Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Τα «τζάκια της μπάλας» στο Μουντιάλ

Ο θεσμός της οικογένειαςείχε την τιμητική του από την πρώτη κιόλας διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου το 1930 στην Ουρουγουάη. Στο πρώτο ματς οι μεξικανοί αδελφοί Μανουέλ και Φελίπε Ρόσας βρέθηκαν στην ίδια ενδεκάδα που αντιμετώπισε τη Γαλλία, ενώ στον πρώτο τελικό αγωνίστηκαν οι Ζουάν και Μάριο Εβαρίστο της Αργεντινής, οι οποίοι έφυγαν με σκυμμένο κεφάλι. Τα πρώτα αδέρφια που πανηγύρισαν ταυτόχρονα την κατάκτηση Μουντιάλ ήταν οι Γερμανοί Φριτς Βάλτερ και Οτμαρ Βάλτερ το 1954 (παραμένουν οι μοναδικοί που έχουν σκοράρει στο ίδιο μουντιαλικό ματς, κάτι που συνέβη στον ημιτελικό εναντίον της Αυστρίας), τους οποίους ακολούθησαν οι Τζάκι και Μπόμπι Τσάρλτον με την Αγγλία το 1966. Αυτά τα ρεκόρ δεν κινδυνεύουν στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής, ωστόσο το Μουντιάλ του 2010 έχει ήδη καταλάβει περίοπτη θέση στο βιβλίο των οικογενειακών ρεκόρ, με τα «τζάκια της μπάλας» να καταγράφουν παρουσία σε διάφορους βαθμούς συγγενικών δεσμών!

Τα ρεκόρ των αδερφών
Πριν από έξι χρόνια η οικογένεια Βιέρι καταγράφηκε στα βιβλία των ρεκόρ «Γκίνες» καθώς ο μεν Κριστιάν Βιέρι αποτελούσε επίλεκτο μέλος της Εθνικής Ιταλίας, ο δε αδερφός του Μαξ Βιέρι επέλεξε να αγωνιστεί στην ομάδα της γενέτειράς του Νέας Ζηλανδίας. Ετσι έγιναν τα πρώτα αδέρφια που έπαιξαν σε προκριματική φάση Μουντιάλ με διαφορετικές εθνικές ομάδες.

Το ρεκόρ τους κατέρριψαν τώρα τα αδέρφια Μπόατενγκ: ο μεν Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ, μολονότι κατάγεται από την πλευρά της μητέρας του από την οικογένεια του ήρωα της Εθνικής Γερμανίας του 1954, Χέλμουτ Ραν, επέλεξε να αγωνιστεί με την Εθνική Γκάνας, ο δε ετεροθαλής αδερφός του Ζερόμ Μπόατενγκ φόρεσε τη φανέλα της «Νατσιονάλμανσαφτ».

Μάλιστα το ιδιαίτερο με τους Μπόατενγκ είναι ότι έγιναν τα πρώτα αδέρφια που τέθηκαν αντιμέτωπα σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, όταν στις 23 Ιουνίου στο «Σόκερ Σίτι» του Γιοχάνεσμπουργκ η Γερμανία με τον Ζερόμ στη σύνθεσή της επικράτησε 1-0 της Γκάνας του Κέβιν Πρινς.

Η πεντάδα των Παλάσιος από την Ονδούρα
Το δεύτερο ρεκόρ σημείωσαν τα αδέρφια Παλάσιος της Ονδούρας. Ο τραυματισμός του Ζούλιο Σέζαρ ντε Λεόν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της ομάδας για την τελική φάση του Μουντιάλ 2010 ανάγκασε τον ομοσπονδιακό τεχνικό της Ονδούρας κ. Ρεϊνάλδο Ρουέδα να επιλέξει τον Τζέρι Παλάσιος στην 23άδα, όπου είχαν ήδη επιλεγεί οι νεαρότεροι αδερφοί του Τζόνι και Γουίλσον Παλάσιος!

