Πρόκειται για τις τέσσερις πρώτες της φάσης των ομίλων, αλλά και για τις ομάδες που έδειξαν τη μεγαλύτερη σταθερότητα σε απόδοση σε ολόκληρη την πορεία του Μουντομπάσκετ. Δεν είναι τυχαίο πως οι τρεις από αυτές φτάνουν ως εδώ αήττητες (ρεκόρ 7-0) ενώ μόνο η Σερβία έχει κάνει γκέλα και αυτή ήταν στη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων, με λειψή σύνθεση, από μια Γερμανία που έκανε μαγικά.
Οι δύο... άνετοι Για την Αμερική και την Τουρκία το να φτάσουν εδώ ήταν, λίγο-πολύ, αναμενόμενο αφενός λόγω κλάσης, αφετέρου λόγω αντιπάλων στο ταμπλό. Οι δύο ομάδες επωφελήθηκαν περισσότερο από τα κόλπα του συστήματος διεξαγωγής και είναι από μια πλευρά λογικό – οι μεν είναι το μεγάλο φαβορί, οι δε είναι οικοδεσπότες και από αυτούς εξαρτάται η εμπορική επιτυχία της διοργάνωσης. Πάντως αμφότερες έχουν παίξει πολύ καλό μπάσκετ με την Τουρκία να κερδίζει μέχρι στιγμής τον τίτλο της κορυφαίας ομάδας.
Οι δύο... γκαζωμένοι Για την Σερβία και τη Λιθουανία τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά. Οι Σέρβοι χρειάστηκε να παίζουν κοντά στο μάξιμουμ για να ξεπεράσουν τη δυνατή Αργεντινή στον όμιλο, ενώ στα νοκ-άουτ έρχονται από δύο μεγάλες νίκες σε ντέρμπι. Οι νίκες με Κροατία και Ισπανία ήρθαν στο τελευταίο δευτερόλεπτο, γεγονός που ανεβάζει την ομάδα στον ψυχολογικό τομέα, αλλά κοστίζει σε ενέργεια. Οι Λιθουανοί πάλι ήρθαν στο τουρνουά με πολύ χαμηλές προσδοκίες, αλλά έδειξαν το μέταλλό τους από το ξεκίνημα, βγήκαν πανάξια πρώτοι στον όμιλο, ενώ στα προημιτελικά έχουν να επιδείξουν τη σαρωτική νίκη τους επί της Αργεντινής. Οι παίκτες του Κεμζούρα έφτασαν σε διαστημικά επίπεδα απόδοσης και μένει να δούμε αν θα έχουν διάρκεια.
Φωτιά στη φωτιά Τα αποψινά ζευγάρια έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στο ΗΠΑ-Λιθουανία κοντράρονται δύο ομάδες που αγαπούν το ανοιχτό και γρήγορο παιχνίδι. Οι Αμερικανοί βασίζονται περισσότερο στα καλά τελειώματα κοντά στο καλάθι και τη δύναμη στις μονομαχίες, ενώ οι Λιθουανοί ποντάρουν στον οίστρο και την τεχνική κατάρτιση των παικτών τους, αλλά και στο δολοφονικό τους μακρινό σουτ. Θεωρητικά οι ΗΠΑ έχουν αβαντάζ λόγω ποιότητας, ονόματος, βάθους κλπ, αλλά η τρέλα των Λιθουανών έχει αποδείξει διαχρονικά πως δύσκολα “παίζεται”. Το παιχνίδι μοιάζει με στοίχημα: γίνεται να νικήσεις τους Αμερικανούς παίζοντας το παιχνίδι τους;
Βαλκανικός πόλεμος Στο δεύτερο ημιτελικό προβλέπεται μια ψυχοβγαλτική μάχη ανάμεσα στις δύο πιο… προπονητοκεντρικές ομάδες του θεσμού. Τάνιεβιτς και Ίβκοβιτς παλεύουν για το βραβείο του κορυφαίου προπονητή με τον Μαυροβούνιο να επικρατεί, μέχρι στιγμής, στα σημεία. Η Τουρκία του είναι η πιο αποτελεσματική ομάδα ως τώρα: έχει μετατρέψει σε περίπατο τα τρία δύσκολα ματς που έδωσε (με Ελλάδα, Γαλλία, Σλοβενία), ενώ γνώρισε τον κίνδυνο μόνο κόντρα στο Πουέρτο Ρίκο – αν και έχει σοβαρά ελαφρυντικά. Οι Σέρβοι, απ’ την πλευρά τους, έχουν βγει ατσαλάκωτοι από τρία κολλητά ντέρμπι και μοιάζουν να έχουν το κοκκαλάκι της νυχτερίδας, όταν στριμώχνονται. Εξαιρετικά ισορροπημένο παιχνίδι – μένει να δούμε αν η παρέα του Τεόντοσιτς θα βρει τη λύση κόντρα στις τρομερές ζώνες της Τουρκίας. Ως τώρα απέτυχαν όλοι όσοι δοκίμασαν.
Της παρηγοριάς... Νωρίτερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αναμέτρηση ανάμεσα σε Σλοβενία και Ρωσία με έπαθλο την 7η θέση στο Μουντομπάσκετ. Αναμένεται ένα νερόβραστο και βαρετό παιχνίδι, καθώς δεν διακυβεύεται και τίποτε το σημαντικό. Οι δύο ομάδες έχουν δείξει κάποια ικανοποιητικά στοιχεία, αλλά τίποτε το εντυπωσιακό. Μπάσκετ ξέρουν και οι δύο, οι Ρώσοι υπερτερούν σε κορμιά και αθλητικά προσόντα, οι Σλοβένοι έχουν τον πιο χαρισματικό παίκτη (Ντράγκιτς). Ίσως πιο καθοριστική είναι η υπεροχή τους στον πάγκο: ο πατέρας Μπετσίροβιτς κάνει μόνο για να δένει τα κορδόνια του Ντέιβιντ Μπλατ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com