Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Μάρκους Μερκ «Χρήση του βίντεο για το καλό του παιχνιδιού»

O 48χρονος γερμανός πρώην διαιτητής κ. Μάρκους Μερκ έχει αναδειχθεί τρεις φορές κορυφαίος ρέφερι του πλανήτη, ωστόσο η επιμονή του στο να ζητάει τη χρήση τεχνολογίας τον έχει φέρει μακριά από τα κέντρα αποφάσεων. Αυτό που έχει απομείνει στον οδοντίατρο από το Καϊζερσλάουτερν είναι να βρίσκει την κατάλληλη ευκαιρία για να «χτυπάει» τους καρεκλοκένταυρους της FΙFΑ που αρνούνται πεισματικά τη χρήση οποιουδήποτε μέσου θα μπορούσε να βοηθήσει στο να γίνει το ποδόσφαιρο πιο δίκαιο! Σε μια συνέντευξη-ποταμό στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Αllgemeine Ζeitung» ο πρώην διαιτητής επανήλθε με αφορμή τα απανωτά όσο και κραυγαλέα διαιτητικά φάουλ στο Μουντιάλ 2010, όπου μεταξύ άλλων είπε:

Για τη συνεχή παρουσία του Ισπανού κ. Χοσέ Μαρία Γκαρσία Αράντα στην ηγεσία της Επιτροπής Διαιτησίας της FΙFΑ από το 2003 και στις αλλαγές που έχουν (αν έχουν) γίνει έκτοτε:
«Δεν θέλουν πια διαιτητές με χαρακτήρα. Εχουν φορέσει σε όλους έναν κορσέ που τους πιέζει αφόρητα και αυτό είναι πολύ πικρό. Για αυτόν τον λόγο δείχνουν τέτοια ανασφάλεια οι διαιτητές κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ. Ετσι αναπόφευκτα βλέπουμε διαιτητές που είτε έχουν... καταπιεί τη σφυρίχτρα τους είτε σφυρίζουν ασταμάτητα. Αλλωστε το σημαντικό για τις επιτροπές της FΙFΑ δεν είναι ο λόγος που βγαίνει μια κόκκινη κάρτα αλλά αν ο διαιτητής τη δείχνει με το δεξί ή το αριστερό χέρι του!».

Για τις διαιτησίες στην πρώτη φάση του Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής:
«Νιώθω ότι πρόκειται για μια τελείως άδικη διοργάνωση καθώς οι διαιτητές μεταφράζουν όπως θέλουν τους κανονισμούς ποδοσφαίρου. Δυστυχώς δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις και ως το τέλος του Μουντιάλ είναι λογικό να υπάρξουν κι άλλα περιστατικά λανθασμένων αποφάσεων. Δεν πρόκειται να ασκήσω κριτική στους διαιτητές, ωστόσο υπήρξαν φάσεις για τις οποίες δεν έπρεπε καν να συζητάμε».

Για το γκολ της Αργεντινής εναντίον του Μεξικού όπου ο βοηθός του Ιταλού κ. Ρομπέρτο Ροζέτι δεν είδε ότι ο Κάρλος Τέβες ήταν εμφανώς εκτεθειμένος σε θέση οφσάιντ:
«Τόσο ο ιταλός διαιτητής όσο και ο Ουρουγουανός κ. Χόρχε Λαριόντα που ευθύνεται για το μη κατακυρωθέν γκολ της Αγγλίας στο ματς με τη Γερμανία είναι επαγγελματίες, ωστόσο υπέπεσαν οι ίδιοι και οι βοηθοί τους στα σημαντικότερα λάθη της διοργάνωσης. Προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοια περιστατικά που επηρεάζουν όχι απλώς ένα αποτέλεσμα αλλά μια ολόκληρη διοργάνωση, προτείνω να δοθούν στο διαιτητικό τρίο και στις δύο αντίπαλες ομάδες το πολύ από δύο δικαιώματα “βέτο” σε κάθε ματς προκειμένου να ξεκαθαρίσει μια επίμαχη φάση στο βίντεο. Θα πρέπει να παραμείνουν τα συναισθήματα που γεννούν οι ποδοσφαιρικές φάσεις, ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι ζούμε στον 21ο αιώνα. Το πολύ έξι διακοπές σε έναν αγώνα για να αποσαφηνιστούν κάποιες φάσεις δεν πρόκειται να καθυστερήσουν τόσο την εξέλιξη μιας αναμέτρησης».

Για τους λόγους που αρνείται τόσο επίμονα η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία τη χρήση τεχνολογίας:
«Προσωπικά δεν έχω προτείνει κάτι καινοτόμο. Απλώς στηρίζω τις λύσεις που μου φαίνονται πιο λογικές και πιο εφικτές να χρησιμοποιηθούν. Οταν το σλόγκαν της FΙFΑ είναι “for the best of the game” (“για το καλό του παιχνιδιού”), δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ τι σχέση έχει η διεθνής ομοσπονδία με το καλό του παιχνιδιού. Με κατηγορούν ότι θέλω να αλλάξω το ποδόσφαιρο όπως ο Ζαν-Μαρκ Μποσμάν, ωστόσο εγώ απλώς υποστηρίζω ότι πρέπει να βελτιώσουμε το ποδόσφαιρο, να το κάνουμε πιο δίκαιο χωρίς υπερβολές. Δεν πιστεύω ότι θα συγκινηθούν οι παράγοντες της FΙFΑ. Ωστόσο δεν σταματώ να ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα αρχίσουν να ακούνε ανθρώπους που έχουν ουσιαστικές προτάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...