Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για το βίαιο «Calcio Fiorentino» (video)

Calcio Storico - 24.06.2008 - Azzurri Vs. RossiImage via WikipediaΧρειάζεται πολύ γερό στομάχι για να παρακολουθήσει κανείς έναν αγώνα του «Calcio Fiorentino», του πιο βίαιου ομαδικού παιχνιδιού στον κόσμο. Για να τολμήσει να παίξει, όμως, πρέπει να είναι έτοιμος να αφήσει ακόμα και την ίδια τη ζωή του… Το παραδοσιακό άθλημα της Φλωρεντίας, που ξεκίνησε να παίζεται το 16ο αιώνα και έλκει την καταγωγή του από τους μονομάχους της αρχαίας Ρώμης, είναι πρωτόγονο και ιδιαίτερα αιματηρό, αλλά γι’ αυτό διαθέτει φανατικούς υποστηρικτές ακόμα και σήμερα.
Κάθε Ιούνιο, στη χωμάτινη πλατεία Piazza Santa Croce της Φλωρεντίας, οι πιο τολμηροί εκπρόσωποι τεσσάρων γειτονιών της ιταλικής πόλης μπαίνουν αποφασισμένοι να τσακίσουν στην κυριολεξία τα κόκαλα των αντιπάλων. Στο «Calcio Fiorentino», το οποίο μοιάζει με μια ωμή εκδοχή του ράγκμπι, επιτρέπονται σχεδόν τα πάντα: Από κουτουλιές και γροθιές, μέχρι αγκωνιές και κεφαλοκλειδώματα! Κάθε ομάδα ξεκινά με 27 παίκτες, αλλά πολύ λιγότεροι είναι εκείνοι που καταφέρνουν να τελειώσουν τον αγώνα των 50 λεπτών, έστω και αιμόφυρτοι.
Τι είναι, όμως, αυτό που ωθεί ακόμα και σήμερα ανθρώπους διαφόρων κοινωνικών τάξεων να ρισκάρουν την σωματική τους ακεραιότητα με μοναδικό κίνητρο να κατακτήσουν το λευκό μοσχάρι που απονέμεται στη νικήτρια ομάδα; Τις απαντήσεις προσπάθησαν να δώσουν οι Rovero Impiglia και Luigi Maria Perotti στο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Florence Fight Club», που ακολούθησε από κοντά τη ζωή τεσσάρων ορκισμένων παικτών του «Calcio Fiorentino». Οι σκέψεις τους, η φυγή από την καθημερινότητα, αλλά και οι φόβοι των συγγενών τους, απεικονίζονται με τον πλέον χαρακτηριστικό και ανατριχιαστικό τρόπο.
Η πρόσφατη κυκλοφορία του συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ σε DVD, ήταν η αφορμή για να ξαναέρθει στην επικαιρότητα το άθλημα, το οποίο είχε απαγορευτεί για περίπου διακόσια χρόνια, αλλά αναβίωσε το 1930 και εξακολουθεί να γοητεύει χάρη στον πρωτόγονο χαρακτήρα του.
 
Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ «Florence Fight Club», που κόβει την ανάσα:
 
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...