Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Αναταραχή στη FIFA: "Το Κατάρ αγόρασε το Μουντιάλ"

Βαθαίνει η κρίση στη FIFA, καθώς σήμερα ο γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας επιβεβαίωσε ότι έστειλε ιδιωτικό email σε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της, στο οποίο αναφέρει ότι το Κατάρ αγόρασε το δικαίωμα να διοργανώσει την τελική φάση του Μουντιάλ του 2022. Ο Τζερόμ Βάλκε, ο οποίος, ως γενικός γραμματέας της FIFA, είναι το «δεξί χέρι» του προέδρου Σεπ Μπλάτερ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι είναι γνήσιο το email που έδωσε στη δημοσιότητα ο αντιπρόεδρος Τζακ Γουόρνερ. Σύμφωνα με τον Γουόρνερ, ο οποίος έχει τιμωρηθεί με προσωρινό αποκλεισμό από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα, το email αναφερόταν στον Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ, ο οποίος ήταν τότε υποψήφιος για την προεδρία της FIFA απέναντι στον Μπλάτερ.

    «Για τον Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί έβαλε υποψηφιότητα» φέρεται να αναφέρει ο Βάλκε στο email, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα ο Γουόρνερ, και συμπληρώνει: «Εάν πραγματικά πίστευε ότι είχε μια πιθανότητα ή απλά ήταν ένας ακραίος τρόπος για να εκφράσει πόσο πολύ δεν του αρέσει πιά ο Σεπ Μπλάτερ. Ή νόμιζε ότι μπορείς να αγοράσεις τη FIFA, όπως αγόρασαν το Παγκόσμιο Κύπελλο».

    Ο Μπιν Χαμάμ απέσυρε την υποψηφιότητά του για την προεδρία προτού η επιτροπή δεοντολογίας της FIFA τιμωρήσει με αποκλεισμό τον ίδιο και τον Γουόρνερ. Η επιτροπή απεφάνθη ότι οι δύο άνδρες πρέπει να απαντήσουν στις καταγγελίες ότι ο παράγοντας από το Κατάρ δωροδόκησε στελέχη από την ομοσπονδία της Καραϊβικής για να ψηφίσουν αυτόν στις αρχαιρεσίες της Τετάρτης αντί για τον Μπλάτερ.

    Ο Βάλκε δήλωσε σήμερα στη Ζυρίχη ότι έστειλε πράγματι το email, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι ο Γουόρνερ έδωσε στη δημοσιότητα μόνο επιλεγμένα κομμάτια του. «Ήταν ένα ιδιωτικό email και θα το συζητήσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο Βάλκε ενόψει του Κογκρέσου της FIFA, το οποίο αρχίζει αύριο, και συμπλήρωσε: «Μου έστειλε ένα email, ρωτώντας αν το θέλω αυτό (σ.σ. να βάλει υποψηφιότητα ο Μπιν Χαμάμ). Είπε ότι θα πρέπει να ζητήσω από τον Μπιν Χαμάμ να αποχωρήσει».

    Σήμερα, Αυστραλός γερουσιαστής απαίτησε αποζημίωση από τη FIFA για τα 48.8 εκατομμύρια δολάρια που δαπάνησε η χώρα στην υποψηφιότητά της για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, το οποίο θα διοργανώσει τελικά το Κατάρ. Μέσα στον Μάιο, η ομάδα που κατέθεσε την υποψηφιότητα του Κατάρ για το Μουντιάλ διέψευσε τους ισχυρισμούς μέλους του βρετανικού κοινοβουλίου ότι δύο μέλη της εκτελεστικής επιτροπής πληρώθηκαν για να ψηφίσουν υπέρ του εμιράτου.

    Πλέον ο Μπλάτερ διεκδικεί χωρίς αντίπαλο την επανεκλογή του για τέταρτη θητεία στην προεδρία της FIFA, εν μέσω εκκλήσεων για μεταρρυθμίσεις στον οργανισμό, ο οποίος «ταλανίζεται» από καταγγελίες για διαφθορά. Τα προβλήματα συσσωρεύονται για τη FIFA και τον Μπλάτερ, ο οποίος αθωώθηκε χθες από κάθε ανάμειξη στο σκάνδαλο δωροδοκίας, στην συνεδρίαση της επιτροπής δεοντολογίας.

    Τον περασμένο Νοέμβριο τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής, Ρέιναλτ Τεμάριι και Άμος Αντάμου, τιμωρήθηκαν για τις καταγγελίες ότι συμφώνησαν να πουλήσουν τις ψήφους τους στην διαδικασία για την ανάθεση των Μουντιάλ του 2018 και του 2022 σε «μυστικούς» δημοσιογράφους. Συνολικά, το τελευταίο έτος έχουν διατυπωθεί καταγγελίες για διαφθορά σε βάρος 10 από τα 24 μέλη της πανίσχυρης εκτελεστικής επιτροπής της FIFA.

    Στη διάρκεια της θητείας των 13 ετών του Μπλάτερ στην προεδρία, η FIFA έχει γίνει πλουσιότερη μέσω της πώλησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων, χορηγιών και εμπορικών ευκαιριών, ενώ αυτή τη στιγμή «καυχιέται» ότι διαθέτει απόθεμα που ξεπερνάει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...