Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Οι δικηγόροι στη... σέντρα!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΥΜΑΚΑΣ
Δικηγόροι- μπαλαδόροι από ολόκληρο τον κόσμο αφήνουν για δέκα ημέρες τις δικαστικές αίθουσες και τον Ποινικό Κώδικα για αναμετρηθούν στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Αττάλειας στην Τουρκία, όπου αρχίζει σήμερα το Μουντιάλ Δικηγόρων.
Φωτογραφία
Στη διεθνή ποδοσφαιρική συνάντηση, το Μundiavocat, όπως αλλιώς ονομάζεται, παίρνει μέρος και η ελληνική ντριμ τιμ των δικαστηρίων και των γηπέδων, η πολυνίκης ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Οι έλληνες πρωταθλητές, λίγο πριν πετάξουν για τα γήπεδα της Αττάλειας, έδωσαν προχθές φιλικό προετοιμασίας στην έδρα τους με την ομάδα των βραζιλιάνων δικηγόρων, κλέβοντας από τους βιρτουόζους του αθλήματος στοιχεία ποδοσφαιρικής τεχνικής και όχι νομικές συμβουλές.
«Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχουμε στο Μουντιάλ Δικηγόρων και χαιρόμαστε που κάναμε μια στάση στη Θεσσαλονίκη πριν από τη διοργάνωση. Για τους έλληνες συναδέλφους μας στη δικηγορία και το ποδόσφαιρο έχουμε μόνο καλά λόγια», είπε στα «ΝΕΑ» ο Λεονάρντο Ζικαρέλι Ροντρίγκεζ, ο στράικερ της δικηγορικής... «σελεσάο».
Οι δικηγόροι από την επαρχία Παρανά της Νότιας Βραζιλίας διασκεδάζουν τη συμμετοχή τους στο Μundiavocat και το δείχνουν με κάθε ευκαιρία, τραγουδώντας με ταμπούρλα και τύμπανα ακόμη και μέσα στα αποδυτήρια, πριν από τον αγώνα.
«Με την ελληνική ομάδα γνωριστήκαμε στο Μουντιάλ του 2008 που διεξήχθη στην Ισπανία και ο αγώνας τότε είχε λήξει ισόπαλος με σκορ 3-3. Χαιρόμαστε πολύ που βρισκόμαστε στην Ελλάδα», είπε ο Αντρέ Γκόμεζ Σιλβέστρε, αριστερός πλάγιος της βραζιλιάνικης ομάδας. Οπως μάλιστα σημείωσε
Φωτογραφία
ο γκολκίπερ των Λατινοαμερικανών, Καρλίλ Ποπ, του χρόνου η ελληνική ομάδα είναι καλεσμένη για φιλικό αγώνα στη μακρινή και καυτή επαρχία Παρανά του βραζιλιάνικου Νότου. Παρέλαση των ομάδων. Ελληνες και βραζιλιάνοι δικηγόροι ταξίδευσαν οδικώς στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στην Αττάλεια, όπου διοργανώνεται φέτος το Μundiavocat. Στο γεμάτο αγωνιστικό δεκαήμερο που αρχίζει σήμερα με την άφιξη και την παρέλαση των ομάδων και θα κορυφωθεί στις 5 Ιουνίου με τον μεγάλο τελικό, συμμετέχουν 1.500
δικηγόροι από 50 διαφορετικές χώρες ανά τον κόσμο.
«Δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο που θα ευχαριστηθούμε. Σε κάθε διοργάνωση επιδιώκουμε να γνωρίσουμε τη φιλοσοφία των αντίπαλων ομάδων συζητώντας το νομικό σύστημα κάθε χώρας που διαφέρει από ήπειρο σε ήπειρο ακόμη περισσότερο και από τον τρόπο που παίζεται το ποδόσφαιρο. Φέτος σκοπεύουμε, για παράδειγμα, να ανταλλάξουμε νομικές απόψεις με τους συναδέλφους από την Ακτή του Ελεφαντοστού» είπε στα «ΝΕΑ» ο Δημήτρης Νικολαΐδης, μέλος της 25μελούς ελληνικής αποστολής. «Αρχικός στόχος μας στο φετινό Μουντιάλ Δικηγόρων είναι να βρεθούμε στις δέκα πρώτες θέσεις και από εκεί και πέρα ό,τι προκύψει», σημείωσε ο ποδοσφαιριστής και προπονητής των Ελλήνων, Θωμάς Δέλκος.
