Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Η Ελλάδα και άλλες 14 χώρες διεκδικούν τις τέσσερις προσκλήσεις για το Μουντομπάσκετ 2014

Η Ελλάδα και άλλες 14 χώρες θα διεκδικήσουν τις τέσσερις περιζήτητες wild card που οδηγούν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπάσκετ του 2014 στην Ισπανία.

Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων έληξε και η διεθνής ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης, η FIBA, ανακοίνωσε τις 15 χώρες που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον να πάρουν πρόσκληση για την κορυφαία γιορτή του μπάσκετ και οι οποίες δεν κατάφεραν να προκριθούν μέσω αγωνιστικών κριτηρίων.

Εκτός της Ελλάδας λοιπόν, ενδιαφέρον εκδήλωσαν και άλλες οκτώ Ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες είναι: Ρωσία, Τουρκία, Ιταλία, Γερμανία, Βοσνία, Φινλανδία, Ισραήλ και Πολωνία.

Από την Αμερική υποψήφιες είναι η Βραζιλία, ο Καναδάς και η Βενεζουέλα, ενώ από την Αφρική υποψήφια είναι η Νιγηρία. Τέλος από την Ασία υποψήφιες είναι η Κίνα και το Κατάρ.

Κάθε ζώνη της FIBA δικαιούται μάξιμουμ μέχρι 3 wild cards (άρα δεν μπορεί για παράδειγμα να πάνε τέσσερις χώρες από την Ευρώπη), ενώ οι τέσσερις τυχεροί θα ανακοινωθούν το διήμερο 1-2 Φεβρουαρίου 2014, οπότε και θα συνεδριάσει στη Βαρκελώνη το κεντρικό γραφείο της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Βεβαία στην τελική φάση δεν θα φτάσουν και οι 15 χώρες, αλλά ουσιαστικά λιγότερες από τις μισές καθώς τον Νοέμβριο (22-23) στη συνεδρίαση του κεντρικού γραφείου στο Μπουένος Αϊρες, σε στυλ Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής θα προκριθούν – βάση κριτηρίων – στην τελική φάση του Φεβρουαρίου οι χώρες που θα διεκδικήσουν τελικά τα τέσσερα εισιτήρια.

Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια (υψηλή τηλεθέαση, δημοφιλές άθλημα στην χώρα, ποτέ δεν έχει ζητήσει ξανά wild card) αλλά μια παράγραφος στις προϋποθέσεις της FIBA, που κάνει λόγο για προαιρετική…δωρεά από όποια χώρα επιθυμεί για την ανάπτυξη του μπάσκετ, μπορεί να αποδειχθεί «αγκάθι» με αντιπάλους όπως η Ρωσία και η Τουρκία που έχουν τα φόντα να κάνουν μεγάλη χορηγία για το…μπάσκετ.

Ουσιαστικά μάλιστα οι wild cards είναι τρεις καθώς θεωρείται σχεδόν απίθανο η FIBA να αφήσει εκτός διοργάνωσης τη Βραζιλία, η οποία δεν έχει λείψει ποτέ από Παγκόσμιο πρωτάθλημα και παράλληλα δύο χρόνια αργότερα από αυτή τη διοργάνωση φιλοξενεί και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Υπομονή λοιπόν μέχρι τον Φεβρουάριο, καθώς η Ελλάδα θα είναι στην τελική φάση των υποψηφιοτήτων.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...