Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Δυσκολεύει η «ελληνοποίηση» του Ολυμπιακού

ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΙ πύργοι της Βαβέλ δεν είναι άλλη μια ελληνική πατέντα που καταδεικνύει το «δαιμόνιό» μας. Η Αρσεναλ του κ. Αρσέν Βενγκέρ, που συνηθίζει να παρατάσσεται χωρίς Αγγλο στην ενδεκάδα της (καμιά φορά χωρίς αγγλικό στοιχείο ούτε στον πάγκο!), είναι η πλέον χαρακτηριστική και
πολυσυζητημένη περίπτωση. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιντερ,που αγωνίστηκε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ δίχως Ιταλό (μπήκε αλλαγή στο 92΄ ο Μάρκο Ματεράτσι ) είναι μία ακόμη... Ο νέος μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Ευάγγελος Μαρινάκης στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά τις υπογραφές για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών από τον κ. Σωκράτη
Κόκκαλη αναφέρθηκε (και) σε αυτό το ζήτημα, κάνοντας λόγο για εμπιστοσύνη στους νεαρούς ποδοσφαιριστές της ομάδας, που κατά βάση είναι Ελληνες... Το θέμα της «ελληνοποίησης» του ρόστερ του Ολυμπιακού, αλλά και των περισσότερων μεγάλων ελληνικών συλλόγων, είναι παραδοσιακό πρόβλημα και ασφαλώς δεν ανάγεται σε... εθνικιστικές εμμονές.Και αν οι ομάδες μπορούν
να ζήσουν χωρίς εθνική ταυτότητα, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχει ανάγκη από έλληνες παίκτες που όχι απλώς να στελεχώνουναλλά να πρωταγωνιστούν στα μεγάλα κλαμπ. Παράλληλα UΕFΑ και FΙFΑ πιέζουν όλο και περισσότερο για τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένου αριθμού γηγενών παικτών που θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά οι σύλλογοι στο δυναμικό τους.
Πρόκειται για κλασικό ζήτημα του ελληνικού και όχι μόνο ποδοσφαίρου. Ζήτημα για το οποίο ρωτήθηκε ο διευθυντής Επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Γιάννης Μώραλης στα μέσα της εβδομάδας. Διότι δεν είναι μόνον ότι οι Ερυθρόλευκοι έχουν μέχρι στιγμής ενισχυθεί μόνον από την αγορά του εξωτερικού, είναι και η ρήτρα του Βασίλη Τοροσίδη που υποχρεώνει την πειραϊκή ΠΑΕ να τον πουλήσει, αν βρεθεί σύλλογος από το εξωτερικό που θα καλύψει τα 7 εκατ. ευρώ. « Οι τιμές που πωλούνται οι έλληνες παίκτες είναι πολλές φορές απαγορευτικές και μπορεί με τα ίδια χρήματα ή και με λιγότερα να αποκτήσεις κάποιον πολύ καλό ξένο» υποστήριξε ο κ. Μώραλης.

Φαίνεται ότι στον μικρόκοσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου το πρόβλημα των «μεγάλων» είναι οικονομικό και παρόμοιο με αυτό που αντιμετωπίζει η Αρσεναλ και οι άλλες ομάδες της Πρέμιερσιπ στην τεράστια αγγλική ποδοσφαιρική αγορά. « Θα πρέπει να καταλάβουμε στην Ελλάδα, τόσο ο πωλητής όσο και ο αγοραστής, ότι θα πρέπει να δούμε διαφορετικά τα πράγματα, αν θέλουμε να βλέπουμε περισσότερους έλληνες παίκτες στις ομάδες. Εμείς έχουμε αρκετούς έλληνες ποδοσφαιριστές, αλλά θα θέλαμε ακόμη περισσότερους» έσπευσε να προσθέσει προς αποφυγήν παρεξηγήσεων ο κ. Μώραλης.

Ο Νικοπολίδης και οι άλλοι...
Πόσους όμως Ελληνες που λογίζονται ως βασικά στελέχη της ομάδας διαθέτει στις τάξεις του ο Ολυμπιακός; Το καλοκαίρι σήμανε το τέλος ποδοσφαιριστών που πρόσφεραν πολλά στην ομάδα. Ο Ακης Στολτίδης και ο Τάσος Πάντος ολοκλήρωσαν την καριέρα τους στους Ερυθρόλευκους, ενώ ο νεαρός Κυριάκος Παπαδόπουλος, ένας μελλοντικός βασικός ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, πουλήθηκε στη Σάλκε.

Με την παράταση της καριέρας του Αντώνη Νικοπολίδη, ο 39χρονος γκολκίπερ παραμένει αρχηγός και σημείο αναφοράς στα αποδυτήρια.

Ο Τοροσίδης είναι βασικός, ο Αβραάμ Παπαδόπουλος επίσης, ενώ ο Κώστας Μήτρογλου που πέρυσι είχε πολλές συμμετοχές, θα παλέψει για μια θέση στην εμπροσθοφυλακή με τον Ντιόγο. Και αυτό, αν η νέα διοίκηση δεν επιλέξει να επενδύσει και σε γκολτζή. Ο Γιώργος Γκαλίτσιος έπαιξε αρκετά ματς την περασμένη σεζόν, ενώ ο Γιάννης Παπαδόπουλος δεν πήρε αρκετό χρόνο συμμετοχής.  

