Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Τα 222,7 εκ. ευρώ «πράσινα» έξοδα!

Το ποσό των 222, 7 εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε τέσσερα χρόνια ξόδεψε ο Παναθηναϊκός, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει αθλητική εφημερίδα. Όπως συμβαίνει στους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς συλλόγους για να φτιάξεις ομάδα πρέπει να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη...

Σε αυτά τα πρότυπα κινήθηκε και ο Παναθηναϊκός της πολυμετοχικότητας. Οι ιθύνοντες του «τριφυλλιού» ήθελαν να δημιουργήσουν μια ομάδα με παίκτες-αστέρια, η οποία εκτός από πρωταθλήματα να κάνει και αξιόλογες πορείες στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Σε αυτό το διάστημα ο Παναθηναϊκός μπήκε «μέσα» περίπου 73 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 18,75 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο.

Πρόκειται για ένα απολύτως ρεαλιστικό ποσό αν αναλογιστεί κανείς τα μεγέθη που συνετέλεσαν την πολυμετοχικότητα. Εξάλλου, τα παραδείγματα των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων είναι αρκετά τα τελευταία χρόνια, με αρκετά μεγάλα ποσά «ζημιάς» στο ενεργητικό τους.

Η εφημερίδα «Goal» παρουσιάζει τον οικονομικό φάκελο της τετραετίας της πολυμετοχικότητας του Παναθηναϊκού. Στην τελευταία χρονιά του Γιάννη Βαρδινογιάννη (2007-2008), η ΠΑΕ μπήκε «μέσα» 10 εκ. ευρώ (30 εκατ. ευρώ έξοδα-20 εκατ. ευρώ έσοδα), ενώ τα πρώτα δύο χρόνια της πολυμετοχικότητας το παθητικό ήταν  43,5 εκ. ευρώ (68 εκατ. ευρώ έξοδα-43 εκατ. ευρώ έσοδα) την πρώτη χρονιά, ενώ τη δεύτερη σεζόν που η ομάδα κατέκτησε το νταμπλ χρειάστηκε να βγουν από τα ταμεία του συλλόγου 72,3 εκ. ευρώ περίπου και να κλείσει η χρονιά με παθητικό 41 εκ. ευρώ.

Την τελευταία σεζόν (2010-2011) το έλλειμμα έφτασε τα 6,8 εκ. ευρώ (52 εκατ. ευρώ έξοδα-45 εκατ. ευρώ έσοδα). Για την διετία 2008-2010 δόθηκαν 42,6 εκ. ευρώ σε ομάδες και μάνατζερ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα χρόνια ήρθαν και αρκετά έσοδα στο «τριφύλλι» από το Champions League και από τη συμμετοχή του κόσμου που έκανε αισθητή την παρουσία του στο ΟΑΚΑ.

Έτσι, μετά από τέσσερα χρόνια το έλλειμμα έχει φτάσει στα 82,5 εκ. ευρώ έλλειμμα, εκ των οποίων τα 72 εκ. ευρώ ανήκουν στα τρία χρόνια της πολυμετοχικότητας. Ουσιαστικά η πολυμετοχικότητα απέτυχε ότι γιατί η «μαύρη τρύπα» ήταν τεράστια αλλά επειδή οι μέτοχοι ήθελαν να έχουν ισοσκελισμένο ισολογισμό.

Είναι απορίας άξιο πως επιχειρηματίες της οικονομικής ευρωστίας των Βγενόπουλου, Πατέρα, Πολέμη, Γιαννακόπουλου και των υπόλοιπων δεν κατάφεραν να συγκεντρώνουν κάθε χρόνο της θητείας τους, το ποσό των 18 εκατομμυρίων ευρώ έτσι ώστε να μην χρειαστεί να φτάσει ο σύλλογος σε αυτή την κατάσταση. Η πραγματική αιτία για το αδιέξοδο του Παναθηναϊκού οφείλεται στις προσωπικές τους διαφωνίες και όχι στην αδυναμία τους να προσφέρουν οικονομική στήριξη στο «τριφύλλι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...