Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Πολιτική ομοφωνία υπέρ Ηρακλή

Iraklis LogoImage via Wikipedia
Με πρωτοβουλία της ΠΑΕ και του ερασιτέχνη Ηρακλή, πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης εκδήλωση με αφορμή την απόφαση απόρριψης αδειοδότησης της ομάδας. Πολιτικοί σχεδόν από όλα τα κόμματα και κορυφαίοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης “ψήφισαν” Ηρακλή στις τοποθετήσεις τους. Απολύτως λογική επιλογή καθώς αντλούν μεγάλο αριθμό ψήφων και από τους φίλους του «Γηραιού».
Στην εισήγηση του ο πρόεδρος του ερασιτέχνη, Κωνσταντίνος Γωγάκος, ζήτησε το άνοιγμα των φακέλων όλων των ομάδων στην Βουλή, θέτοντας το ερώτημα αν η ρήτρα εμπιστευτικότητας είναι πάνω από το ελληνικό κοινοβούλιο. “Σκοπεύουμε να ασκήσουμε όλα τα ένδικα μέσα που έχουμε στα χέρια μας, αφού πρώτα πάρουμε το σκεπτικό της απόφασης. Τώρα στη διάθεση μας έχουμε το τακτικό διαιτητικό δικαστήριο, αλλά και το δευτεροβάθμιο, ενώ μπορούμε να προσφύγουμε με ασφαλιστικά μέτρα και στο CAS. Νομίζω πως κανείς Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να στερείται το δικαίωμα να προσφεύγει στη δικαιοσύνη. Ο Ηρακλής είναι πραγματικά άδικο να πέσει μόνο για τη θεωρία της καθαρής θέσης. Πάλι το 1980 εμείς πληρώσαμε την κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο και φέτος πάλι εμείς πληρώνουμε τις επιταγές του ΔΝΤ της UEFA. Είναι ακόμα πιο άδικο, γιατί δεν ξέρουμε αν οι άλλες 15 ομάδες είχαν πιο καλό φάκελο. Στις 3 Ιουνίου λοιπόν, όταν και θα ψηφίσουν όλες οι Ενώσεις-μέλη της ΕΠΟ στη συνεδρίαση της ολομέλειας, υπάρχει η δυνατότητα να ανατραπεί αυτή η απόφαση. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην πλατεία Αριστοτέλους...”

Οι τοποθετήσεις βουλευτών Θεσσαλονίκης και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης:

Παναγιώτης Ψωμιάδης
(περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας)


«Το θέμα του Ηρακλή είναι πολιτικό και πολιτικά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.  Αυτή η απόφαση είναι ύποπτη και θα αποσταθεροποιήσει όλα τα τμήματα λειτουργίας της ομάδας. Προτείνω η ολομέλεια της ΕΠΟ στις αρχές Ιουνίου να γίνει στη
Θεσσαλονίκη και όποιος θέλει ας μην έρθει. Ομως πέρυσι ήμουν ο μόνος πολιτικός που έτρεξα τόσο πολύ στις κινητοποιήσεις του Ηρακλή και καθυβρίστηκα και αποδοκιμάστηκα από τον κόσμο του, ενώ ήμουν ο μόνος που είχε την πρωτοβουλία να πάω σ' αυτές».


Κώστας Γκιουλέκας
(βουλευτής της ΝΔ)


«Δεν μπορεί να εφαρμοστεί με αυστηρότητα για δεύτερη φορά μια τέτοια ποινή στον Ηρακλή όταν για βαρύτερα παραπτώματα έχουν ξεπεραστεί παρόμοια προβλήματα άλλων ομάδων. Δηλώνουμε απερίφραστα την συμπαράσταση μας στον Ηρακλή και θα ζητήσουμε να έρθει σε Επιτροπή του Κοινοβουλίου οι φάκελοι όλων των ομάδων για να δούμε τι συνέβη και πως με τις αδειοδοτήσεις».
 
Θόδωρος Καράογλου
(βουλευτής της ΝΔ)


«Τώρα είμαστε σε μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή, είμαι ανήσυχος και συμφωνώ με αυτά που είπε ο κ. Ψωμιάδης δεν είναι η απόφαση αθλητική αλλά πολιτική. Εχουμε πρωτοκλασάτους πολιτικούς που δεν είναι εδώ σήμερα. Λέω τώρα που δεν είμαστε στο «παρά πέντε» αλλά στο «και δεκαπέντε», να δώσουμε την μάχη και όχι με συνθήματα αντεθνικά. Ούτε σκοπιανές σημαίες ούτε γήπεδα με το όνομα Κεμάλ Αταρκούκ. Αυτά δεν ταιριάζουν σε σωματείο 103 ετών. Θεωρώ πως πρέπει  να υπάρχει ένα ευρύ όργανο από την οικογένεια του Ηρακλή με τον περιφερειάρχη τον Δήμαρχο και εκπροσώπους κάθε κόμματος. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη και όπως είπε ο προπονητής Γιώργος Δώνης ο χώρος είναι έτσι όπως τον χαρακτήρισε και εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει».