Και οι 7 προσθήκες ήταν αλλοδαποί!
Με την ανακοίνωση της απόκτησης του Ντένις Ρόμενταλ, ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε με επιτυχία την έβδομη προσθήκη της τρέχουσας μεταγραφικής περιόδου. Και όλες προέρχονται από την αγορά του εξωτερικού. Του δανού δεξιού χαφ είχαν προηγηθεί ο Βέλγος Κέβιν Μιραλάς , ο Ούγγρος Μπάλαζ Μέγερι , ο Γερμανός Ντένις Επστάιν, ο Γάλλος Φρανσουά Μοντέστο, ο Αργεντινός Αριέλ Ιμπαγάσα και ο Γερμανός με ελληνική καταγωγή από την οικογένεια του πατέρα του Χοσέ Χολέμπας. Και έπονται, σύμφωνα με επίσημα χείλη των Ερυθρολεύκων, ακόμη τέσσερις προσθήκες. Και μολονότι κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις επόμενες κινήσεις, ο μοναδικός Ελληνας που εξετάζεται σοβαρά επί της παρούσης φαίνεται ότι είναι ο Αλέξανδρος Τζιόλης που ανήκει στη Σιένα.

Και αν οι επόμενες μεταγραφές είναι από την... αλλοδαπή, θα μειωθεί στην ενδεκάδα το ελληνικό στοιχείο ακόμη περισσότερο, καθώς ο Ολυμπιακός, λογικά, συνεχίζει το σαφάρι του αναζητώντας ποδοσφαιριστές που να μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Τα ιστορικά στελέχη και η ψύχωση
Παρ΄ ότι η «Αγία Τετράδα» των πολύ μεγάλων ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού, μαζί ασφαλώς με τον ιστορικό αρχηγό Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς , απαρτίζεται από τους Τζιοβάνι , Ριβάλντο και Κριστιάν Καρεμπέ , οι Ερυθρόλευκοι στηρίχθηκαν στα χρόνια της κυριαρχίας τους στις εγχώριες διοργανώσεις και σε έλληνες παίκτες: Γρηγόρης Γεωργάτος , Δημήτρης Μαυρογενίδης, Κυριάκος Καραταΐδης, Χρήστος Πατσατζόγλου, Παρασκευάς Αντζας, ΓιώργοςΑνατολάκης, Αλέξης Αλεξανδρής, Στέλιος Γιαννακόπουλος , Βασίλης Καραπιάλης, Στολτίδης. Υπάρχουν αντίστοιχοι ποδοσφαιριστές στην αγορά των οποίων αξίζει να επενδύσει ο Ολυμπιακός; Υπάρχει η υπομονή για να δοθεί χρόνος στους πιτσιρικάδες που αξίζουν ευκαιριών;

Η ισορροπία μεταξύ της δημιουργίας ομάδας και της επένδυσης σε έλληνες παίκτες με την παραδοσιακή ερυθρόλευκη ψύχωση για το πρωτάθλημα ήταν ανέκαθεν πολύ λεπτή...

Η ντιρεκτίβα της UΕFΑ για «8 στους 25» και το «6+5» του Μπλάτερ
ΕΧΟΝΤΑΣ εξασφαλίσει έστω και καθυστερημένα τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία (UΕFΑ) έχει κατορθώσει να επιβάλει τον κανονισμό υποχρεωτικής ύπαρξης ορισμένου αριθμού γηγενών ποδοσφαιριστών στο 25μελές ρόστερ που υποχρεούται να δηλώνει κάθε σύλλογος πριν από την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεών του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Από το 2009, μάλιστα, κάθε σύλλογος υποχρεούται να έχει τουλάχιστον 8 γηγενείς παίκτες στους 25 επαγγελματίες που δηλώνει στην UΕFΑ. Ως γηγενείς λογίζονται εκείνοι που έχουν εκπαιδευτεί ποδοσφαιρικά στην ηλικία 15-21 ετών, τουλάχιστον για τρία χρόνια στη χώρα όπου ανήκει ο σύλλογος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ ο κανονισμός ισχύει για τις ομάδες που μετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, υπάρχουν χώρες όπως η Αγγλία που τον επιβάλλουν και στα δικά τους πρωταθλήματα. Ετσι στην Πρέμιερ Λιγκ τα ρόστερ περιορίζονται στους 25 παίκτες, εκ των οποίων οι 8 θα πρέπει να είναι γηγενείς. Σημειώνεται ότι οι ομάδες έχουν δικαίωμα να δηλώσουν (επιπλέον των 25) όσους γηγενείς παίκτες θέλουν.

Σε αντίθεση με την UΕFΑ που άρχισε να εφαρμόζει τον συγκεκριμένο κανονισμό σταδιακά (από το 2006) και όταν έπειτα από τρία χρόνια κάμφθηκαν οι αντιδράσεις των συλλόγων επικύρωσε και νομικά την κίνησή της, εξασφαλίζοντας τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η FΙFΑ σύμφωνα με τον πρόεδρό της κ. Ζεπ Μπλάτερ θέλει να επιβάλει τον ακόμη πιο ριζοσπαστικό κανονισμό «6+5», που θα υποχρεώνει κάθε ομάδα να έχει τουλάχιστον έξι γηγενείς παίκτες της, ανά πάσα στιγμή ενός αγώνα, στην 11άδα!

Κάτι τέτοιο έρχεται βέβαια σε πλήρη αντίθεση με τους νόμους περί ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και γι΄ αυτό θεωρείται απίθανο να εφαρμοστεί άμεσα. Ωστόσο ο κ. Μπλάτερ εξακολουθεί να πιέζει. «Η κατάκτηση του Μουντιάλ από την Ισπανία αξίζει επιπλέον συγχαρητηρίωνκαθώς και οι 11 ποδοσφαιριστές της που αγωνίστηκαν στον τελικό ανήκουν σε συλλόγους της χώρας τους» τόνισε ο ελβετός παράγοντας μετά τη λήξη του πρόσφατου Παγκοσμίου Κυπέλλου, επιχειρώντας να επαναφέρει στο προσκήνιο το «6+5» που προσπαθεί να επιβάλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...