Επιστολές προς τον Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, απέστειλε την Πέμπτη 6/10 ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, Βαγγέλης Μαρινάκης. Από τον πρώτο ζητεί ποσοστό 10% επί του τζίρου που κάνουν οι ελληνικοί αγώνες στο στοίχημα, ενώ από τον δεύτερο την κατάργηση του 10% των τηλεοπτικών εσόδων που αποδίδουν οι ΠΑΕ στην αστυνομία. Ποια τα επιχειρήματα της λίγκας.
Στην επιστολή του προς τονΓιώργο Παπακωνσταντίνου, ο Βαγγέλης Μαρινάκης αιτείται αρχικά συνάντηση για συζήτηση περί της οικονομίας του ποδοσφαίρου γενικότερα. Συγκεκριμένα, ζητεί «απόδοση ποσοστού 10% στις επαγγελματικές ενώσεις (ήτοι στη Σούπερ Λίγκα και την Ένωση Β’-Γ’ Εθνικής), αφενός επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων από στοιχηματικά παιχνίδια που συμπεριλαμβάνουν αγώνες των ελληνικών πρωταθλημάτων, που θα διοργανώνουν πρόσωπα που θα λάβουν άδειες διεξαγωγής στοιχήματος (περιλαμβανομένης και της ΟΠΑΠ Α.Ε.) και αφετέρου επί της εφάπαξ αμοιβής απόκτησης των ίδιων αδειών».
Με λίγα λόγια, η λίγκα επιθυμεί να καρπώνεται το 10% του τζίρου που κάνουν οι ελληνικοί αγώνες και αντίστοιχο ποσοστό από τα χρήματα που θα χρειαστεί να καταβάλουν ξένες εταιρίες για να λάβουν άδεια από το κράτος ώστε να διοργανώνουν στοίχημα στην Ελλάδα.
Στη διοργανώτρια, εξάλλου, προβάλουν ως ισχυρισμό ότι στο Βέλγιο, την Ολλανδία, την Κροατία, την Τουρκία και αλλού, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο καρπώνεται ως και 150 εκατ. ευρώ από το στοίχημα. Στην Ελλάδα, πάντως, ο νόμος δεν προβλέπει ποσοστό για τις ομάδες, ενώ είναι απίθανο να προβλέπει και ο νέος νόμος που έχει τεθεί υπό διαβούλευση και αφορά τις άδειες που θα δοθούν.
Η επιστολή προς τον Χρήστο Παπουτσή, μεταφέρει αίτημα για «κατάργηση του ποσοστού 10% που παρακρατείται υπέρ του Επικουρικού Ταμείου της Ελληνικής Χωροφυλακής (ΕΤΕΧ) και υπέρ του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων (ΤΑΥΑΠ)». Το ποσοστό αυτό παρακρατείται από τις τηλεοπτικές συμβάσεις των ΠΑΕ.
Η Σούπερ Λίγκα παραθέτει μια σειρά από επιχειρήματα τα οποία αναφέρονται στην επιστολή:
Α) Όταν θεσπίστηκε αυτός ο νόμος (2000), οι ΠΑΕ δεν είχαν υποχρέωση να διαθέτουν σεκιούριτι στα γήπεδα τους. Τώρα που είναι υποχρεωμένες, οι αστυνομικοί που απασχολούνται στα γήπεδα είναι πολύ λιγότεροι από τότε.
Β) Οι ΠΑΕ επωμίζονται έτσι κι αλλιώς το κόστος της φύλαξης των γηπέδων από εταιρίες σεκιούριτι, ενώ παράλληλα προσφέρουν και θέσεις εργασίας με αυτό τον τρόπο, γεγονός σημαντικό για την εποχή.
Γ) Το 10% αποτελεί τεράστια στέρηση εσόδων από τη Σούπερ Λίγκα, τώρα που οι συμβάσεις είναι συλλογικές (κεντρική διαχείριση) και όχι ατομικές.
Δ) Σε καμιά άλλη κοινωνική εκδήλωση η οποία προϋποθέτει παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη για ποσοστό.
Ε) Είναι οξύμωρο να αποδίδεται ποσοστό υπέρ του Δημοσίου από ιδιωτικό φορέα.
Εξάλλου, η λίγκα αντιπροτείνει να προσφέρεται άμεσα επιμίσθιο, στους αστυνομικούς που απασχολούνται τα Σαββατοκύριακα στα γήπεδα.
Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να προγραμματιστούν συναντήσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη με τους δύο Υπουργούς για να τεθούν επί τάπητος τα παραπάνω.
Επιμέλεια: Άρης Ασβεστάς sport-fm.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com