Γιάννης Μπουτάρης
(Δήμαρχος Θεσσαλονίκης)


“Aύριο έχουμε δημοτικό συμβούλιο και θα ασχοληθούμε με το ζήτημα. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης υποστηρίζει όλες τις ομάδες της πόλης. Από την θέση μου είμαι όχι απλά από υποχρέωση τις τρεις ομάδες της πόλης αλλά από πεποίθηση. Η απόφαση δεν είναι απλά πολιτική αλλά αποτέλεσμα  λογικής του δήθεν επαγγελματικού χώρου του ποδοσφαίρου όπου κυκλοφορούν ελεύθεροι,  άνθρωποι που έχουν ανακατέψει το ποδόσφαιρο. Και αντί γι αυτό την πληρώνουν φίλαθλοι που φωνάζουν για την ομάδα τους. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι υποχρέωση του δήμου να περιφρουρήσει την πόλη και τις περιουσίες των κατοίκων της. Δεν είναι νοητό να σπάζουν κάποιοι και να καίνε τα περιουσιακά του δήμου και της πόλης. Ο Δήμαρχος δεν μπορεί να συγχωρήσει κανένα παράπτωμα που αφορά περιουσιακά του Δήμου και των πολιτών. Δεν μπορώ να συγχωρήσω οτιδήποτε από όσα τέτοια συμβαίνουν. Είμαστε πολίτες αυτής της πόλης σ’ αυτήν ζούμε και δεν μπορώ να διανοηθώ τέτοιες αντιλήψεις. Στο κάτω κάτω κάποιοι πληρώνουν αυτές τις ζημίες. Και θέλω να παρακαλέσω για μια αυτοσυγκράτηση στις εκδηλώσεις σας για να έχετε τον κόσμο κοντά σας και όχι απέναντι σας.»


Γ. Ιωαννίδης
(βουλευτής της ΝΔ)


“Αν υπάρχουν άνθρωποι που δυσανασχετούν τότε θα χάσουμε το δίκιο μας. Το ρεαλιστικό είναι τι μπορούμε να κάνουμε. Εδώ υπάρχει ένα αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ που έβγαλε μια απόφαση. Εσείς σαν διοικούσα βγάλατε μια απόφαση που είναι πάρα πολύ σωστή για  έναν σωματείο 103 ετών. Με όπλο την ισονομία και την δικαιοσύνη πρέπει να μην δημιουργούμε προβλήματα. Πρέπει η ΕΠΟ να επιτρέψει την διαφάνεια για να δούμε αν οι άλλες ομάδες είναι εντάξει και αν μόνο ο Ηρακλής δεν ήταν. Αυτά τα θέματα είναι πολύ σοβαρά και δεν θέλουμε να τους εξαναγκάσουμε να κάνουν κάτι παράτυπο. Την διαφάνεια την θέλουμε όλοι μας. Ολα τα κόμματα εδώ είναι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, του ΛΑΟΣ, του ΠΑΣΟΚ, να κάνουμε και διακομματική και να ανοίξουμε στην Βουλή τους φακέλους όλων των ομάδων. Είμαστε μαζί και όλοι μαζί να πολεμήσουμε για την διαφάνεια και την δικαιοσύνη».


Κυριάκος Βελόπουλος
(βουλευτής ΛΑΟΣ)


«Η νοοτροπία που βλέπουν την Θεσσαλονίκη είναι το πρόβλημα. Αν δεν καταλάβουν και οι υπόλοιπες ομάδες της Θεσσαλονίκης πως το πρόβλημα είναι συνολικό και μπορεί να γίνει και δικό τους, τότε θα το δούμε στην συνέχεια αφού η Πολιτεία κινείται αθηνοκεντρικά. Αυτό που προτείνω είναι να σταθούν όλοι οι πολιτικοί, όλοι μαζί γιατί το πρόβλημα είναι μακεδονικό και όχι απλά  της Θεσσαλονίκης. Είναι κοινωνικό το θέμα και όχι πολιτικό. Όλοι οι βουλευτές της Μακεδονίας να συστρατευτούν», 


Θωμάς Ρομπόπουλος
(βουλευτής ΠΑΣΟΚ)  


«Πέρυσι κλήθηκα από τον Ηρακλή και δώσαμε όλοι μαζί  τον αγώνα και δικαιωθήκαμε. Όλοι και σήμερα τάσσονται στο πλευρό του Ηρακλή και θα κάνω προσωπικά ότι μπορώ όπως και πέρυσι, γιατί έχει δίκιο και πιστεύω πως θα δικαιωθεί. Εμείς από την πλευρά μας πρέπει να είμαστε σωστοί στις υποχρεώσεις μας και η στάση μου είναι να σταθούμε όλοι μαζί στο πλευρό της ομάδας”


