισπανία. Το 2011 προσέφυγε στο CAS, το οποίο εισηγήθηκε στην ευρωπαϊκή συνομοσπονδία την επανεξέταση του αιτήματος κι αυτό τελικά έγινε, έστω και με καθυστέρηση, δεκτό.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΟΥΕΦΑ, μία χώρα έχει δικαίωμα να γίνει μέλος της μόνον αν έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ. Το Γιβραλτάρ όμως, είχε καταθέσει αίτηση πριν ισχύσει αυτός ο κανονισμός.

Η ΟΥΕΦΑ ανακοίνωσε επίσης πως το Γιβραλτάρ δεν θα μπορεί να κληρωθεί στον ίδιο προκριματικό όμιλο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με την Ισπανία. Η επόμενη κίνηση του Γιβραλτάρ είναι να γίνει μέλος και της ΦΙΦΑ, αλλά αυτό προς το παρόν φαίνεται δύσκολο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...