Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

ΜΠΑΣΚΕΤ: Θάλασσα, Ρήγας και διαιτητές!

Η παρουσία του Κώστα Ρήγα ως επιμορφωτή της ελληνικής διαιτησίας ήταν ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Προς το παρόν, όμως, οι εντολές του έχουν οδηγήσει τους διαιτητές να μοιάζουν με... βρυκόλακες, αλλοιώνοντας ένα σωρό αγώνες!



«Clean the game» ήταν το μότο του Ρήγα στο τελευταίο συνέδριο διαιτησίας. Αντ' αυτού, οι διαιτητές έχουν... διαλύσει ψυχολογικά ομάδες και παίκτες στην Α2 και στην Β' Εθνική κατηγορία και ετοιμάζονται να κάνουν το ίδιο και στην Α1 μόλις αρχίσει.

Γιατί; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η εντολή του Ρήγα προς τους διαιτητές ήταν ξεκάθαρη: «Πιάνει ένας παίκτης το κεφάλι του; Τεχνική ποινή. Σου μιλάει; Τεχνική ποινή. Σε ακολουθεί επίμονα; Τεχνική ποινή».

Το αποτέλεσμα; Οι διαιτητές μετά από τρεις αγωνιστικές είναι οι πρωταγωνιστές των αγώνων!

Στο παιχνίδι Ίκαροι Σερρών-ΟΦΗ σημειώθηκε νέο... παγκόσμιο ρεκόρ με 8 (ολογράφως... οκτώ) τεχνικές ποινές σε παίκτες και προπονητές, κι ένα ματς διαφήμιση για το άθλημα έγινε διαφήμιση για την... μαγκιά των ρέφερι που ακολουθούσαν πιστά τις εντολές του νέου αφεντικού της ελληνικής διαιτησίας.

Ομάδα δέχθηκε τεχνική ποινή για ασήμαντη αφορμή ένα λεπτό πριν το τέλος του αγώνα κι έχασε. Άλλη ομάδα έχασε τον καλύτερό της παίκτη με δύο συνεχόμενες τεχνικές ποινές και πέντε φάουλ στο πρώτο μέρος.

«Θα δίνετε συνέχεια τεχνικές ποινές και σε σε 2-3 εβδομάδες θα το καταλάβουν και θα σταματήσουν να διαμαρτύρονται» ήταν η εισήγηση του Ρήγα στους διαιτητές κι εκείνοι... ανέλαβαν να το κάνουν πράξη. Όπως λέει ο λαός «είπαν στη γριά...»

Το πιο οξύμωρο όλων, όμως, είναι ότι δεν υπήρχε η παραμικρή ενημέρωση στις ομάδες περί του... νέου(;) κανονισμού και της αυστηρότητας στον πειθαρχικό έλεγχο.

Τελικά, το αποτέλεσμα ήταν το ακριβώς αντίθετο καθώς η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο διότι πολύ απλά... παν μέτρον άριστον. Ο Ρήγας το έχασε επιλέγοντας ακραίο μέτρο και σε μία κοινωνία που βράζει (με την πλειοψηφία των παικτών να μην έχουν στον ήλιο μοίρα οικονομικά...), κανείς δεν έχει καταλάβει τι ωφελεί ένας νόμος «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι».

Οι διαιτητές οφείλουν να είναι συνεργάτες των ομάδων και των αθλητών που παίζουν με 200 σφυγμούς κι όχι να μπερδεύουν την ιδιότητα του διαιτητή με αυτή του δικαστή. Διότι ως τώρα παίζοντας σε «αθώα» ματς χωρίς πολύ κόσμο σε Α2 και Β' Εθνική απλά έχουν σημειωθεί λίγα παρατράγουδα. Στο ΣΕΦ, το ΟΑΚΑ, την Πυλαία και το Αλεξάνδρειο τέτοιες πρακτικές επίδειξης δύναμης απαγορεύονται ρητά. Ένα παιχνίδι είναι, ας το καταλάβουν πριν κάνουν ροντέο αγώνες και μετά ψάχνουμε όλοι το γιατί...

www.gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...