Πάντως δεν κατάφεραν να αγωνιστούν και οι τρεις την ίδια στιγμή στην 11άδα. Ισως καταρρίψουν το ρεκόρ τους στο επόμενο Μουντιάλ καθώς το επάγγελμα του ποδοσφαιριστή έχει επιλέξει και ο μικρότερος αδερφός τους Μίλτον Τζούνιορ, ενώ θα μπορούσαν να διαλύσουν κάθε προηγούμενο ρεκόρ αν ζούσε ο Εντβιν, ο οποίος σε ηλικία 15 ετών είχε πέσει θύμα απαγωγής πριν από τρία χρόνια και δολοφονήθηκε, μολονότι τα αδέρφια του είχαν πληρώσει τα απαιτηθέντα λύτρα! «Μας παρακολουθεί από ψηλά και ό,τι κάνουμε εμείς το κάνουμε για αυτόν» είπε ο Τζέρι, σημειώνοντας ότι «η μητέρα μας είναι περήφανη που μας βλέπει στο Μουντιάλ, ωστόσο όλοι ξέρουμε ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν είχαμε τον Εντβιν κοντά μας».
Ετσι οι οικογένειες Μπόατενγκ και Παλάσιος άφησαν στο περιθώριο τα αδέρφια Κόλο και Γιάγια Τουρέ της Ακτής Ελεφαντοστού. Αλλωστε πρόκειται απλώς για δύο αδέρφια που συμμετείχαν ταυτόχρονα στο Μουντιάλ. Κάτι που έχει συμβεί αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν με τους Γκάρι και Φιλ Νέβιλ της Αγγλίας, τους Δανούς Μίκαελ και Μπρίαν Λάουντρουπ που ανακοίνωσαν από κοινού ότι αποχωρούν από την Εθνική Δανίας μετά την ήττα στα προημιτελικά του Μουντιάλ 1998 από τη Βραζιλία και τους Ρόναλντ και Φρανκ ντε Μπουρ της Ολλανδίας.

Το 1990 στην πρεμιέρα του Μουντιάλ της Ιταλίας ανάμεσα στο Καμερούν και στην κάτοχο του τροπαίου Αργεντινή, η αφρικανική ομάδα έμεινε με δέκα παίκτες όταν αποβλήθηκε ο Κανά Μπιγίκ. Δέκα λεπτά αργότερα ο αδερφός του ο Ομάμ Μπιγίκ υπέγραφε την πρώτη μεγάλη έκπληξη της διοργάνωσης, διαμορφώνοντας το 1-0. Αξεπέραστο είναι και το ρεκόρ των μοναδικών αδερφών τερματοφυ- λάκων που είχαν επιλεγεί σε τελική φάση Μουντιάλ, των Βίκτορ και Βιάτσεσλαβ Τσάνοφ της Σοβιετικής Ενωσης, οι οποίοι δεν έπαιξαν ούτε σε ένα ματς καθώς ήταν στη σκιά του Ρινάντ Ντασάεφ. Οι δίδυμοι Ντε Κέρκοφ και οι τρεις γενιές των Πέρες
Ιδιαίτερο ασφαλώς είναι και το ρεκόρ των μοναδικών διδύμων που έπαιξαν σε τελικό Μουντιάλ. Το 1978 ο Ρενέ και ο Βίλι φαν ντε Κέρκοφ αγωνίστηκαν με την Ολλανδία απέναντι στην Αργεντινή, ωστόσο έχουν γράψει ιστορία για ένα ακόμη αξιοσημείωτο επίτευγμα, μια και σκόραραν στα ματς της δεύτερης φάσης απέναντι στην Αυστρία (ο Βίλι) και στη Δυτική Γερμανία (ο Ρενέ). Το εκπληκτικό είναι ότι σκόραραν και οι δύο στο 82ο λεπτό... Υπάρχουν και αδέρφια που αγωνίστηκαν σε διαφορετικές διοργανώσεις, με το μεγαλύτερο χάσμα να χωρίζει τον Λουίς Πέρες που έπαιξε με το Μεξικό στο Μουντιάλ του 1930 και τον αδερφό του Μάριο, ο οποίος συμμετείχε στη διοργάνωση που διεξήχθη είκοσι χρόνια αργότερα στα γήπεδα της Βραζιλίας. Τον επίλογο της ιστορίας έγραψε ο γιος του Μάριο, ο Μάριο τζούνιορΠέρεζ, ο οποίος φόρεσε τη φανέλα του Μεξικού στο Μουντιάλ του 1970! Αντίστοιχα εντυπωσιακή είναι και η ιστορία των αδερφών Μορέιρα.

Ο Ζεζέ Μορέιρα ήταν προπονητής της Βραζιλίας στο Μουντιάλ 1954, ενώ οκτώ χρόνια αργότερα στην ίδια θέση βρέθηκε ο αδερφός του Αϊμόρε Μορέιρα, ο οποίος κατέκτησε το Μουντιάλ 1962 στα γήπεδα της Χιλής!

