Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Σαλπιγγίδης: «Δεν παίξαμε καλά, παίξαμε έξυπνα»

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης είναι το πρόσωπο της ημέρας στον ΠΑΟΚ, ωστόσο, λόγω χαρακτήρα, αλλά και λόγο όσων ακούει καθημερινά για την απόδοσή του, κράτησε... χαμηλά την μπάλα μετά την πρόκριση στους «32» του Europa League.Για το γκολ που πέτυχε κόντρα στην Ντιναμό είπε: «Ήταν πολύ σημαντικό για την ομάδα, γιατί με αυτό έρχονταν πιο σίγουρα η πρόκριση. Γιατί όσο παρέμενε το 0-0 μπορεί και μέχρι το τελευταίο λεπτό να δεχθείς ένα γκολ». Για το ματς σχολίασε: «Δεν παίξαμε καλά. Παίξαμε πολύ έξυπνα. Ήρθαμε να κρατήσουμε το μηδέν και να παίξουμε μία συμπαγή άμυνα. Θα προσπαθούσαμε να βάλουμε κάποιο γκολ στην αντεπίθεση. Σε τέτοιου είδους παιχνίδια και η τύχη παίζει ρόλο. Σήμερα και η τύχη ήταν μαζί μας. Παίξαμε όμως και έξυπνα. Η Ντιναμό είχε την υπεροχή».

Και κλείνοντας επεσήμανε με νόημα: «Είχαμε πολλά χρόνια να κάνουμε τόσο καλή πορεία στην Ευρώπη, συνεχίζουμε για να βάλουμε υψηλότερους στόχους. Οι ελληνικές ποιοτικές ομάδες μπορούν να πετύχουν διακρίσεις στην Ευρώπη, γιατί εκεί παίζεται κανονικό ποδόσφαιρο, οι άλλες ομάδες δεν κλείνονται και ο καθένας έχει την ευκαιρία του»

Την ίδια ώρα ο Βίκτορ Βιτόλο δήλωσε ευτυχισμένος και υπερήφανος για τη μεγάλη πρόκριση της ομάδας του. «Νιώθω υπέροχα που είμαι ένα κομμάτι του ΠΑΟΚ. Είμαι υπερήφανος για την ομάδα μας και ότι έχει πετύχει. Χαίρομαι που ανήκω στον ΠΑΟΚ αξίζει πολλά αυτή η ομάδα», είπε ο Ισπανός που έπαιξε με αυτοθυσία λίγες ημέρες πριν οδηγηθεί στο χειρουργείο.

«Είναι αλήθεια πως ο γιατρός μου είπε πως δεν έπρεπε να παίξω, από την άλλη όμως εγώ αισθανόμουν καλά και δεν ήθελα να χάσω αυτό το παιχνίδι. Συμφωνήσαμε πως θα παίξω σε αυτό το παιχνίδι και αμέσως μετά θα κάνω την εγχείρηση», σημείωσε σχετικά.

Για τα επεισόδια που είχαν προηγηθεί του ματς, είπε: «Θέλω να πω πως και αυτό ήταν ένα επιπλέον κίνητρο για εμάς, θέλαμε να παίξουμε καλά, να πάρουμε την πρόκριση και να την αφιερώσουμε στον κόσμο μας. Αυτό που θέλω να πω κλείνοντας, είναι πως το σωστό στο ποδόσφαιρο είναι να μιλάς στο γήπεδο». 
Η ΠΑΟΚάρα των ρεκόρ!

Ψάχνοντας τα εφετινά ευρωπαϊκά ρεκόρ της ιδιαίτερα επιτυχημένης πορείας του ΠΑΟΚ στο Europa, μετά την πρόκρισή του στους 32 της διοργάνωσης και την πολύ μεγάλη νίκη επί της Ντινάμο στο Ζάγκρεμπ, και την τελευταία φορά που έκανε τέσσερις νίκες στην Ευρώπη μέσα στην ίδια σεζόν δεν ήταν καθόλου δύσκολο να διαπιστωθεί ότι για τον Δικέφαλο του Βορά ήταν η πρώτη φορά!

