Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΑΕΚ - Μπάσκετ: «Να επιστρέψουμε στα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης»

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη ο Βαγγέλης Ζιάγκος μίλησε για τον υποβιβασμό της ΑΕΚ, την απόφαση του να αναλάβει την ομάδα στη Β’ Εθνική, την κριτική που δέχτηκε ο ίδιος αλλά και η διοίκηση , το ενδεχόμενο να φύγει για εξωτερικό κάποια στιγμή, αλλά και το σχεδιασμό για τη νέα σεζόν.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Βαγγέλης Ζιάγκος στην εκπομπή ON AIRball στο mundosports.eu:

Για τις σκέψεις του προτού πει το “ναι” και αναλάβει την ΑΕΚ στην Β' Εθνική δεδομένου ότι ξέρει το βάρος της ιστορίας και της φανέλας της ομάδας:
«Το πρώτο πράγμα που αξιολογείς είναι κατά πόσο μπορείς να αναλάβεις το βάρος της ευθύνης που πηγάζει από το βάρος της φανέλας και τον στόχο. Όχι απλά να είμαστε ανταγωνιστικοί άλλα το «πρέπει». Να ανεβούμε στην Α2».
Σχετικά με το πόσο διαχειρίστηκε την κριτική σε προσωπικό και ομαδικό επίπεδο:
«Δεν πρέπει να είμαι η συμπάθεια των δημοσιογράφων. Κάναμε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια να φτιάξουμε ένα ρόστερ που θα έχει την εμπειρία να διαχειριστεί τις καταστάσεις αυτές παράλληλα με όρεξη για διάκριση και δουλειά».
Για το αν βρήκανε δυσκολίες στην προσέλκυση έμπειρων παιδιών:
«Σαφώς γιατί τα τελευταία χρονιά το όνομα της ομάδας ήταν ταυτόσημο με την αφερεγγυότητα. Έπρεπε να τους πείσουμε κοιτώντας τους στα μάτια ότι γίνεται μια νέα προσπάθεια που ξεκινά από ένα λευκό κομμάτι χαρτί. Ότι αξίζει τον κόπο ότι η ομάδα βγάζει υγειά»
Για τον υποβιβασμό στην Β' Εθνική που ήταν μία μαύρη σελίδα στην ιστορία της ΑΕΚ:
«Έγινε συνειδητά. Συμφωνώ απόλυτα ότι ήταν μαύρη σελίδα. Όταν επιλέγεις να παίξεις στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής είναι πικρία. Αλλά δεν υπήρχε άλλος δρόμος Δεν μπορούσαν να γίνουν θαύματα από την μια στιγμή στην άλλη δεδομένου των προβλημάτων που υπήρχαν. Ίσως όμως να μην είναι σωστό να λέμε ότι ήταν μια μαύρη σελίδα στην ιστορία αλλά μια αρχή για να μπορεί η ομάδα να πρωταγωνιστήσει στο κορυφαίο επίπεδο».
Αν είχε την ίδια αντίληψη και ο κόσμος στην ιδέα του υποβιβασμού:
«Όχι. Δεν καταφέραμε απ' την αρχή να τους πείσουμε. Παρότι πίστευα ότι θα το αγκαλιάσει απ' την αρχή γιατί ο κόσμος της ΑΕΚ φαίνεται στα δύσκολα τελικά στην αρχή ήμασταν μόνοι. Όταν αρχίσαμε να βγάζουμε προς τα έξω μια υγεία, άρχισε να ζεσταίνεται κι ο κόσμος και αυτό φάνηκε προς το τέλος του πρωταθλήματος. Το παρελθόν δεν το κάνει μόνο η ιστορία αλλά και ο κόσμος που ακολουθεί».
Για τα συναισθήματά του, στο πρώτο του ματς στην Β' Εθνική και ενώ επί 18 χρόνια την έζησε στην Α1:
«Ήταν εύκολα τα πράγματα για ένα απλό λόγο. Ζήσαμε την ομάδα στην Α1 και τον υποβιβασμό. Οπότε δεν υπήρχε συναίσθημα. Το διαχειριστήκαμε σε επαγγελματική βάση. Αφήσαμε το συναίσθημα στην άκρη και κοιτάξαμε να υλοποιήσουμε το πλάνο μας»
Αναφορικά με το πώς κατάφερε να μείνει ανεπηρέαστη η διοίκηση από την κριτική του Τύπου:
«Ακριβώς επειδή είχαμε προβλέψει τις καταστάσεις γιατί το περιβάλλον ήταν ανταγωνιστικό ξέραμε ότι κάποια στιγμή θα συνέβαινε αυτό. Όσοι πίστευαν ότι η ΑΕΚ θα κέρδιζε με 30 πόντους ήταν κακόβουλοι και κακοπροαίρετοι ή ήταν άσχετοι με το μπάσκετ. Οι άνθρωποι της διοίκησης δεν ήταν μπασκετικοί. Τα πρώτα βήματα τα έκαναν μαζί μας. Έχει να κάνει με την προσωπική τους κουλτούρα στον τρόπο που κινούν τις επιχειρήσεις τους. Τους πιστώνετε σε μεγάλο βαθμό η άνοδος». Συμπλήρωσε μάλιστα για την διοίκηση: «Καταρχήν να πω κάτι που δεν είναι σύνηθες στην ελληνική πρακτική. Δεν παρενέβησαν ποτέ στο έργο των προπονητών. Ούτε σε μεταγραφικά, στο ποιοι παίκτες θα αποκτηθούν ούτε ποτέ μέσα στην σεζόν προσπάθησαν να εμπλακούν στα προπονητικά. Ένας τομέας που πάσχουμε και έχουμε σοβαρό έλλειμμα ώστε να προοδεύσει το άθλημα είναι η διοικητική ανικανότητα».
