ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ της αεροδιαστημικής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech), που συνήθως υποβάλλουν σε δοκιμασίες αυτοκίνητα και τηλεσκόπια για τις αεροδυναμικές τους διαφορές σε υψηλής τεχνολογίας σήραγγες αέρος, επιχείρησαν να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν θέσει οι ποδοσφαιριστές για την περίφημη μπάλα Jabulani. Οι επιστήμονες προσπάθησαν να εντοπίσουν τις διαφορές που έχει η Jabulani με την παραδοσιακή μπάλα.
Οι δύο μπάλες τοποθετήθηκαν στην ειδική σήραγγα αέρος και εκτέθηκαν σε ταχύτητες ανέμου που έφταναν τα 10 μέτρα ανά δευτερόλεπτο που είναι μικρότερες από ένα τυπικό χτύπημα της μπάλας. Χρησιμοποιήθηκε ένα μηχάνημα καπνού για να απεικονίσει την κίνηση του αέρα γύρω από την μπάλα. Ποια από τις δύο μπάλες νίκησε; Οι επιστήμονες δηλώνουν ισοπαλία. Η βοηθός καθηγητή της αεροναυτικής του Caltech, Μπέβερλι ΜακΚέον δήλωσε πως είναι δύσκολο να πει κανείς ποια μπάλα είναι καλύτερη, αλλά παρατήρησε πως η λεία επιφάνεια της Jabulani θα μπορούσε να δημιουργήσει λιγότερη αντίσταση και επομένως η κίνησή της είναι λιγότερο προβλέψιμη. Οι παλιές μπάλες είχαν μεγαλύτερες αυλακώσεις μεταξύ των πάνελ, δημιουργώντας πιο «ταραχώδη» ροή του αέρα.
«Είναι παράδοξο, αλλά όσο πιο άγρια είναι η επιφάνεια της μπάλας τόσο πιο προβλέψιμη είναι η πορεία της», σημειώνει η ΜακΚέον, προσθέτοντας πως η μπάλα με πιο λεία επιφάνεια στις μεγάλες ταχύτητες δεν ακολουθεί ξεκάθαρη κατεύθυνση. Οπως σχεδόν όλοι οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με το θέμα, έτσι και η ΜακΚέον δηλώνει πως χρειάζονται περισσότερα τεστ προκειμένου να ληφθούν υπόψη άλλες παράμετροι όπως είναι η περιστροφική κίνηση (φάλτσο) και η αύξηση της ταχύτητας. Ο τερματοφύλακας της Αγγλίας Ρόμπερτ Γκριν που στιγματίστηκε από τη μεγάλη γκάφα στο παιχνίδι με τις ΗΠΑ, όταν η μπάλα έφυγε μέσα από τα χέρια του και κατέληξε στα δίχτυα, μπορεί να νιώθει δικαιωμένος καθώς η ΜακΚέον θεωρεί υπεύθυνη γι΄ αυτό την Jabulani.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com