Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Παγκόσμιος πρωταθλητής στο τζούντο ο Ηλιάδης


Το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 90 κιλών στο τζούντο κατέκτησε ο Ηλίας Ηλιάδης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Τόκιο. Ο «χρυσός Ολυμπιονίκης της Αθήνας νίκησε στον τελικό τον Ιάπωνα Νταΐκι Νισιγιάμα και έγινε ο πρώτος Έλληνας τζουντόκα που στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής.

Ο Ηλιάδης στον τελικό έκαμψε την αντίσταση του Νισιγιάμα στο golden score και εκτόξευσε το ελληνικό τζούντο στην κορυφή του κόσμου.

Στον ημιτελικό νίκησε με Ippon τον Αζέρο Ελκχίν Μαμάντοφ, ενώ στα προημιτελικά επιβλήθηκε του Βραζιλιάνου Καμίλο Τιάγκο. Η νίκη του Έλληνα Ολυμπιονίκη επί του Τιάγκο ήρθε 1:16 πριν την ολοκλήρωση του αγώνα και ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή βρισκόταν με την... πλάτη στον τοίχο, καθώς είχε δεχθεί παρατήρηση (4:32) ενώ ο αντίπαλός του είχε σημειώσει και Yuko (2:13). Όμως, λίγο πριν αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το τελευταίο λεπτό του αγώνα, ο Ηλιάδης πέτυχε την απόλυτη ανατροπή σημειώνοντας εξαιρετικό Ippon με UchiMata.

Η σημερινή διάκριση είναι η τρίτη που πετυχαίνει ο 26χρονος Ολυμπιονίκης σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, μετά τη δεύτερη θέση που κατέκτησε στο Κάιρο το 2005 και στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2007. Επίσης ήταν πρωταθλητής Ευρώπης το 2004 στο Βουκουρέστι, ενώ τον περασμένο Απρίλιο πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βιέννης.

«Πραγματικός άθλος»

Άθλο χαρακτήρισε ο ομοσπονδιακός προπονητής Νίκος Ηλιάδης το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε ο Ηλίας Ηλιάδης.

«Γίνομαι αποδέκτης εξαιρετικών σχολίων από όλους όσοι βρίσκονται εδώ. Μου λένε ότι ο Ηλίας είναι ο πραγματικός και μοναδικός πρωταθλητής. Είμαι υπερήφανος που αυτός ο αθλητής είναι Έλληνας και ύψωσε την ελληνική σημαία πιο ψηλά απ` όλες. Είναι μοναδική στιγμή, μετά από δύο ασημένια σε Κάιρο και Ρίο ντε Τζανέιρο αλλά και τις τόσες ατυχίες που είχαμε τον τελευταίο καιρό. Εδώ στην Ιαπωνία, απέδειξε ότι είναι ο κορυφαίος τζουντόκα της κατηγορίας και πλέον ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Η αποστολή που είχαμε εδώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εξετελέσθη με τον καλύτερο τρόπο. Η προετοιμασία μας ήταν εξαιρετική και δεν αφήσαμε περιθώριο σε κανέναν να αμφισβητήσει την αξία του Ηλία. Εκείνος από την πλευρά του αντιμετώπισε τον κάθε αγώνα ως έναν τελικό. Δεν ξέφυγε σε κανένα σημείο από το στόχο που είχε θέσει, παρά το γεγονός ότι η κλήρωση που είχε ήταν η δυσκολότερη. Απέδειξε ότι είναι ο καλύτερος σε έξι τελικούς. Αυτό θέλαμε, αυτό πετύχαμε. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε αυτό το παιδί αλλά και σε όλους εκείνους που στάθηκαν κοντά του αυτόν τον καιρό» δήλωσε ο ομοσπονδιακός προπονητής.

Ηλιάδης: «Πετάω στα ουράνια»

Πανευτυχής παρουσιάστηκε μετά το θρίαμβό του ο Ηλίας Ηλιάδης, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι νοιώθει να πετάει στα ουράνια.

«Έξι χρόνια μετά το Ολυμπιακό μετάλλιο, νοιώθω σαν να πετάω και πάλι στα ουράνια. Η χαρά μου είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορώ να την περιγράψω. Ο κόπος μου και η σκληρή δουλειά δεν πήγαν χαμένα. Με ρωτάνε αν γνώριζα τους αντιπάλους μου και ειδικά τους Όνο και Νισιγιάμα, κι αν ήμουν προετοιμασμένος να τους αντιμετωπίσω. Το μυστικό δεν είναι αν εγώ ήμουν προετοιμασμένος να τους αντιμετωπίσω, αλλά αν ήταν αυτοί έτοιμοι για τις μεταξύ μας αναμετρήσεις... Όπως και να έχουν τα πράγματα, οι αθλητές γνωριζόμαστε. Μπορεί να μην ξέρουμε ακριβώς ο ένας το παιχνίδι του άλλου, όμως γνωρίζουμε κάποια πράγματα. Σημαντικό ρόλο στη σημερινή εξέλιξη έπαιξε η στρατηγική που ακολουθήσαμε. Αντιμετωπίσαμε κάθε αγώνα σαν τελικό και κάθε αντίπαλο σαν τον παγκόσμιο πρωταθλητή. Και αυτό έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ήμουν έτοιμος γι` αυτήν τη στιγμή και την περίμενα καιρό»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...