Για το κεφάλαιο “Έλληνας προπονητής”:
«Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα. Είναι καταξιωμένος. Έχουμε πλέον δική μας σχολή προπονητών και ο δρόμος για τον Έλληνα προπονητή είναι ανοικτός. Είναι έτοιμος να κατακτήσει την αγορά»
Για το αν σκέφτεται το εξωτερικό:
«Προς το παρών όχι. Έχω μια αποστολή και δεν σκοπεύω να την αφήσω στην μέση. Το ελληνικό πρωτάθλημα θα γίνει και πάλι το καλύτερο στην Ευρώπη όποτε ελπίζω πως δεν θα χρειαστεί να φύγω στο εξωτερικό Εγώ ονειρεύομαι να καθιερωθώ και να σταδιοδρομήσω στην πατρίδα μου μέσα σε κατάλληλες συνθήκες».
Για το γεγονός ότι οι πανηγυρισμοί στο κιτρινόμαυρο στρατόπεδο ήταν συγκρατημένοι μετά το τέλος του αγώνα μπαράζ με τον Ηρακλή:
«Έχετε δίκιο ήταν πολύ επηρεασμένες και συγκρατημένες οι εκδηλώσεις χαράς. Μάλλον αυτό δείχνει ότι είμαστε συνειδητοποιημένοι και ξέρουμε τον δρόμο. Γιατί ο στόχος δεν είναι η επιστροφή στην Α1 αλλά στα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης».
Για το θέμα της έδρας που θα γινόταν ο αγώνας μπαράζ, καθώς αρχικά πήγαινε από πόλη σε πόλη μέχρι να καταλήξει στα Τρίκαλα:
«Δεν μας επηρέασε η έδρα που θα γίνει. Ήταν κάτι που έπρεπε να ασχοληθούν οι άλλοι. Μας επηρέαζε όμως το πότε θα γίνει Η ομάδα βρισκόταν σε πολύ καλό ρυθμό και η οποιαδήποτε παράταση μας δημιουργούσε προβλήματα».
Για την συνεργασία του με τον Δήμο Ντικούδη:
«Είναι ευτύχημα ευλογία. Ο Δήμος είναι ένα παιδί που έχει πολύ έντονη προσωπικότητα. Έχει πολύπλευρο ταλέντο. Πέρα από το να βάζει την μπάλα στο καλάθι έχει τις γνώσεις την εμπειρία και την προσωπικότητα να σταθεί επάξια στον καινούργιο του ρόλο. Έκανα και γω την εισήγηση μου. Οι άνθρωποι αγκάλιασαν και υποστήριξαν την επιλογή αυτή»
Αναφορικά με το αν έχει σκεφτεί να τον χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που κάποια αναμέτρηση γίνει ντέρμπι:
«Θα κρατήσουμε ενεργό το δελτίο του αν και δεν είμαι σίγουρος ότι θα προλάβω να του πω να μπει μέσα. Θα το χει κάνει από μόνος του. Δεν θα πω ψέματα. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν για να παίξει. Του είπαμε το πόσο ωραίο θα ήταν να οδηγούσε την ΑΕΚ στην Α1 και γιατί όχι να παίξει και ένα ματς στην μεγάλη κατηγορία. Ο ίδιος όμως ξέρει καλύτερα από το καθένα. Αισθάνθηκε το πλήρωμα του χρόνου και νομίζω ότι είναι καλύτερα για όλους μας έτσι».
Για τα μεταγραφικά και τις ανανεώσεις:
«Έχουν συμφωνήσει οριστικά Πολυτάρχου Φαλέκας, Γκιζόγιαννης, Κουκουράβας. Όσον αφορά τους Δέσπο και Κοψαύτη που έχει γραφτεί δεν είναι κάτι οριστικό, χωρίς να σημαίνει όμως ότι δεν θα μείνουν. Να αναφέρουμε το γεγονός ότι αλλιώς ξεκίνησε ο σχεδιασμός κι αλλιώς θα ολοκληρωθεί δεδομένης της προκήρυξης της ομοσπονδίας. Είναι θέμα που δεν λύνεται τόσο απλά να παίξουνε δηλαδή περισσότερο νέοι παίκτες. Δεν ήμασταν έτοιμοι να μπούμε σ αυτήν λογική σαν ελληνικό μπάσκετ».
Για τον σχεδιασμό της ομάδας:
«Ο σχεδιασμός κινείται σε δυο επίπεδα. Το ένα είναι το πρέπει. Πρέπει να ανεβεί και το άλλο είναι τα νέα παιδιά με προοπτική και δίψα για διάκριση»
Για τις ακαδημίες που βρίσκονται υπό διάλυση:
«Η αντίστροφη μέτρηση για να πιάσουμε πάτο ήταν η κατεδάφιση του «Γιώργος Μόσχος». Πέρασαν από τα παρκέ Νίκος Ζήσης, Γιάννης Μπουρούσης, Γιάννης Αθανασούλας. Πάρα πολλά παιδιά. Έχασε μεγάλο μέρος της δύναμης της όταν από τα 400 παιδιά φτάσανε να υπάρχουν 60-70. Νομίζω ότι η επανεκκίνηση του οργανισμού είναι σε πολύ καλό δρόμο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...