Γιάννης Ζιώγας
(εκπρόσωπος του ΚΚΕ)


“Εκπροσωπούμε το ΚΚΕ. Δεν εκπροσωπούμε τους εαυτούς μας όπως σε κάθε ζήτημα. Εχουμε να κάνουμε με την τεράστια προσφορά του Ηρακλή στους κοινωνικούς αγώνες του τόπου. Ετσι είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε την ιστορία, του Ηρακλή και την προσφορά του. Πριν από ενάμιση μήνα καταθέσαμε ερώτηση για το κατάπτυστο αυτό ελληνικό ποδόσφαιρο, με την βία και την διαπλοκή. Ο Ηρακλής πληρώνει το τίμημα της δήθεν εξυγίανσης και σ’ αυτό το οικοδόμημα που βρωμάει, οι αποφάσεις παίρνονται στο παρασκήνιο και όχι στο προσκήνιο. Δεν τρέφουμε αυταπάτες και για αυτό το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει την δημιουργία των ΠΑΕ. Οταν βγαίνουν οι επικεφαλής είτε είναι των  ΠΑΕ ή των κυβερνήσεων και  μιλάνε για δίκιο πρέπει να ερευνάται που είναι το δίκιο. Η απαίτηση των καιρών είναι να οικοδομηθεί το ποδόσφαιρο σε άλλες βάσεις όπου οι φίλαθλοι θα ελέγχονται αλλά και θα μπορούν να ελέγχουν».


Σταύρος Καλαφάτης
(βουλευτής ΝΔ)


«Συμπαρίσταμαι γιατί ο Ηρακλής για μένα είναι αγάπη και πόνος. Σ’ αυτή την κοινωνία που είναι στραπατσαρισμένη και ο καθένας περνάει  το δικό του οικονομικό δράμα έχουμε πράξεις που τιμωρούν αθώες συμπεριφορές. Όποια διαμαρτυρία και συμπεριφορά θα πρέπει να μην χαρακτηρίζεται από οποιαδήποτε πράξη βίας. Το ακροατήριο της πόλης δεν αφορά την οικογένεια της ομάδας, αλλά όλο τον κόσμο που δεν είναι Ηρακλής. Αν δεν ξέρουμε το πολιτικό κόστος και τι πραγματικά συμβαίνει, αν δεν γνωρίζουμε που εδράζει το δίκιο του Ηρακλή δεν μπορούμε να μιλάμε, και θα μιλάμε παρορμητικά και θα μας λοιδορούν όσοι είναι μακριά από τον Ηρακλή. Πρέπει να ξεδοντιάσουμε το πρόβλημα.  Θα πρέπει να ξέρουμε τι λέμε και γιατί μιλάμε και να ξέρουμε ποιες άλλες ομάδες που είχαν και παρόμοια προβλήματα αν αντιμετωπίστηκαν με διαφορετικά κριτήρια. Θέλουμε έναν πλήρη φάκελο  με τα αληθινά  στοιχεία.


Γιώργος Ορφανός
(πρώην υφυπουργός Αθλητισμού)