Η αποστολή των δικηγόρων από τη Θεσσαλονίκη πάντως δεν θα είναι καθόλου εύκολη στα γήπεδα της Αττάλειας.
Εκτός από τη φορμαρισμένη ομάδα της Βραζιλίας, οι έλληνες μπαλαδόροι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ομάδα των μεξικανών δικηγόρων, που καλούνται να υπερασπιστούν τον τίτλο του τελευταίου Μundiavocat, καθώς επίσης με ανταγωνιστικές ομάδες από την Ευρώπη και την Αφρική, πολλές από τις οποίες συμμετέχουν για πρώτη φορά στην ποδοσφαιρική διοργάνωση.
Διακρίσεις σε ευρωπαϊκά και διεθνή τουρνουά
Η ιδέα της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνάντησης δικηγόρων, του Μundiavocat, γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 από τον γάλλο δικηγόρο της Μασσαλίας Βίνσεντ Πινατέλ. Διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια- και όχι κάθε τέσσερα όπως το Μουντιάλ εθνικών ομάδων- σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο: από το Μαρόκο όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη διοργάνωση, το 1983, στο Μαρόκο έως την Αλγερία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, τη Μάλτα και την πιο πρόσφατη στην Ισπανία το 2008.
Στην τελευταία διοργάνωση νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα δικηγόρων από το Μεξικό, ενώ για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε μια δεύτερη κατηγορία, το Μaster Μundiavocat, στην οποία υπάρχει ηλικιακός περιορισμός για παίκτες κάτω των 35 ετών (στους βετεράνους, νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα της Αργεντινής).
Σύμφωνα με τον κανονισμό του Μουντιάλ Δικηγόρων, κάθε χώρα δεν αντιπροσωπεύεται από εθνική ομάδα, γι΄ αυτό άλλωστε δεν γίνονται προκριματικοί αγώνες πριν από κάθε διοργάνωση. Στους αγώνες μπορούν να συμμετάσχουν δικηγόροι από έναν ή περισσότερους τοπικούς συλλόγους. Είναι οργανωμένες ποδοσφαιρικές ομάδες 25-30 παικτών, τα μέλη των οποίων μπορούν να πληρώσουν 7.000
ευρώ (εκτός των εξόδων διαμονής)
για τη συμμετοχή στο Μundiavocat.
Πρωταθλήματα. Στις τελευταίες έξι διοργανώσεις, την Ελλάδα εκπροσώπησαν δικηγόροι που ανήκουν αποκλειστικά στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την πιο «επαγγελματική» και πολυνίκη ομάδα δικηγόρων στη χώρα μας, η οποία έχει κατακτήσει δέκα πανελλήνια πρωταθλήματα και πάμπολλες διακρίσεις σε ευρωπαϊκά και διεθνή τουρνουά.
Ξεχωριστή θέση στο φετινό μουντιάλ έχει κερδίσει η ομάδα της Αϊτής, που παρά τις φοβερές δυσκολίες που αντιμετωπίζει μετά τον καταστροφικό σεισμό θα δώσει «το παρών» στην Αττάλεια. Οπως ανακοινώθηκε στην επίσημη σελίδα του Μundiavocat (
www.mundiavocat.com), αρχηγός της ομάδας που χαίρει της εκτιμήσεως των υπόλοιπων δικηγορικών ομάδων θα είναι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Πορτ-ο-Πρενς, Πάτρικ Λορέντ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...