Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Έφυγε ο Πάνος Μάρκοβιτς

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο Πάνος Μάρκοβιτς, ο παλαίμαχος προπονητής που συνδύασε το όνομά του με την κατάκτηση του πρώτου κυπέλλου Ελλάδας στην ιστορία του Πανιωνίου, το 1979, με το 3-1 επί της (πρωταθλήτριας τότε) ΑΕΚ στο Στάδιο Καραϊσκάκη. 

Γεννημένος στη Δράμα, αλλά μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, ο Μάρκοβιτς έπαιξε για λίγα χρόνια ποδόσφαιρο στον ΠΑΟΚ, αλλά μόλις σε ηλικία 27 ετών στράφηκε στην προπονητική, μετά από προτροπή του τότε προέδρου της Δόξας Δράμας, Αντώνη Καστρινού, ο οποίος μάλιστα τον έστειλε σε σχολή προπονητών στην Ιταλία και εν συνεχεία του εμπιστεύθηκε την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Ηταν ο δημιουργός της σπουδαίας Δόξας της δεκαετίας του ΄50, με την οποία μάλιστα έφτασε ως τον τελικό κυπέλλου το 1954, όπου ηττήθηκε 2-0 από τον Ολυμπιακό.

Συνέχισε την προπονητική καριέρα του σε διάφορες ομάδες και την περίοδο 1966-67 ανέλαβε την εθνική ανδρών, την οποία κοουτάρισε σε δύο αγώνες: στις 16/10/66 στη νίκη 2-1 επί της Φινλανδίας, στα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών, και στις 15/2/67 μαζί με τον Λάκη Πετρόπουλο στη νίκη 4-0 επί της Λιβύης σε φιλικό. Η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του Πάνου Μάρκοβιτς ήταν αναμφίβολα η κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας με τον Πανιώνιο το 1979, χάρη στο 3-1 επί της ΑΕΚ στον τελικό, κι αφού είχαν προηγηθεί πανηγυρικές προκρίσεις επί του Αρη (ήττα 5-2 στο Χαριλάου και νίκη 5-1 στη Νέα Σμύρνη) και επί του Ολυμπιακού (νίκη 2-1 εντός, ήττα 3-2 εκτός).

Εκτός από τη Δόξα Δράμας και τον Πανιώνιο, ο Μάρκοβιτς εργάστηκε επίσης σε Απόλλωνα Καλαμαριάς, Θερμαϊκό, Ηρακλή, Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης, Εδεσσαϊκό, Εθνικό, Αία Σαλαμίνας, Ολυμπιακό Χαλκίδας, Προοδευτική, Πιερικό και Παναχαϊκή, αλλά και στην Κύπρο, με τον Ολυμπιακό Λευκωσίας και τον ΑΠΟΕΛ, με τον οποίο κατέκτησε το νταμπλ το 1973 και το κύπελλο το 1984. Μάλιστα με τον Μάρκοβιτς στον πάγκο του ο ΑΠΟΕΛ, κατάφερε να παραμείνει στη Ά Εθνική την περίοδο 1974.

Η κηδεία του εκλιπόντος θα γίνει τη Δευτέρα (16:00), στο νεκροταφείο Γλυφάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...