Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Ο διχαστικός «χαρτοπόλεμος» Τζίγγερ και Μr ΜΙG

Η ΕΠΟΧΗ της ενότητας στον πολυμετοχικό ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό ανήκει στο παρελθόν.Οι θερμές χειραψίες,οι εναγκαλισμοί,τα χαμόγελα στα φλας και στις κάμερες και οι φιλοφρονήσεις των πρώτων ημερών της πολυμετοχικότητας μεταξύ των τεσσάρων βασικών μετόχων κκ. Γιάννη Βαρδινογιάννη, Ανδρέα Βγενόπουλου, Παύλου Γιαννακόπουλου
και Νικόλα Πατέρα αποτελούν... αρχαία ιστορία με όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην «πράσινη» ΠΑΕ. Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας η διαμάχη (κυρίως) του Τζίγγερ με τον Μr ΜΙG φούντωσε εκ νέου με φόντο το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών (57%) της οικογένειας Βαρδινογιάννη,το οποίο κατά δήλωσή του επιθυμεί να αγοράσει ο κ.Βγενόπουλος.Το επικοινωνιακό παιχνίδι χόντρυνε καθώς ακολούθησε «χαρτοπόλεμος» με εκατέρωθεν επιστολές γεμάτες
μπηχτές, υπαινιγμούς και ειρωνείες για τις- αγαθές ή μη- προθέσεις και των δύο πλευρών για την αγοραπωλησία. Το σκηνικό που διαμορφώνεται πλέον στα ιδιοκτησιακά του Τριφυλλιού μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ψυχροπολεμικό, καθώς δεν αμφισβητείται ότι οι μεγαλομέτοχοι έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα:από τη μία το δίδυμο Βαρδινογιάννη- Γιαννακόπουλου, από την άλλη Βγενόπουλου- Πατέρα και στη μέση ο Παναθηναϊκός.
Μολονότι ο κ. Ι. Βαρδινογιάννης δηλώνει πρόθυμος πωλητής των μετοχών που ανήκουν στην οικογένειά του και ο κ. Α. Βγενόπουλος πρόθυμος αγοραστής, (τουλάχιστον) επί του παρόντος αδυνατούν να βρουν κοινό πεδίο συζήτησης προκειμένου να αρχίσουν οι όποιες διαπραγματεύσεις. Και τούτο διότι είναι σαφές ότι ανάμεσα στον Τζίγγερ και στον Μr ΜΙG υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα σε θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν στην αγοραπωλησία της ΠΑΕ αλλά και στο μοντέλο διοίκησης που επιθυμούν να εφαρμόσουν στο Τριφύλλι. Διαφωνίαεπί της αρχής
Ο κ. Ι. Βαρδινογιάννης και ο κ. Α. Βγενόπουλος διαφωνούν επί της αρχής για τις εκατέρωθεν προθέσεις περί της αγοραπωλησίας. Ο Τζίγγερ δηλώνει: « Εγώ πουλάω αλλά αυτός δεν θέλει να αγοράσει », ενώ ο Μr ΜΙG απαντά: « Εγώ αγοράζω αλλά αυτός δεν θέλει να πουλήσει »... Η δυσπιστία που εκφραζόταν το τελευταίο διάστημα από το περιβάλλον και των δύο πήρε επίσημη μορφή την περασμένη εβδομάδα μέσω επιστολών. « Ξεκαθάρισα ότι είμαι πρόθυμος πωλητής » ανέφερε ο κ. Βαρδινογιάννης, ο οποίος συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον κ. Βγενόπουλο: « Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είσαι πρόθυμος αγοραστής ».

Από την άλλη ο δεύτερος της τάξει μέτοχος της ΠΑΕ έστειλε μήνυμα ότι ο ίδιος και οι... συμπαίκτες του στην Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση (ΠΕΚ) « θα είμαστε εδώ για να αγοράσουμε τις μετοχές σου αν αποφασίσεις πραγματικά να πουλήσεις ».

