Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

95 εκατ. ευρώ τα επόμενα 3 χρόνια θα χρειαστεί ο ΠΑΟ


Όπως αποκαλύπτει η «Εξέδρα», η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στους εκπροσώπους της Deloitte και στελεχών του Παναθηναϊκού με αφορμή την παρουσίαση από την εν λόγω εταιρεία της έκθεσης για τα οικονομικά δεδομένα των «πρασίνων», αλλά και για την προοπτική της ΠΑΕ την επόμενη τριετία, περισσότερο μπέρδεψε τα πράγματα, παρά ξεδιάλυνε το τοπίο στο «τριφύλλι».

Η εταιρεία που ελέγχει τα οικονομικά δεδομένα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανέφερε πως θα χρειαστεί να βάλουν οι μέτοχοι για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 95 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια.

Η αποτίμηση ξεκίνησε από τα 75 εκατομμύρια ευρώ και ανέβηκε στα 100! Τα παραπάνω δεν βρήκαν σύμφωνους τους ανθρώπους των πράσινων (Βουτσαράς, Παπαδοσπυριδάκης, Ξυλάς, Κυριακόπουλος, Γεωργάνας) που βρέθηκαν στην συνάντηση, με συνέπεια να υπάρξει δέσμευση για τροποποίηση των δεδομένων και νέο ραντεβού στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα, λοιπόν με δημοσίευμα της «Εξέδρας» η έκθεση της οικονομικής εταιρείας περιλαμβάνει:

Τέσσερα σενάρια για την αποτίμηση της ΠΑΕ, τα οποία άρχιζαν από τα 75 εκατ. ευρώ, ανέβαιναν στα 80 εκατ. ευρώ, στα 90 εκατ. ευρώ και κατέληγαν στα 100 εκατ. ευρώ.

Ανάλογα με τις παραμέτρους οριζόταν και η τιμή, η οποία όπως έχουμε επισημάνει έχει αξία μόνο στην περίπτωση που κάποιος από τους μετόχους δεν θελήσει να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Οσο πιο χαμηλή είναι η τιμή της αποτίμησης τόσο πιο μεγάλη θα είναι η μετοχική πτώση αυτού που δεν θα συμμετάσχει και φυσικά ανάλογη άνοδο θα έχουν όσοι συμμετάσχουν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι του 2008, στη δημιουργία του πολυμετοχικού σχήματος, η ΠΑΕ είχε αποτιμηθεί 200 εκατ. ευρώ! Δύο χρόνια αργότερα, παρά το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός είναι σε καλύτερη θέση (νταμπλούχος και με σίγουρη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ) και με σαφώς πιο ποιοτικό ρόστερ, η αποτίμηση πέφτει σχεδόν στο ήμισυ.

Επίσης ένα από τα στοιχεία που θα σηκώσει μεγάλη συζήτηση στη συνάντηση των μετόχων είναι ο προϋπολογισμός τριετίας που προκύπτει από την έκθεση της Deloitte.

Οι «πράσινοι» βάσει των εσόδων και των εξόδων που τρέχουν ή θεωρείται ότι θα... τρέξουν την επόμενη τριετία θα έχουν έλλειμμα 95 εκατ. ευρώ! Αυτή είναι η πρόβλεψη της Deloitte, προτείνοντας να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε αυτό το ποσό.

Ωστόσο, αυτή η πρόβλεψη γίνεται με παραδοχές, οι οποίες σίγουρα θα σηκώσουν μεγάλη κουβέντα. Οπως για παράδειγμα η πρόβλεψη ότι τα έξοδα στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών σε ετήσια βάση θα αγγίζουν τα 45 εκατ. ευρώ, υπολογίζοντάς τα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο (εφορία από 20% στο 40%), συν ένα ποσό για μεταγραφές.

Πάντως, η απόσταση αυτής της πρόβλεψης με τα τωρινά οικονομικά δεδομένα είναι αρκετά μεγάλη, καθώς το μπάτζετ των συμβολαίων ανέρχεται στα 17 εκατ. ευρώ, ενώ με την εφορία (40%) ανεβαίνει στα 24 εκατ. ευρώ. Μέχρι τα 45 εκατ. ευρώ υπάρχει σημαντική απόσταση.

Επίσης, μέσα στις παραδοχές του προϋπολογισμού της τριετίας είναι ότι δεν υπάρχουν έσοδα από πωλήσεις ποδοσφαιριστών και ότι η ομάδα την επόμενη σεζόν δεν θα έχει τα έσοδα από την παρουσία της στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά θα αγωνίζεται στο Europa League.

Είναι προφανές ότι αυτά τα δεδομένα είναι για το χειρότερο σενάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...