Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Πώς η οικονομική κρίση πλήττει τον (πρωτ)αθλητισμό

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ  κρίση και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των αθλητών μπορεί να αποδειχθούν βόμβα στα θεμέλια του- κρατικοδίαιτου και μη- ελληνικού επαγγελματικού αθλητισμού. Με δεδομένη την περιστολή των κρατικών δαπανών και με αυξανόμενη την αδυναμία του ιδιωτικού τομέα να
μετακινήσει κεφάλαια σε μη παραγωγικές επενδύσεις, οι αθλητικές εταιρείες τα επόμενα χρόνια θα μετρήσουν τις αντοχές τους. Οσες προσαρμοστούν στα νέα οικονομικά δεδομένα, μπορεί να αντέξουν. Οι υπόλοιπες... θα περάσουν στην Ιστορία. Εν ολίγοις το σύνθημα «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε»ταιριάζει γάντι στον ελληνικό επαγγελματικό αθλητισμό, ο οποίος επί δεκαετίες έμαθε να ζει με... δανεικά.
Τρεις είναι οι κύριες πηγές χρηματοδότησης του επαγγελματικού αθλητισμού σε όλον τον κόσμο: οι εισπράξεις από τα εισιτήρια, τα τηλεοπτικά δικαιώματα και οι εμπορικές συμφωνίες. Στην Ελλάδα υπάρχει και μια τέταρτη: οι κρατικές χορηγίες.

1.Εισιτήρια: Οι εισπράξεις από τα εισιτήρια τη νέα αγωνιστική περίοδο 2010-2011 δύσκολα θα είναι περισσότερες από την προηγούμενη. Η οικονομική κρίση και η αύξηση της ανεργίας, κυρίως στο κομμάτι της νεολαίας, αναμένεται να κρατήσουν περισσότερους φιλάθλους μακριά από τα γήπεδα.

2.Τηλεοπτικά δικαιώματα: Ως προς τη Σούπερ Λίγκα, τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα παραμείνουν όπως έχουν ως το 2012. Οι 14 από τις 16 ΠΑΕ της Α΄ Εθνικής έχουν κλειστό συμβόλαιο και για δύο ακόμη χρόνια θα βάζουν στο ταμείο τους περίπου από 45 εκατ. ευρώ. Η Β΄ Εθνική εξαρτάται από τον ΟΠΑΠ, ο οποίος πληρώνει τα δικαιώματα μετάδοσης δύο αγώνων την εβδομάδα από την ΕΤ3. Πρόβλημα τηλεοπτικών δικαιωμάτων ενδεχομένως θα ανακύψει αν αποχωρήσουν τα «ελεύθερα» κανάλια από το ποδόσφαιρο. Ο Σκάι ενημέρωσε ήδη ότι αδυνατεί να καταβάλλει ετησίως 6,5 εκατ. ευρώ για να μεταδίδει ένα παιχνίδι πέμπτης επιλογής το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ το καλοκαίρι του 2011, οπότε λήγει το συμβόλαιο της ΝΕΤ με τον Ολυμπιακό και την Ξάνθη, ίσως αποσυρθεί και η κρατική τηλεόραση.

Σε περίπτωση μονοπώλησης του πρωταθλήματος από τη Νova, δύο τινά μπορούν να συμβούν: ή να πέσει το κόστος αγοράς των αγώνων και ή να αυξηθεί το κόστος της συνδρομής. Και οι δύο περιπτώσεις θα είναι αρνητικές για το ποδόσφαιρο. Ο Σκάι αποσύρθηκε επίσης και από το πρωτάθλημα μπάσκετ, ενώ παραμένει άγνωστο τι θα πράξει με το μπάσκετ η κρατική τηλεόραση.

3. Εμπορικές συμφωνίες: Υπό τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες μόνο χειρότερα μπορούν να πάνε οι εμπορικές συμφωνίες των συλλόγων με διάφορες εταιρείες οι οποίες (πληρώνουν για να) διαφημίζονται στον αθλητικό χώρο. Συμβόλαιο που λήγει δύσκολα ανανεώνεται. Από τις αποστάσεις που θα πάρει ο ιδιωτικός τομέας από τον επαγγελματικό αθλητισμό θα πληγούν κυρίως οι μικρές ομάδες και τα (πρωτ)αθλήματα που δεν έχουν τηλεοπτική στέγη.

4. Κρατικές χορηγίες: Τα χρήματα από τον ΟΠΑΠ και άλλους φορείς και εταιρείες του Δημοσίου που παρέχονταν με τη σέσουλα τα προηγούμενα χρόνια- ως χορηγία-διαφήμιση σε αθλητικές ομάδες- θα συνεχίσουν να δίνονται, αλλά με μέτρο, ενδεχομένως και... σταγονόμετρο. Το κράτος δηλώνει απρόθυμο να συνεχίσει τη χρηματοδότηση του αθλητισμού με 140 εκατ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων τα 80 εκατ. καταλήγουν στο ποδόσφαιρο. Μιλώντας στο «Βήμα» ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού κ. ΠάνοςΜπιτσαξής χαρακτήρισε ως το κύριο διαρθρωτικό πρόβλημα του ελληνικού αθλητισμού την υπερχρηματοδότηση του ποδοσφαίρου: «Οι ΠΑΕ οφείλουν να καταλάβουν ότι πρέπει να σταθούν στα πόδια τους, να σταματήσουν να είναι κρατικοδίαιτες και οι όποιες συμβάσεις τους με το κράτος να στηρίζονται στο αμοιβαίοόφελος» .

Οι πληροφορίες λένε ότι ο ΟΠΑΠ θα σεβαστεί τα συμβόλαια που έχει υπογράψει με τη Σούπερ Λίγκα, την Ενωση Β΄- Γ΄ Εθνικής και τον ΕΣΑΚΕ, τα οποία του κοστίζουν ετησίως περίπου 40 εκατ. ευρώ, αλλά ως προς την ανταπόδοση δεν θα κάνει πλέον τα στραβά μάτια. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο επιμένει στην αναστολή εκτέλεσης των συμβάσεων, περιμένοντας τις ΠΑΕ και ΚΑΕ να προσέλθουν στο τραπέζι των συζητήσεων και να υπογράψουν τις λεγόμενες «ρήτρες βίας». Σε περίπτωση επεισοδίων ο ΟΠΑΠ προσανατολίζεται να περικόπτει τη χορηγία της εμπλεκόμενης ομάδας σε ποσό ίσο με τα πρόστιμα που θα επιβάλουν οι αθλητικοί δικαστές. Τα χρήματα αυτά θα τα διανέμει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα ή στις ΠΑΕ οι οποίες στο τέλος της περιόδου δεν θα έχουν τιμωρηθεί για πράξεις βίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...