Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Η FIFA προειδοποιεί τον Σαρκοζί

Η Γαλλία απογοήτευσε στο Μουντιάλ της Ν. Αφρικής προκαλώντας τις αντιδράσεις, ακόμα και του Προέδρου της. Η FIFA πάντως προειδοποιεί για κυρώσεις εάν πάρει μέτρα ο Νικολά Σαρκοζί.
Ο αποκλεισμός των «πετεινών» στη φάση των ομίλων σκόρπισε την απογοήτευση στη Γαλλία, όταν η ομάδα τέσσερα χρόνια πριν είχε φτάσει μέχρι τον τελικό στη Γερμανία, ενώ το 1998 σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο. Ο Ντομενέκ και οι παίκτες του φάνηκαν ανάξιοι των προσδοκιών που υπήρχαν, με τον πρώτο να απομακρύνεται από τον πάγκο και τους παίκτες πλέον να βρίσκονται στο «μικροσκόπιο».
Ο Νικολά Σαρκοζί έχει διαμηνύσει ήδη ότι αναμένεται να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο γαλλικό ποδόσφαιρο, με τη FIFA να... καραδοκεί και να προειδοποιεί ότι εάν διαπιστωθεί εμπλοκή της πολιτείας στο άθλημα θα υπάρξουν και οι ανάλογες επιπτώσεις.
«Τους εξήγησα να είναι πολύ προσεκτικοί, επειδή η FIFA θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε παρέμβαση», εξήγησε ο γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και Γάλλος, Τζερόμ Βάλκε. Και συμπλήρωσε: «Σίγουρα θα εξετάσουμε κάθε κίνηση της Γαλλίας και όχι μόνο επειδή είμαι Γάλλος. Δεν υπάρχει εξαίρεση για καμία χώρα. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητήσει από κάποιον να παραιτηθεί. Υπάρχει ένα σύστημα στο ποδόσφαιρο το οποίο βρίσκεται κάτω από τη σκέπη της FIFA. Πάντα προειδοποιούμε για το πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη πυραμίδα και ελπίζω ότι δεν θα οδηγηθούμε σε αυτή την κατάσταση».
Σύμφωνα με τον κανονισμό της FIFA, άρθρο 13.1 οι αθλητικές Ομοσπονδίες είναι υποχρεωμένες να διαχειριστούν τις υποθέσεις τους ανεξάρτητα και να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει παρέμβαση τρίτων, σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει τιμωρία.
Κάτι ανάλογο είχε συμβεί με την Ελλάδα, όταν το 2006 τιμωρήθηκε από τη FIFA κι ενώ ήταν Πρωταθλήτρια Ευρώπης -ευτυχώς προσωρινά καθότι βρέθηκε λύση- όταν διαπιστώθηκε εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης στα θέματα της ΕΠΟ Επίσης, η Ισπανία απειλήθηκε με τιμωρία λίγες μέρες πριν το Ευρωπαϊκό του 2008 εξαιτίας της εμπλοκής της κυβέρνησης, η οποία ήθελε να γίνουν εκλογές στις αθλητικές ομοσπονδίες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.
Ενδεχόμενη τιμωρία θα πλήξει στο μέγιστο την Γαλλία, η οποία προετοιμάζεται για τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2016, καθώς καμία χώρα που έχει αποκλειστεί δεν έχει το δικαίωμα συμμετοχής σε διεθνείς αγώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...