Ούτε κουβέντα για τα ακριβή ποσά
Σε καμία από τις τέσσερις επιστολές που αντάλλαξαν τις τελευταίες ημέρες οι κκ. Βαρδινογιάννης και Βγενόπουλος δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένα ποσά σχετικά με το τίμημα του επίμαχου 57% των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Παρ΄ όλα αυτά είναι σαφές ότι η πλευρά Βαρδινογιάννη επιδιώκει να ανεβάσει όσο περισσότερο γίνεται την τιμή, ενώ αντιστοίχως η πλευρά Βγενόπουλου να την κατεβάσει. Ως εκ τούτου παρουσιάζεται ένα οικονομικό χάσμα τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ (!), διότι αφενός ο Τζίγγερ φέρεται να πουλάει στα 50 εκατ. ευρώ και αφετέρου ο Μr ΜΙG να αγοράζει στα 25 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Βαρδινογιάννης θέτει ως βάση για έναρξη των συζητήσεων την πρόσφατη αποτίμηση της Deloitte σύμφωνα με την οποία η αξία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός φτάνει τα 110 εκατ. ευρώ. Κάτι τέτοιο όμως επ΄ ουδενί δέχεται ο κ. Βγενόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι η εν λόγω εταιρεία δεν ενήργησε ως ορκωτός λογιστής, ενώ κάνει λόγο για αγορά στην καθαρή θέση της ΠΑΕ (ίδια κεφάλαια της εταιρείας, χρηματοοικονομική θέση βάσει εσόδων-εξόδων έπειτα από σχετικό έλεγχο). Ακόμη και σε αυτό το πεδίο πάντως παρουσιάζεται σημαντική διαφορά, καθώς η έκθεση της Deloitte αναφέρει ότι η καθαρή θέση της ΠΑΕ στις 30/6/2010 θα είναι περί τα 25 εκατ. ευρώ, ενώ η περσινή σεζόν έκλεισε στα 53 εκατ. ευρώ.

Το μοναδικό σημείο πάντως στο οποίο φαίνεται να συμφωνεί ο κ. Βαρδινογιάννης με τον κ. Βγενόπουλο αφορά το προπονητικό κέντρο των Πρασίνων στην Παιανία, το οποίο δεν ανήκει στην ΠΑΕ αλλά στην οικογένεια Βαρδινογιάννη και για το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση είτε μέσω δωρεάν παραχώρησης για δύο χρόνια είτε μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης.

Το τελεσίγραφο και η απόρριψή του
Τελεσίγραφο 48 ωρών για την κατάθεση επίσημης πρότασης σχετικά με την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ έθεσε την περασμένη Τετάρτη ο κ. Βαρδινογιάννης στον κ. Βγενόπουλο, κάτι όμως που δεν απεδέχθη ο Μr ΜΙG διότι, όπως απάντησε, « ένα τελεσίγραφο 48 ωρών δεν μπορεί να είναι αποδεκτό » για μια συναλλαγή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και χωρίς να ακολουθηθούν οι συνήθεις διαδικασίες (έλεγχος ορκωτών ελεγκτών). Από την πλευρά του ο Τζίγγερ τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει χρονοτριβή καθώς « οι εξελίξεις σε διοικητικά και ποδοσφαιρικά ζητήματα ήδη τρέχουν » και εφόσον έχει προηγηθεί «η αποτίμηση από διεθνή εταιρεία (σ.σ.: Deloitte) ορκωτών λογιστών », η οποία « εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ ». Οπως έλεγαν από το περιβάλλον του κ. Βγενόπουλου, « προτού αγοράσεις ένα αυτοκίνητο εξετάζεις τα πάντα και δεν θα ακολουθηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες σε ένα τέτοιο τεράστιο deal; », ενώ από την πλευρά Βαρδινογιάννη λεγόταν ότι αν δεν ολοκληρωθούν γρήγορα αυτές οι διαδικασίες « η ομάδα θα εισέλθει σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης, που θα βλάψει τον σύλλογο ».

