Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Η νέα (υψηλή) φορολόγηση εκτινάσσει το κόστος των «καθαρών συμβολαίων»

Το κόστος συντήρησης των ομάδων σε πρώτη φάση αναμένεται να επιβαρυνθεί ως και 23,25%, όσο και το ποσοστό αύξησης της φορολογίας των παικτών. Με το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα, η αυτοτελής φορολόγηση των συμβολαίων με 21% ισχύει μόνο για τα συμβόλαια που υπογράφηκαν πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2009. Στο εξής οι επαγγελματίες αθλητές θα φορολογούνται με την κλίμακα που φορολογούνται όλοι οι Ελληνες.

Για αποδοχές 100.000 ευρώ θα πληρώνουν φόρο 31.600 ευρώ και όχι 21.000 ευρώ, όπως συνέβαινε ως τώρα, ενώ οι αποδοχές άνω των 100.000 ευρώ θα φορολογούνται από 35% ως και 44,25% (για συμβόλαια άνω του 1 εκατ. ευρώ). Για τις Ποδοσφαιρικές ΑΕ, τις Καλαθοσφαιρικές ΑΕ και τα Τμήματα Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών που υπόσχονταν σε έλληνες και ξένους αστέρες της μπάλας «καθαρά συμβόλαια» με την Εφορία πληρωμένη, το κόστος αναμένεται δυσβάστακτο.

Με τα νέα φορολογικά δεδομένα, για συμβόλαιο 1 εκατ. ευρώ το καθαρό εισόδημα του αθλητή πέφτει στα 563.400 ευρώ και ο φόρος ανέρχεται σε 436.600 ευρώ. Με την αυτοτελή φορολόγηση (21%) ο αθλητής θα εισέπραττε 790.000 ευρώ. Αντίστοιχα ένα καθαρό συμβόλαιο 2 εκατ. ευρώ, με το προηγούμενο φορολογικό καθεστώς θα κόστιζε στην αθλητική εταιρεία (εισόδημα + φόρος)

2.531.645 ευρώ, ενώ με τα νέα δεδομένα εκτινάσσεται στα 3.600.000 ευρώ. Με τη διαφορά του 1 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να γεμίσει το ρόστερ της με πέντε-έξι έλληνες πιτσιρικάδες.


Από το κόσκινο ελέγχου της αρμόδιας επιτροπής
Ο διπλασιασμός του συντελεστή φορολόγησης για τα ακριβά συμβόλαια αναμένεται να ανεβάσει το κόστος της (μεταγραφικής) αγοράς και να υποχρεώσει ΠΑΕ και ΚΑΕ να στραφούν στην παραγωγική διαδικασία βελτιώνοντας τις ακαδημίες τους ή να αναζητήσουν τρόπους διαφυγής από την τσιμπίδα της Εφορίας. Ο γγΑ κ. Π. Μπιτσαξής προανήγγειλε πάντως ότι οι ομάδες για να συμμετάσχουν στα πρωταθλήματά τους θα πρέπει να πάρουν την άδεια της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ), η οποία, όπως άφησε να εννοηθεί, στο εξής δεν θα λειτουργεί με πολιτικά κριτήρια ή υπό την οπαδική πίεση, όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα ο κ. Μπιτσαξής ανέφερε: «Οι αθλητικές εταιρείες εξετάζονται και σύντομα θα τεθούν στην κρίση της ΕΕΑ.Για να λάβουν άδεια συμμετοχής στα πρωταθλήματά τους, θα πρέπει να προσκομίσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, εγγυητική επιστολή ίση με το 10% του προϋπολογισμού τους,ενώ δεν θα πρέπει να έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη σε ποδοσφαιριστές ή μπασκετμπολίστες και τρίτους. Οι πάντες θα πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να λειτουργήσουν στο πλαίσιο μιας αναδιάρθρωσης η οποία φθάνει το 30%».

Επηρεάζονται μεταγραφές και αποδοχές
«Η οικονομική κρίση χτυπάει την πόρτα μας και η αύξηση του συντελεστή φορολογίας ήδη έχει επηρεάσει τη μεταγραφική πολιτική των ομάδων» υπογράμμισε μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Ενωσης Β΄- Γ΄ Εθνικής κ. Σπύρος Καλογιάννης, εξηγώντας αναλυτικά: «Η αύξηση της φορολογίας αυξάνει το κόστος των ΠΑΕ και θα οδηγηθούμε σε μείωση αποδοχών. Πέρυσι στη Β΄ Εθνική υπήρχαν συμβόλαια άνω των 100.000 ευρώ. Οι εφετινές μεταγραφικές κινήσεις είναι ελάχιστες και τα συμβόλαια που υπογράφονται δεν ξεπερνούν τις 20.000- 30.000 ευρώ. Επιπλέον περιμένουμε μικρότερη προσέλευση θεατών στα γήπεδα, ενώ δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιες ομάδες να δηλώσουν αδυναμία συμμετοχής ειδικά στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής. Η χορηγία με τον ΟΠΑΠ σταμάτησε να εκτελείται, ενώ στον αέρα είναι και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις».

Και ο κ. Καλογιάννης καταλήγει: «Οι ομάδες οφείλουν να προσαρμοστούν στα νέα οικονομικά δεδομένα και όχι μόνο. Θα πρέπει να αλλάξουμε την εικόνα των πρωταθλημάτων μας και να κερδίσουμε εκ νέου την εμπιστοσύνη των φι λάθλων. Επιπλέον είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μην μπορέσει εφέτος η Ενωση να καταβάλει τα έξοδα μετακίνησης των ομάδων της Γ΄ Εθνικής, που ανέρχονται σε 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ προς το παρόν δεν είναι δεδομένη η διεξαγωγή του πρωταθλήματος νέων Β΄ Εθνικής, το κόστος του οποίου αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ».

Πυροδοτήθηκε ο μπασκετικός πόλεμος
Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης ήδη πυροδότησε πόλεμο ανάμεσα στις καλαθοσφαιρικές εταιρείες και στους μπασκετμπολίστες, πολλοί εκ των οποίων είχαν συνηθίσει να υπογράφουν «καθαρά συμβόλαια». Η αφορμή δόθηκε με την απόφαση του ΕΣΑΚΕ να μην τιμωρεί τις ομάδες που αρνούνται να καταβάλουν ποσοστά στους μάνατζερ παικτών και να εκδώσει νέο τύπο συμβολαίου στο οποίο αναφέρεται ρητά ότι η φορολογία βαρύνει τους αθλητές.

Αντιδρώντας έντονα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, τονίζεται: «Μετά τη μονομερή απόφαση του ΕΣΑΚΕ να νομιμοποιήσει τις ομάδες οι οποίες δεν πληρώνουν τους εκπροσώπους των παικτών, η Ενωση προσπαθεί να καταστήσει υποχρεωτική την πληρωμή της Εφορίας από τους παίκτες, έστω και αν υπάρχει διαφορετική συμφωνία μεταξύ ομάδας και αθλητή. Αφού λοιπόν η νέα πολιτική επιλογή του ΕΣΑΚΕ είναι αυτή του πολέμου, την καλωσορίζουμε και επιφυλασσόμεθα ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...