Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Τσάμπιονς Λιγκ : Η Μπαρτσελόνα με αριθμούς

Tonight's gonna be a good night!Image by atache via FlickrΤρία χρόνια βγαλμένα από... παραμύθι, είναι για τον Πεπ Γκουαρντιόλα, αυτά που έχει ζήσει ως τεχνικός της Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί προετοιμάζονται για το τέταρτο ευρωπαϊκό κύπελλο και το 10ο σημαντικό τρόπαιο της ιστορίας τους, υπό τις οδηγίες του 40χρονου προπονητή, τις στιγμές δόξας του οποίου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, θα ζήλευαν και τα μεγαλύτερα ονόματα των πάγκων σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Οι κυριότερες (στατιστικές) στιγμές στην πορεία του Γκουαρντιόλα της FC Barcelona, έως τον αυριανό τελικό του Γουέμπλεϊ:

    900 γκολ στα τουρνουά της UEFA έχει σημειώσει η Μπαρτσελόνα. Το υπ` αριθμόν 900 γκολ σημείωσε ο Λιονέλ Μέσι στη νίκη 2-0 επί της Ρεάλ Μαδρίτης, στον πρώτο ημιτελικό της εφετινής διοργάνωσης. Σημειώνεται ότι τα 141 έχουν επιτευχθεί στο Κύπελλο Εκθέσεων, τον "προκάτοχο" του Κυπ. ΟΥΕΦΑ.

    550 εμφανίσεις με τα χρώματα της Μπαρτσελόνα συμπλήρωσε ο Τσάβι στις 5 Ιανουαρίου στην αναμέτρηση απέναντι στην Αθλέτικ Μπιλμπάο καταρρίποντας το ρεκόρ του Μιγκέλι. Ένα 24ωρο πριν τον τελικό, το Νο-6 της "Μπάρτσα" έχει φτάσεις τις 576 συμμετοχές.

    179 τέρματα έχει σημειώσει ο Μέσι με τα χρώματα της Μπαρτσελόνα. Πλέον βρίσκεται στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας πίσω από τους Σέζαρ Ροντρίγκεθ (235) και Λάζλο Κουμπάλα (196)

    149 γκολ έχει σημειώσει εφέτος η Μπαρτσελόνα σε συνολικά 61 αγώνες. Ωστόσο ο Γκουαρντιόλα για να ισοφαρίσει το ρεκόρ που είχε την πρώτη του σεζόν στον καταλανικό πάγκο, θα πρέπει η ομάδα να πετύχει... εννέα ακόμη απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

    99 τέρματα έχει σημειώσει ο Μέσι σε 107 εμφανίσεις τα τελευταία δύο χρόνια. Η πρώτη απόπειρα για... κατοστάρα θα γίνει αύριο, παρότι ο "Λέο" δεν έχει σκοράρει ποτέ σε αγγλικό έδαφος.

    99 βαθμούς είναι η καλύτερη συγκομιδή της Μπαρτσελόνα. Σημειώθηκε το 2009/10, με την ομάδα του Γκουαρντιόλα να ολοκληρώνει τη σεζόν, χωρίς να έχει χάσει ποτέ την πρωτοπορία στο Καμπ Νου, ενώ σκόραρε τρία ή περισσότερα γκολ στο 50% των αναμετρήσεων στην πριμέρα ντιβιζιόν

    58 γκολ σημείωσε ο Μέσι σε 54 συνολικά εμφανίσεις μέσα στο ημερολογιακό έτος 2010. Ο Αργεντίνος ολοκλήρωσε τη χρονιά έχοντας σημειώσει περισσότερα γκολ (42), ασίστ (15) και... ντρίμπλες (166) σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο στη La Liga.

    51 χρόνια χρειάστηκε ο Μέσι για να μπορέσει να καταρρίψει το ρεκόρ σκοραρίσματος σε μία χρονιά που κρατούσε ο Φέρεντζ Πούσκας (49). Ο Μέσι, στις 23 Απριλίου 2011 έφτασε τα 50 γκολ και μέχρι τώρα έχει 52. Ομως, ο Κριστιάνο Ρονάλντο πρόλαβε να του "αρπάξει" το ρεκόρ αφού έκλεισε τη σεζόν με 53 γκολ (11 στις τελευταίες τέσσερις αγωνιστικές).

