Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Ελεύθερος με εγγύηση ο Πιστόριους

Δικαστήριο της Πρετόρια στη Νότια Αφρική, ενέκρινε λίγο πριν τις 16.30 την αίτηση αποφυλάκισης του παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους, ο οποίος καλείται να καταβάλει εγγύηση, να παραδώσει τα όπλα και το διαβατήριό του, αλλά και να απέχει από την κατανάλωση αλκοόλ. Ο Πιστόριους κατηγορείται για την εκ προμελέτης δολοφονία της 29χρονης συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ, στην οικία του, ωστόσο ο ίδιος δηλώνει «αθώος» και ισχυρίζεται ότι την πέρασε για διαρρήκτη.

Ο Πιστόριους καλείται να καταβάλει 1 εκατομμύριο ραντ, δηλαδή περίπου 85.500 ευρώ σε μετρητά και άλλες 77.000 ευρώ σε εγγυήσεις μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο κατηγορούμενος υποχρεώνεται επίσης να παραδώσει το διαβατήριό του και τα όπλα του, να απέχει από το αλκοόλ, να αποφύγει το σπίτι του στην Πρετόρια και τους μάρτυρες, όπως επίσης να παρουσιάζεται σε αστυνομικό τμήμα μεταξύ 7.00-13.00 κάθε Δευτέρα και Παρασκευή. Θα παρουσιαστεί ξανά στο δικαστήριο στις 4 Ιουνίου, αλλά η δίκη του μπορεί να μην ξεκινήσει για αρκετούς μήνες μετά.

Στο άκουσμα της απόφασης για την έγκριση της αποφυλάκισης, η οικογένεια και οι υποστηρικτές του παραολυμπιονίκη, ξέσπασαν σε κραυγές χαράς, άρχισαν να κλαίνε και να αγκαλιάζουν ο ένας τον άλλο, ενώ ο ίδιος ο Πιστόριους παρέμεινε ανέκφραστος.

Ο προεδρεύων δικαστής Desmond Nair, ξεκίνησε να αναλύει το σκεπτικό της απόφασης, γύρω στις 2.30 σήμερα το μεσημέρι. Αρχικά εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν ήθελε να υπάρξει τηλεοπτική κάλυψη της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι η εικόνα της δίκης αλλοιώνεται, ιδιαίτερα όταν υφίσταται μοντάζ για τις ανάγκες των δελτίων ειδήσεων.

Κατόπιν, αναπαρήγαγε την εκδοχή του Πιστόριους για όσα συνέβησαν την μοιραία 14η Φεβρουαρίου, στο σπίτι του κοντά στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής, σημειώνοντας ότι η δολοφονηθείσα «πέθανε στα χέρια του κατηγορούμενου».

Ο Πιστόριους, ο οποίος δηλώνει αθώος και ισχυρίζεται ότι πέρασε την σύντροφό του για διαρρήκτη, για μια ακόμη φορά άρχισε να κλαίει με κατεβασμένο κεφάλι, καθώς άκουσε αυτή την τελευταία φράση.

Στην συνέχεια, ο Νοτιοαφρικανός δικαστής τόνισε ότι είθισται οι κατηγορούμενοι για φόνο να παραμένουν υπό κράτηση για όσο διάστημα εκκρεμεί η δίκη, αλλά υπάρχουν «ειδικές περιστάσεις» που μπορεί να επιτρέπουν να εγκριθεί η αποφυλάκιση με εγγύηση, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι φυλακές της χώρας είναι ασφυκτικά γεμάτες.

Μετά από μικρή διακοπή, ο δικαστής επανήλθε στην αίθουσα, εξηγώντας ότι εγγύηση μπορεί να δώσει μόνο αν είναι σίγουρος ότι ο κατηγορούμενος πληροί τρία κριτήρια: ότι δεν θα φυγοδικήσει, ότι δεν θα προσπαθήσει να τρομοκρατήσει μάρτυρες και ότι δεν είναι επικίνδυνο άτομο.

Ακολούθως εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για μια σειρά λαθών που διέπραξε την αρχή της έρευνας ο αποπεμφθείς ντετέκτιβ Χίλτον Μπόθα.

Μεταξύ αυτών ήταν η αποτυχία του να εντοπίσει κλήσεις από κινητά τηλέφωνα και η πιθανή αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος με τη μη κάλυψη των παπουτσιών του. Επίσης έκανε γκάφα όταν ισχυρίστηκε ότι βρέθηκε τεστοστερόνη στο σπίτι του Πιστόριους, ενώ αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για θεραπεία με βότανα.

Ωστόσο όπως υπογράμμισε, αυτό που υπονομεύθηκε δεν είναι το ίδιο το κατηγορητήριο, αλλά η αξιοπιστία των αποδεικτικών στοιχείων που παρουσίασε ο ντετέκτιβ. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι ορισμένα στοιχεία στην υπερασπιστική γραμμή του κατηγορούμενου είναι αξιοσημείωτα, όπως π.χ. γιατί δεν σιγουρεύτηκε για το που βρισκόταν η κοπέλα του πριν πυροβολήσει προς το μπάνιο.

Αναφερόμενος στην πιθανότητα να προσπαθήσει να διαφύγει ο Πιστόριους, ο δικαστής υποστήριξε ότι πρόκειται για έναν αθλητή που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο αλλά έχει ζήσει όλη του την ζωή στη Ν. Αφρική, όπου έχει επίσης σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, σημειώνοντας ότι είναι διαθέσιμος να παραδώσει το διαβατήριό του.

Δεν έχει αποδειχθεί ότι ο κατηγορούμενος θα επιχειρήσει να διαφύγει ή ότι θα μπορούσε να επιδείξει ξανά βίαιη συμπεριφορά είπε ο δικαστής, ενώ διερωτήθηκε αν θα υπάρξει «κοινωνική κατακραυγή» σε περίπτωση που αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ο Πιστόριους, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να σημειωθούν βίαιες ταραχές σε περίπτωση αποφυλάκισης.

Με βάση το «σύνολο των στοιχείων», όπως είπε, κατέληξε ότι ο Πιστόριους πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ενώ αναμένει να δικαστεί για φόνο.

Οι κατήγοροι είχαν υποστηρίξει ότι η αίτηση για εγγύηση δεν πρέπει να γίνει δεκτή, καθώς υπάρχει κίνδυνος ο Πιστόριους να φυγοδικήσει.

Η υπεράσπιση έχει ισχυριστεί ότι ο αθλητής είναι αναγνωρίσιμος σε όλο τον κόσμο και δεν θα μπορούσε να προσπαθήσει να διαφύγει. Οι συνήγοροι απορρίπτουν επίσης τις κατηγορίες της δολοφονίας, κάνοντας λόγο για ένα «τραγικό λάθος», ενώ υποστηρίζουν ότι το κατηγορητήριο έχει υπονομευθεί από τα αντιφατικά στοιχεία που παρέθεσε ο αποπεμφθείς ντετέκτιβ, ο οποίος αντικαταστάθηκε, καθώς αντιμετωπίζει επτά κατηγορίες για φόνο, σε σχέση με περιστατικό του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...