Την ίδια ώρα πάντως που στην πολυμετοχική ΠΑΕ Παναθηναϊκός τα «μαχαιρώματα» συνεχίζονται, στο στρατόπεδο του «αιώνιου» αντιπάλου Ολυμπιακού προχωρούν ήδη οι διαδικασίες για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών από τον νυν μεγαλομέτοχο κ. Σωκράτη Κόκκαλη στο επόμενο αφεντικό κ. Βαγγέλη Μαρινάκη . Γεγονός βεβαίως που καταδεικνύει ότι εφόσον υπάρχει η βούληση και από τις δύο πλευρές κάποια στιγμή τα επικοινωνιακά παιχνίδια ολοκληρώνονται και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι εν τέλει κάθονται στο ίδιο τραπέζι.

Απομένει να αποσαφηνιστεί αν οι κκ. Βαρδινογιάννης και Βγενόπουλος πράγματι έχουν την (προ)διάθεση ή απλώς συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι εξουσίας και εντυπώσεων τελικά και αντικειμενικά εις βάρος του Τριφυλλιού, το οποίο υποστηρίζουν με θέρμη ότι υπεραγαπούν.

ΠΕΔΙΟ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η φιλοσοφία ως προς το διοικητικό μοντέλο το οποίο επιθυμούν να εφαρμόσουν στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός αλλά και στη στελέχωσή της.Ο κ.Βαρδινογιάννης ως μεγαλομέτοχος τάσσεται υπέρ της ύπαρξης μιας διοίκησης που θα δίνει λόγο για όλα τα καίρια ζητήματα στον ίδιο,ενώ είπε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται έπειτα από τη συνεργασία του προέδρου,του α΄ αντιπροέδρου (οι οποίοι έχουν σχεδόν τις ίδιες αρμοδιότητες) και της τετραμελούς διοικούσας επιτροπής (ήδη στο τελευταίο ΔΣ τροποποιήθηκε το καταστατικό για τον τρόπο λειτουργίας της ΠΑΕ).

Αντιθέτως,ο κ.Βγενόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι τα ηνία στην προεδρία της ΠΑΕ θα πρέπει να βρίσκονται εν λευκώ (τουλάχιστον και για την ερχόμενη διετία) στα χέρια του προ μηνός παραιτηθέντος κ.Νικόλα Πατέρα.

Επίσης διάσταση απόψεων παρατηρείται αφενός στο ζήτημα του τεχνικού διευθυντή, αφετέρου στο μεταγραφικό μπάτζετ.Ηδη προσελήφθη με τις ευλογίες του κ.Βαρδινογιάννη ο Πορτογάλος κ.Κάρλος Φρέιτας, ο οποίος διαδέχεται τον κ.Κώστα Αντωνίου, απόφαση με την οποία είναι κάθετα αντίθετος ο κ.Βγενόπουλος.

Διαφωνία υπάρχει και στα χρήματα που πρέπει να δαπανηθούν για μεταγραφές καθώς ο κ. Βαρδινογιάννης επικαλούμενος το οικονομικό Fair Ρlay της UΕFΑ είναι υπέρμαχος μιας προσεκτικής «σφιχτής» οικονομικής πολιτικής, ενώ ο κ.Βγενόπουλος τάσσεται υπέρ των μεταγραφών τύπουΣισέ,Ζιλμπέρτο ΣίλβακαιΠιζάρο , κατά το περίφημο «χρειαζόμαστε τρεις Πιζάρο »,καθώς,όπως προανήγγειλε,εφόσον ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία της ΠΑΕ σκοπεύει να καλύψει επιπρόσθετα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 23 εκατ.ευρώ «για να συνεχίσει ο Παναθηναϊκός την πορεία που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...