Αυτό είναι και το πρώτο μεγάλο ρεκόρ από τα πολλά που έχει καταρρίψει εφέτος ο ΠΑΟΚ και που απειλεί στη συνέχεια της ευρωπαϊκής του πορείας. Ποτέ ξανά από το 1965 οπότε και για πρώτη φορά αγωνίστηκε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση κόντρα στην αυστριακή Βιέννα ο ΠΑΟΚ δεν είχε κάνει τέσσερις νίκες όσες εφέτος (στην Τουρκία με τη Φενέρ, στην Τούμπα και στο Ζάγκρεμπ με την Ντινάμο και στην Τούμπα με τη Βιγιαρεάλ) μέσα στην ίδια σεζόν. Και έχει βεβαίως όλα τα περιθώρια για να καταρρίψει εκ νέου αυτό το ρεκόρ στη φάση των 32 του Europa.
Στις δύο προηγούμενες ευρωπαϊκές του συμμετοχές ο ΠΑΟΚ είχε κάνει μόλις μία νίκη ενώ στην αμέσως προηγούμενη δεν είχε καν καταφέρει να νικήσει. Καλύτερή του επίδοση στην Ευρώπη ήταν οι τρεις νίκες που για τελευταία φορά τις έκανε την περίοδο 2002-03.
Όπως βεβαίως ποτέ κατά το παρελθόν ο ΠΑΟΚ μέσα στην ίδια σεζόν δεν είχε δώσει δέκα, όσους εφέτος, ευρωπαϊκούς αγώνες. Οι περισσότεροι ήταν οι έξι αρχής γενομένης από την περίοδο 1973-74 όταν για πρώτη και τελευταία φορά στην ευρωπαϊκή του ιστορία κατάφερε να φτάσει μέχρι την προημιτελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης, στο κύπελλο κυπελλούχων, όταν αποκλείστηκε από τη Μίλαν.
Με καλύτερη επίδοση τους έξι ευρωπαϊκούς αγώνες μέσα στην ίδια σεζόν ο ΠΑΟΚ του Θοδωρή Ζαγοράκη γνωρίζει από τώρα ότι εφέτος θα κάνει ρεκόρ διπλασιάζοντάς την και φτάνοντας μίνιμουμ τα δώδεκα ματς!
Η επίδοσή του στα 10 ματς που έχει δώσει μέχρι σήμερα είναι αξιοζήλευτη για τα ελληνικά δεδομένα στις διοργανώσεις της UEFA, αφού έχει ηττηθεί μόλις μία φορά (στην Ισπανία από τη Βιγιαρεάλ), έχει νικήσει τέσσερις φορές και έχει φέρει ακόμα πέντε ισοπαλίες. Δύο στον όμιλο του Europa και τρεις το καλοκαίρι στους δύο προκριματικούς γύρους στους οποίους μετείχε.
Κατά τα λοιπά:
-Ο ΠΑΟΚ έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα πλην του πάλαι ποτέ ΠΟΚ (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΑΕΚ) που καταφέρνει να προκριθεί στην επόμενη φάση μετά από διαδικασία ομίλων είτε Champions League είτε Europa League (συμπεριλαμβανομένου και του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ). Το καταφέρνει στη δεύτερη συμμετοχή του σε φάση ομίλων μετά την πρώτη την περίοδο 2005-06 και πετυχαίνει την έκτη ελληνική πρόκριση από ομίλους του ΟΥΕΦΑ σε 14 μέχρι σήμερα συμμετοχές και εν αναμονή της ολοκλήρωσης των άλλων δύο ελληνικών ομίλων με τη συμμετοχή του Αρη και της ΑΕΚ.
Οι προηγούμενες πέντε προκρίσεις από ομίλους του ΟΥΕΦΑ μέχρι σήμερα ήταν τρεις του Παναθηναϊκού και μία της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού.
-Για πρώτη φορά στην ιστορία του και με την ολοκλήρωση του πρώτου μισού της ευρωπαϊκής σεζόν ο ΠΑΟΚ είναι η πρώτη ελληνική ομάδα σε προσφορά βαθμών στον εθνικό συντελεστή με 10,5 πόντους και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ακόμα κι αν νικήσουν σήμερα ο Αρης και η ΑΕΚ στην έκτη αγωνιστική των δικών τους ομίλων.
-Ο ΠΑΟΚ έχει ήδη ανέβει μέσα στη σεζόν 34 θέσεις στη βαθμολογία της UEFA! Ξεκίνησε 146ος και βρίσκεται στην 112η θέση, οχτώ θέσεις κάτω από τον συμπολίτη του Αρη. Με δεδομένο ότι στο τέλος της σεζόν θα βγάλει τη χειρότερη χρονιά είναι πλέον δεδομένη η επιστροφή του στο top-100 της UEFA.
-O ΠΑΟΚ είναι η πρώτη ελληνική ομάδα στην εφετινή βαθμολογία όλων των συλλόγων που μετείχαν στην Ευρώπη! Βρίσκεται στη λίαν τιμητική 39η θέση, δέκα θέσεις πάνω από τον 49ο Παναθηναϊκό και χωρίς μέχρι σήμερα να έχει πάρει κανένα μπόνους πρόκρισης από το Europa, κάτι που συμβαίνει μόνο με 14 ομάδες που βρίσκονται πάνω από αυτόν. ΑΕΚ και Αρης εν αναμονή των αποψινών τους αγώνων βρίσκονται στην 57η θέση της εφετινής κατάταξης και ο Ολυμπιακός είναι 99ος?
-Ο ΠΑΟΚ δεν έχει κάνει απλώς την καλύτερη σεζόν της 5ετίας του από πλευράς συντελεστής αλλά ο εφετινός του με 9.360 είναι απλώς ο διπλάσιος από την αμέσως προηγούμενη καλύτερη χρονιά που ήταν η περσινή με συντελεστή 3.060 πόντων!
-Ο εφετινός συντελεστής του ΠΑΟΚ είναι ο τρίτος καλύτερος της ευρωπαϊκής του ιστορίας συνολικά αν και αδικείται από το γεγονός ότι οι βαθμοί του στα τέσσερα ματς της προκριματικής φάσης με Αγιαξ και Φενέρ μέτρησαν μόνο για τον εθνικό συντελεστή και όχι για τον δικό του.

Υποδοχή ηρώων μετά τον θρίαμβο

Παραλήρημα... Είναι η μόνη λέξη που περιγράφει τις σκηνές «τρέλας» που έζησαν τα ξημερώματα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης οι παίκτες και οι οπαδοί του ΠΑΟΚ μετά τον θρίαμβο-πρόκριση στους «32» του Europa League.
Περισσότεροι από 1000 οπαδοί του «δικέφαλου» περίμεναν στο «Μακεδονία» την αποστολή που επέστρεψε με το «χρυσό» 1-0 κόντρα στη Ντιναμό στο Ζάγκρεμπ. Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, ο μεγάλος πρωταγωνιστής της βραδιάς, χάθηκε στις αγκαλιές των οπαδών του ΠΑΟΚ που αποθέωσαν τους πάντες, όπως και τους Μάκη Χάβο και Θοδωρή Ζαγοράκη.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...