Πατήρ και υιός, πεθερός και γαμπρός
Μ ια από τις πλέον ποδοσφαιρικές οικογένειες του Μουντιάλ 2010 είναι αυτή των Βάις. Ο προπονητής της Σλοβακίας Βλαντίμιρ Βάις είχε αγωνιστεί με την ενιαία Τσεχοσλοβακία στην τελική φάση του Μουντιάλ 1990, κάνοντας ένα βήμα παραπάνω από τον συνονόματο πατέρα του Βλαντίμιρ Βάις, ο οποίος είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1964 με την Τσεχοσλοβακία. Ο τεχνικός της Σλοβακίας, όμως, είχε υπό τις οδηγίες του τον γιο του, τον τρίτο στη σειρά Βλάντιμιρ Βάις, ο οποίος αγωνίστηκε στα τρία από τα τέσσερα ματς της ομάδας του που έφτασε ως τη φάση των «16» της τωρινής διοργάνωσης. Αντίστοιχες δυσκολίες είχε και ο ομοσπονδιακός τεχνικός των ΗΠΑ κ. Μπομπ Μπράντλεϊ, ο οποίος είχε υπό τις οδηγίες του τον γιο του Μάικλ Μπράντλεϊ, τον οποίο είχε επιλέξει ως βασικό και στα τέσσερα ματς!

Τη... φάμπρικα είχε ανοίξει ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Ιταλίας κ. Τσέζαρε Μαλντίνι, ο οποίος είχε τον υιό του Πάολο Μαλντίνι στη «Σκουάντρα Ατζούρα» το 1998, ενώ στα γήπεδα της Γερμανίας το 2006 υπήρξε το «ζευγάρι» της Κροατίας (προπονητής ο κ. Ζλάτκο Κράνιτσαρ και στην αποστολή ο υιός του Νίκο ).

Την τελευταία στιγμή «έσπασε» αυτό της Σερβίας/Μαυροβουνίου καθώς ο υιός Ντούσαν Πέτκοβιτς δεν άντεξε τα ειρωνικά σχόλια για το γεγονός ότι τον επέλεξε ο πατέρας του κ. Ιλια Πέτκοβιτς και αποσύρθηκε πριν από την έναρξη του Μουντιάλ 2006.

Ο Γκανέζος Αμπεντί Πελέ είχε αναδειχθεί τρεις φορές καλύτερος αφρικανός ποδοσφαιριστής της χρονιάς, ενώ ο Βραζιλιάνος Πελέ τον επέλεξε ανάμεσα στους καλύτερους 100 ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Ωστόσο ουδέποτε αγωνίστηκε σε τελική φάση Μουντιάλ, κάτι που έγινε τώρα με τα παιδιά του Αντρέ και Ιμπραΐμ Αγιού.

Στην κατηγορία πεθερού- γαμπρού ανήκουν τα δίδυμα της Αργεντινής Ντιέγκο Μαραντόνα (κόουτς)- Σέρχιο Αγκουέρο (επιθετικός της Ατλέτικο Μαδρίτης) και της Ολλανδίας Μπερτ φαν Μάρβαϊκ (προπονητής) Μαρκ φαν Μπόμελ (μέσος της Μπάγερν Μονάχου).

Στα χνάρια των προγόνων
Τ ην ποδοσφαιρική παράδοση της οικογένειας συνεχίζει ο 22χρονος Χαβιέρ Ερνάντεζ του Μεξικού και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, του οποίου ο πατέρας Χαβιέρ Ερνάντεζ Γκουτιέρεζ αγωνίστηκε στο Μουντιάλ 1986, ενώ ο παππούς του Τόμας Μπαλκάζαρ συμμετείχε πριν από 56 χρόνια στο Μουντιάλ του 1954 στην Ελβετία, σκοράροντας μάλιστα στο ματς εναντίον της Γαλλίας!

Εκείνος που ξεπέρασε τους προγόνους του είναι ο ουρουγουανός σταρ Ντιέγκο Φορλάν (φωτογραφία κάτω). Ο πατέρας του Πάμπλο Φορλάν συμμετείχε με την Εθνική Ουρουγουάης στα Μουντιάλ του 1966 και του 1974, ενώ ο παππούς του Χουάν Κάρλος Κοράζο δεν μετείχε ως ποδοσφαιριστής σε κάποιο Μουντιάλ, ωστόσο ήταν προπονητής της Σελέστε στη διοργάνωση του 1962, ενώ παράλληλα είχε κατακτήσει τρεις φορές το Κόπα Αμέρικα. Τέλος τα χνάρια του πατέρα του Μπουμ-Κουν Τσα, ο οποίος αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο 1986 με τη Νότια Κορέα, ακολουθεί και ο Ντου-Ρι Τσα, ο οποίος αγωνίστηκε στα τρία από τα τέσσερα ματς της εθνικής ομάδας της χώρας του ως τη φάση των «16» της τωρινής διοργάνωσης στη Ν. Αφρική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...