    49 εκτός έδρας γκολ την εφετινή σεζόν έχει πετύχει η «Μπάρτσα», ενώ στο Καμπ Νου έχει 46. Με το ρεκόρ αυτό έγινε η δεύτερη ομάδα στην ιστορία της La Liga που σημειώνει περισσότερα γκολ μακριά από το... σπίτι της. Η Ρεάλ Μαδρίτης με 34 γκολ εκτός και 32 γκολ στο Μπερναμπέου, τη σεζόν 200/07, κατέχει το σχετικό ρεκόρ. Εκτός των άλλων, η Μπαρτσελόνα έγινε η πρώτη ομάδα που καταφέρνει να «βρει» δίχυτα και στους 19 εκτός έδρας αγώνα της πριμέρα ντιβιζιόν σε μία σεζόν.

    36 γκολ στην Ευρώπη έχει πετύχει ο Μέσι. Είναι ο κορυφαίος σκόρερ της Μπαρτσελόνα στις διοργανώσεις της «γηραιάς» ηπείρου, με τέσσερα περισσότερα από τον Ριβάλντο.

    23 αγώνες χωρίς ήττα έχει η «Μπάρτσα», καταρρίποντας το ρεκόρ της Ρεάλ Μαδρίτης (συνολικά 19) μεταξύ 1979 και 1980.

    22 διαφορετικοί παίκτες έχουν σκοράρει για την Μπαρτσελόνα αυτή τη σεζόν. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 20 παίκτες από τη σεζόν 1995/96. Ο μοναδικός παίκτης που... θα μπορούσε να σκοράρει αλλά δεν το έχει κάνει ακόμη είναι ο Μασεράνο.

    21 γκολ ήταν το παθητικό του ισπανικού συλλόγου σε 38 αγώνες πρωταθλήματος την τελευταία σεζόν δημιουργώντας νέο ρεκόρ. Το προηγούμενο (σε πρωτάθλημα 38 αγωνιστικών) ήταν 24 από την περσινή σεζόν.

    17 ευρωπαϊκούς τελικούς έχει στο παλμαρέ της η Μπαρτσελόνα, καταρρίπτοντας το ρεκόρ της Ρεάλ Μαδρίτης με 16.

    16 οι διαδοχικές νίκες που σημείωσε στο πρωτάθλημα. Με την επίδοση αυτή, κατέρριψε το ρεκόρ της Ρεάλ Μαδρίτης από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

    15 ασίστ «μοίρασε» εφέτος στο πρωτάθλημα ο Ντάνι Άλβες, τις περισσότερους από οποιονδήποτε άλλο αμυντικό στην πριμέρα ντιβιζιόν.

    11 γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ έχει σημειώσει τη φετινή σεζόν ο Μέσι. Είναι ο πρώτος παίκτης στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωσης που βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας για τρεις σερί σεζόν.

    9 τρόπαια έχει κερδίσει ο Γκουαρντιόλα στις τρεις τελευταίες σεζόν που βρίσκεται στον πάγκο των Καταλανών. Ο Γιόχαν Κρόιφ που κέρδισε 12, είναι ο μοναδικός προπονητής στην ιστορία που Μπαρτσελόνα με περισσότερους τίτλους, επίδοση που την πέτυχε ωστόσο σε επτά σεζόν. Κανένας άλλος προπονητής της Μπαρτσελόνα πλην του Γκουαρντιόλα και του Ολλανδού μέντορά του, δεν έχει καταφέρει να κερδίσει τρεις σερί τίλους στην πριμέρα ντιβιζιόν.

    9 από τους συνολικά 11 τίτλους που έχει κερδίσει η Μπαρτσελόνα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχουν τη συμμετοχή του Γκουαρντιόλα είτε ως προπονητή, είτε ως παίκτη.

    6 ήττες έχει εφέτος η Μπαρτσελόνα. Και τις έξι φορές ο Κάρλες Πουγιόλ απουσίαζε από την αρχική ενδεκάδα. Ο μακρυμάλης άσος, ο οποίος έφτασε τις 100 εμφανίσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ στον δεύτερο ημιτελικό της διοργάνωσης, έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι από το γήπεδο πριν από 13 μήνες, στην ήττα 3-1 από την Ιντερ.

    6 τρόπαια μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος, ήταν ο απολογισμός της το 2009, την πρώτη χρονιά του Γκουαρντιόλα στην τεχνική ηγεσία των Καταλανών.

    3 νίκες στο Μπερναμπέου, τις περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο προπονητής στην ιστορία της Μπαρτσελόνα, έχει πετύχει ο Γκουαρντιόλα. Ο 40χρονος σημείωσε το ρεκόρ σε μόλις τρεις σεζόν, με το συνολικό σκορ στα Clasicos να είναι 11-3.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...