Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Ο Μπολτ απογείωσε τους σπρίντερ

Ο Γιουσέιν Μπολτ δεν είναι μόνο ο πιο γρήγορος άνθρωπος στον πλανήτη και ο μεγαλύτερος σπρίντερ όλων των εποχών. Είναι και αυτός στον οποίο οφείλεται η εντυπωσιακή βελτίωση των επιδόσεων όλων των μεγάλων «κατοστάρηδων» δρομέων της εποχής του.
Οι επιστήμονες τον αποκαλούν «φαινόμενο Γιουσέιν Μπολτ» - και εννοούν ότι οι μεγάλοι σπρίντερ τρέχουν πλέον 1% πιο γρήγορα από ό,τι το 2008, όταν έκανε την εντυπωσιακή πρεμιέρα του στις παγκόσμιες πίστες ο τζαμαϊκανός υπεραθλητής. Οσο μικρό και να ακούγεται, το ποσοστό βελτίωσης είναι πρωτοφανές για την απόσταση και την ιστορία του αγωνίσματος.
Η μοναδική αιτία, λένε οι ειδικοί, είναι ότι όλοι προσπαθούν να τον φτάσουν και έτσι προπονούνται ακόμα πιο σκληρά και επίμονα.
Το ρεκόρ του Μπολτ είναι 9,58 δευτερόλεπτα, αλλά έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι μπορεί να το κατεβάσει στα 9,40 δευτερόλεπτα.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν τους μέσους χρόνους των 25 καλύτερων αθλητών στα 100 μέτρα τον τελευταίο αιώνα και διαπίστωσαν ξαφνική και σταθερή βελτίωση στις επιδόσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
«Το φαινόμενο ξεκινά το 2008», λέει στη βρετανική εφημερίδα «Independent» ο καθηγητής Στιβ Χάακε από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, ο οποίος ανέλυσε όλα τα ρεκόρ των 100 μέτρων από το 1888. «Το 2008 παρατηρούμε μια αρχική βελτίωση των επιδόσεων για τους πρώτους 25 σπρίντερ, η οποία συνεχίζεται ακόμα. Με το που εμφανίζεται ένας καινούργιος αθλητής με σπουδαίους χρόνους, όλοι θέλουν να τον φτάσουν και έτσι όλοι βελτιώνονται».
Παρακολουθώντας την εξέλιξη των χρόνων στα 100 μέτρα από το 1888, οι ειδικοί παρατηρούν ότι βελτιώνονται σταθερά κάθε δεκαετία. Ετσι, για παράδειγμα, μια μέση κούρσα σήμερα είναι 10% πιο γρήγορη από ό,τι το 1948, εξηγεί ο καθηγητής.
«Η βελτίωση των τοπ σπρίντερ λόγω της επίδρασης του Μπολτ φτάνει το 1%. Αν αναλογιστούμε ότι από το 1948 οι χρόνοι έχουν κατέβει συνολικά κατά 10%, βλέπουμε πως ο Μπολτ έχει συνεισφέρει μεγάλο μερίδιο σε αυτό».
Ο Χάακε πιστεύει ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης της μέσης επίδοσης στα σπριντ. «Ολες οι τοπ επιδόσεις στα σπορ φτάνουν κάποια στιγμή σε ένα σταθερό σημείο και το ερώτημα είναι αν φτάσαμε στα ανώτατα όρια. Η απάντηση για τα σπριντ είναι "όχι ακόμα", αλλά φαίνεται πως πλησιάζουμε στα όρια των δυνατοτήτων του ανθρώπινου σώματος», λέει ο καθηγητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...