Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Έγραψε ιστορία ο Μάρας με πέμπτο χρυσό σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα



Έγραψε ιστορία ο Βλάσης Μάρας στο Μπέρμιγχαμ, όπου κατέκτησε το πέμπτο του χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής. Ουδείς άλλος αθλητής έχει στεφθεί πέντε φορές πρωταθλητής Ευρώπης στη γυμναστική, με τον 27χρονο Έλληνα πρωταθλητή να εντυπωσιάζει με την αρτιότητα των κινήσεων του στο μονόζυγο. Εξαιρετική εμφάνιση και από τους Βασίλη Τσολακίδη και Λευτέρη Κοσμίδη που γυρίζουν “ασημένιοι” από την Αγγλία.

Από το σημερινό θρίαμβο του Μάρα (δεύτερος από αριστερά) στο Μπέρμιγχαμ

Ο Μάρας εκτέλεσε πρόγραμμα μεγάλης δυσκολίας, συγκέντρωσε 15.400 βαθμούς και απέδειξε ότι είναι ο κυρίαρχος του αγωνίσματος. Όπως σε 4 προηγούμενα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (2002, 2004, 2006, 2008) αλλά και τα δυο χρυσά στο ξεκίνημα της καριέρας του στο παγκόσμιο του 2001 και 2002. Η συγκομιδή των τριών μεταλλίων συνιστά ισοφάριση ρεκόρ για την ελληνική ενόργανη γυμναστική, που είχε πανηγυρίσει ανάλογη τριπλή διάκριση μόνο στο ευρωπαϊκό της Πάτρας το 2002.

"Ήταν μία από τις κορυφαίες εμφανίσεις της καριέρας μου. Χρειάστηκε να κάνω αυτό το δύσκολο πρόγραμμα, που το δοκιμάζω για καιρό, από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, αλλά δεν μου είχε 'βγει' ποτέ σε αγώνα. Αυτή τη φορά, δεν σκεφτόμουν τίποτε. Ανέβηκα πάνω, έκανα τον αγώνα μου και όλα πήγαν όπως έπρεπε", τόνισε ο Βλάσης Μάρας μετά το νέο θρίαμβό του και συμπλήρωσε:

"Μετά από την εμφάνιση αυτή και το πέμπτο χρυσό μετάλλιο, που δεν το έχει πετύχει κανείς άλλος σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ο πήχης ανεβαίνει πολύ. Ας το βλέπουν στην Ελλάδα, για να δουν τι σημαίνει αθλητισμός…. Πάντα λέω ότι είναι δύσκολο να φτάσεις στην κορυφή, αλλά πολύ δυσκολότερο να κρατηθείς εκεί. Για να κρατηθείς ψηλά, πρέπει να υπάρχει προσπάθεια από το σύνολο των εμπλεκόμενων και όχι μόνο από τον ίδιο τον αθλητή. Αυτήν την προσπάθεια περιμένω να δω".

Το ασημένιο κατέκτησε ο Ολλανδός Έπκε Ζόντερλαντ με 15.375 βαθμούς, ενώ το χάλκινο μοιράστηκαν δύο Γερμανοί, ο Φίλιπ Μπόι και ο Φάμπιαν Χίμπιχεν, συγκεντρώνοντας από 15.350 βαθμούς.

Ο Τσολακίδης

Λίγο πριν τη μεγάλη επιτυχία του Μάρα, ο Βασίλης Τσολακίδης είχε βαθμολογηθεί με 15,200 στο δίζυγο και πήρε τη δεύτερη θέση έπειτα από μία εξαιρετική εμφάνιση, την οποία όμως ολοκλήρωσε μ' ένα βηματάκι στην έξοδο, που του κόστισε το χρυσό. Στον τελικό του ομαδικού, το Σάββατο, ο Τσολακίδης είχε εκτελέσει το ίδιο πρόγραμμα (βαθμός δυσκολίας: 6,30), παίρνοντας 15,300 β., επίδοση που θα ήταν αρκετή να του χαρίσει το χρυσό μετάλλιο στον σημερινό αγώνα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, επέστρεψε στο βάθρο, οκτώ χρόνια έπειτα από το χρυσό μετάλλιο στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό της Πάτρας. Τον ευρωπαϊκό τίτλο κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Γάλλος Γιαν Κουσερά με 15,275 βαθμούς, ενώ το χάλκινο μετάλλιο μοιράστηκαν ο Πολωνός Άνταμ Κιερζκόφσκι και ο Γάλλος Χάμιλτον Σαμπό, που είχαν από 15,100 βαθμούς

"Αυτό το ασημένιο μετάλλιο είναι πολύ σπουδαίο! Για μένα είναι πιο γλυκό από το χρυσό του 2002, επειδή από τότε ακολούθησαν δύσκολες καταστάσεις και πολλοί χαμένοι τελικοί. Είναι αλήθεια ότι αν 'κολλούσα' τα πόδια στην έξοδό μου θα είχα βγει πρώτος, αλλά δεν πειράζει, πρόκειται για λεπτομέρειες. Είμαι πολύ ικανοποιημένος, αν σκεφτούμε με ποιον τρόπο ήρθαμε και ότι 'έβγαλα' το πρόγραμμά μου επί τρεις συνεχόμενες ημέρες. Μ' αυτήν την εμφάνιση συνέχισα την περσινή, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λονδίνου, όπου είχα τερματίσει τέταρτος. Αυτή τη φορά, τα κατάφερα να ανέβω στο βάθρο", είπε ο Τσολακίδης και πρόσθεσε:

"Το μετάλλιό μου το αφιερώνω στο συγγενικό πρόσωπο που έχασα, στον άγγελο που έχει φύγει από τη ζωή. Δεν μπόρεσα να το φέρω πέρσι από το Λονδίνο, το φέρνω φέτος από το Μπέρμιγχαμ. Και φυσικά το αφιερώνω στην οικογένεια και στα παιδιά μου! Υγεία να έχουμε, να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και ίσως έρθουν κι άλλα...".

Ασημένιο μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους κατέκτησε σήμερα και ο Λευτέρης Κοσμίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...