Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Ο αινιγματικός χαρακτήρας του Μουρίνιο

Έχει φανατικούς φίλους και φανατικούς εχθρούς. Ο πορτογάλος Χοσέ Μουρίνιο, που το βράδυ του Σαββάτου οδήγησε την Ίντερ στην κατάκτηση της Ευρώπης μετά από 45 ολόκληρα χρόνια, δεν είναι απλά ένας πολύ επιτυχημένος προπονητής ποδοσφαίρου αλλά μια χαρακτηριστική φιγούρα του παγκόσμιου αθλητισμού, που ξέρει να τραβά την προσοχή με κάθε τρόπο.

Όπως όλοι οι μεγάλοι προπονητές, ο Μουρίνιο δεν είχε ιδιαίτερο ταλέντο ως παίκτης. Αποφάσισε από νωρίς να ασχοληθεί με την προπονητική ενώ κάποια στιγμή βρέθηκε στην Μπαρτσελόνα ως... διερμηνέας του τότε προπονητή της Μπόμπι Ρόμπσον. Άλλωστε είναι γλωσσομαθής και μιλά άπταιστα έξι γλώσσες.

Το 2002 ανέλαβε την Πόρτο, που τότε βολόδερνε και ένα χρόνο μετά την οδήγησε στην κατάκτηση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ενώ την επόμενη χρονιά πήρε το Τσάμπιονς Λιγκ, αν και έγιναν ελάχιστες μεταγραφές στο ρόστερ της ομάδας.

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς του έδωσε ένα φορτηγό με δολάρια να αναλάβει την Τσέλσι και ο Μουρίνιο το καλοκαίρι του 2004 έγινε κάτοικος Λονδίνου. Στα δύο του πρώτα χρόνια στην Τσέλσι την οδήγησε σε ισάριθμα πρωταθλήματα. Αλλά ταυτόχρονα, ξεκίνησε κόντρες με όλο τον κόσμο. Τα έβαζε με τους διαιτητές, τους αντίπαλους προπονητές ενώ δεν δίσταζε να προκαλεί και τους οπαδούς. Μνημειώδης έμεινε η κόντρα του με τον προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σερ Αλεξ Φέργκιουνσον, εντός και εκτός γηπέδων, η οποία συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.

Το 2007, μετά από μια κακή αρχή στην ποδοσφαιρική σεζόν, ο Μουρίνιο είδε την πόρτα της εξόδου, σε μια απόφαση που εξαγρίωσε τους αστέρες της ομάδας. Ο πορτογάλος εκτός από ικανότατος στην τακτική, είναι και ψυχολόγος, ενώ με τους παίκτες του γίνεται μια γροθιά, με αποτέλεσμα να κερδίζει την τυφλή εμπιστοσύνη τους.

Το καλοκαίρι του 2008 δέχεται και αποδέχεται πρόταση της Ίντερ, αλλά χαρακτήρα δεν αλλάζει. Τσακώνεται με τους δημοσιογράφους, μιλά απαξιωτικά για αντίπαλους παίκτες, αφήνει υπονοούμενα για τις άλλες ομάδες. Φυσικά όταν χάνει, πάντα φταίει κάτι άλλο, ποτέ δεν τον κερδίζει ο αντίπαλος δίκαια.

Όσο όμως θυελλώδης είναι η ζωή του στους πάγκους, το ακριβώς αντίθετο είναι η οικογενειακή του ζωή. Απόλυτα ήρεμη. Παντρεύτηκε το 1989 την Ντάμι, τον έρωτά του από το γυμνάσιο, και έχουν αποκτήσει μαζί τρία παιδιά. Ο γάμος τους δεν κλονίστηκε ούτε πριν τρία χρόνια, όταν βγήκε στον αέρα το σκάνδαλο με την Έλσα Σόουζα, την υποτιθέμενη ερωμένη του επί χρόνια. Ο πορτογάλος αγαπά υπερβολικά τα ζώα και μάλιστα το 2007 είχε συλληφθεί από την βρετανική αστυνομία, γιατί αρνήθηκε να δώσει την σκυλίτσα του για ευθανασία.

Ο Χοσέ Μουρίνιο ξέρει να κερδίζει με όλους τους τρόπους. Μόλις 47 ετών, υπόσχεται να μας χαρίσει πολλές στιγμές στο μέλλον, εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Άλλωστε, η Ιντερ αποτελεί παρελθόν για αυτόν, μετά το φετινό τρεμπλ. Και όλα δείχνουν ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη Μαδρίτη, όπου μεγαλούργησε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, αυτή τη φορά στον πάγκο της Ρεάλ. Άλλωστε, λέγεται ότι υπάρχουν δέκα ζεστά εκατομμυριάκια που τον περιμένουν να πει το μεγάλο ναι.

Δείτε το βίντεο με ένα αφιέρωμα που προβλήθηκε από την εκπομπή «Φώτης – Μαρία Live» στην προσωπικότητα του Μουρίνιο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...