Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Ερώτηση του Ψαριανού για την ΑΕΚ


Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ ρωτά τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με την απώλεια φορολογικών εσόδων από την ΠΑΕ ΑΕΚ...

Διαβάστε την ερώτηση Ψαριανού: 

Πριν δέκα περίπου χρόνια το Δημόσιο απώλεσε φορολογικά έσοδα ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από την ΠΑΕ ΑΕΚ, γιατί η Πολιτεία δεν μπήκε στον κόπο να διερευνήσει τα πεπραγμένα της τότε διοίκησης υπό τον νυν υπόδικο και κρατούμενο Χρυσόστομο (Μάκη) Ψωμιάδη.

Σήμερα και πάλι, η απώλεια φορολογικών εσόδων από την ΠΑΕ ΑΕΚ είναι πλέον δεδομένη, λόγω της επικείμενης θέσης της σε εκκαθάριση.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού της 15/1/2013, ο Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, διαβίβασε στον Πρόεδρο της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού το κάτωθι αίτημα: «Σας παρακαλώ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, να διενεργήσετε οικονομικό έλεγχο στην ΠΑΕ ΑΕΚ για το χρονικό διάστημα από 30/06/2004 έως και σήμερα, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 2, του άρθρου 77Α του Ν. 2725/1999, όπως ισχύει».

Στο Υπουργείο Οικονομικών, και μάλιστα προσωπικά στον Υπουργό έχουν κοινοποιηθεί έγγραφα σχετικά με την ΠΑΕ ΑΕΚ, τα κάτωθι:

από 12/5/2013 αίτηση προς το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος
από 5/1/2013 καταγγελία προς το ΣΔΟΕ επί της οποίας εξεδόθη η με ΑΒΜ ΟΙΚ.ΜΑ.ΠΕ. 461/4.2.2013 παραγγελία του κ. Εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ. Στην ίδια επιστολή καταγγελία αναφερόταν επί λέξει ότι: «Ελπίζουμε, κ. Υπουργέ, αυτή η καταγγελία να τύχει διερεύνησης και να μην αναζητείται η τύχη της σε λίγους μήνες, αν, ο μη γένοιτο, η ΠΑΕ ΑΕΚ οδηγηθεί σε πτώχευση, χωρίς η Πολιτεία να έχει πράξει προηγουμένως τα προφανή».
από 22/10/2012 μήνυση με ΑΒΜ Γ2012/3850 ενώπιον του κ. Εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών
από 9/9/2012 καταγγελία προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου της 15/2/2013, ήτοι προ τριών και πλέον μηνών, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού «αποφάσισε να ζητήσει εντός μηνός από τον ΣΔΟΕ τη διενέργεια οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου από το 2004 έως τώρα».
Πέντε μήνες μετά, η ΠΑΕ ΑΕΚ οδηγείται όντως στη λύση και εκκαθάριση αφού ως γνωστόν έχει συγκληθεί για τις 7 Ιουνίου Γενική Συνέλευση της ΠΑΕ ΑΕΚ με θέμα τη λύση και εκκαθάριση της εταιρείας, προκειμένου η ποδοσφαιρική της ομάδα να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της Football League 2, με αποτέλεσμα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ύψους 170.865.122 ευρώ, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας της 21/3/2013, να κινδυνεύουν να καταστούν οριστικά ανείσπρακτα.
Η κατά τα ανωτέρω εκκαθάριση, σύμφωνα με το άρθρο 111 του ν. 2725/1999, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, ολοκληρώνεται υποχρεωτικά εντός τριών μηνών.
Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα, μεθοδεύεται με νομικά τεχνάσματα η απαλλαγή όσων χρέωσαν την ΠΑΕ ΑΕΚ προς ίδιον όφελος, από τις ευθύνες τους και από την υποχρέωση τους να επιστρέψουν στην ΑΕΚ τα οφειλόμενα.

Με βάση τα ανωτέρω,
ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός

Έχουν προβεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών σε διερεύνηση των ανωτέρω καταγγελιών;

Προτίθεται έστω και την ύστατη στιγμή να διατάξει την κατεπείγουσα διερεύνηση των ανωτέρω καταγγελιών και την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων προ της λύσης της εταιρείας, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι ευθύνονται για την απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους άνω των 170 εκ. ευρώ;

Προτίθεται το Υπουργείο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εξασφαλίσει την επιστροφή των διαφυγόντων ποσών τόσο προς την ΠΑΕ ΑΕΚ όσο και προς το Ελληνικό Δημόσιο και με ποιον τρόπο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...