«Η ΕΠΟ ξεπερνά τα συμφωνημένα. Ο Νόμος του 2006 μετά από τις συζητήσεις με τον κ. Μπλάτερ λέει ότι η ΕΠΟ σε θέματα ασφαλείας έχει τον απόλυτο έλεγχο. Στα θέματα Οικονομίας όμως λέει ότι είναι θέμα του κράτους. Ο νόμος λέει ότι οι επιτροπές πρέπει να έχουν τακτικούς δικαστές. Να ένα χτύπημα στη ρίζα του θέματος. Η σύνθεση των επιτροπών. Δεύτερο σημείο είναι το θέμα της βιωσιμότητας. Από πού έχει αρμοδιότητα η ΕΠΟ να βάζει αυτό το κριτήριο από τη στιγμή που αυτό είναι θέμα του Υπουργείου Ανάπτυξης; Κι αν δεν έχεις κριτήρια βιωσιμότητας γιατί αντέχεις στη Β’; Γίνεσαι ερασιτέχνης. Τρίτον, επί της διαδικασίας. Μπορούμε να ανοίξουμε τους φακέλους. Η ελληνική Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να ελέγξει όλες τις πράξεις που κάνει η ΕΠΟ. Άλλο η διαιτησία, άλλο τι ώρα βάζω ένα παιχνίδι. Αλλά σε θέματα τήρησης των νόμων δεν μπορεί να παρέμβει το κράτος; Η Μπαρτσελόνα, η Μάντσεστερ μεγάλες ομάδες έχουν χρέη. Και τους παρακαλάει η ΟΥΕΦΑ με το financial fair play. Fair, σας παρακαλώ δηλαδή. Δεν σας το επιβάλλω. Ναι, να τους ελέγξει, αλλά δεν μπορεί να μπει σε επόμενο επίπεδο. Έχουμε βάλει έναν κεχαγιά πάνω από το κράτος; Το 2005 η ΕΠΟ αποφάσισε να προτείνει ότι ένα από τα άρθρα που πρέπει να αλλάξει ήταν η μη προσφυγή στα τακτικά δικαστήρια. Όλα έγιναν δεκτά εκτός από αυτό που είναι αντισυνταγματικό. Είναι αυτονόητο ότι η Βουλή μπορεί να πάρει τους φακέλους. Επίσης, να ζητήσουμε από τα τηλέφωνα των τριών της επιτροπής τη μέρα που πήρανε την απόφαση να δούμε ποιοι τους τηλεφώνησαν και σε ποιους τηλεφώνησαν. Με εισαγγελική παρέμβαση να έχουμε άρση τηλεφωνικού απορρήτου. Για την εμπιστευτικότητα… Άλλοθι; Δεν θα ξέρουμε τι στοιχεία υπάρχουν; Δεν θα τα δώσουν οι ομάδες που θα τηρήσουν την εμπιστευτικότητα. Θα πρέπει να τα δώσει η ΕΠΟ. Δεν θέλω να πω άλλα πράγματα τώρα. Υπάρχει φως. Μπορεί να ανατρέψουμε όλους τους σχεδιασμούς αλλά αξίζει τον κόπο. Κατά τη δική μου οπτική, το να λοιδορηθούμε γιατί θέλουμε να υποστηρίξουμε τον Ηρακλή, είναι τίτλος τιμής. Μου δίνει εύσημο ότι συμπαρίσταμαι στην πιο ιστορική ομάδα της χώρας. Είναι τιμή μας που είμαστε εδώ να συμμετάσχουμε στον αγώνα που κάνετε. Η εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι αυτονόητη. Παιχνίδια στημένα, βία, ατιμωρησία, απονομή δικαιοσύνης με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Παράγοντες που θεωρούν ότι είναι αυτονόητο η δική τους ομάδα να πάει καλά και όλοι οι άλλοι στο βάραθρο. Κι έχουμε τώρα απόφαση να υποβιβαστεί ο Ηρακλής... Παιχνίδια στημένα, παράγοντες που θεωρούν ό,τι το αυτονόητο είναι να πάει καλά η δική τους ομάδα και όλοι οι άλλοι στο βάραθρο είναι αυτονόητα σήμερα. Και σ’ αυτήν την λογική πάει η απόφαση για τον Ηρακλή. Είναι όμως ανάρμοστο να σηκώνονται ξένες σημαίες από ανθρώπους που αγαπούν τον Ηρακλή ο οποίος ήταν πρωταγωνιστής στην προσπάθεια και διάδοση των ελληνικών θέσεων. Θα πρέπει ν α ξεκαθαρίσουμε αυτή την έννοια του αυτοδιοίκητο Η ΕΠΟ ξεπερνάει τα εσκαμμένα».  


Λάζαρος Κυρίζογλου
(δήμαρχος Αμπελοκήπων)


«Δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός γιατί είμαι Ηρακληδέας. Σαν δικηγόρος μπορώ να σας πω ότι υπάρχει πολύ καλό έδαφος για να κινηθεί ο Ηρακλής προς την υπεράσπιση των θέσεων του. Αυτό που ζούμε  στην  Ελλάδα είναι ποδοσφαιρική αθλιότητα. Αυτό το εμπόριο ψυχών και ανθρώπων είναι αθλιότητα. Δεν μπορεί να συνεχίζεται. Εγώ δεν πάω στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο που το σιχαίνομαι. Πάω μόνο στα ερασιτεχνικά παιχνίδια της ΕΠΣΜ. Να ζητήσουμε ακόμα και από τον Πρωθυπουργό παρέμβαση για να δούμε αν υπάρχουν ίσα μέτρα ή ίσα σταθμά. Τι θα αποκαλύψουν αν ανοίξουν στην Βουλή οι φάκελοι των ομάδων, τα μυστικά του κράτους ή διακυβεύεται η εθνική ασφάλεια; Είμαι αντίθετος όμως με το να σηκώνουν οι άνθρωποι του Ηρακλή σκοπιανή σημαία όταν παλιότερα επί τουρκοκρατίας αυτοί ήταν που είχαν την δυνατότητα να κρατούν το λάβαρο της χώρας μας.»


Ιγνάτιος Καϊτετζίδης
(δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη)


«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε με σεβασμό το θέμα του Ηρακλή. Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια λίγες μέρες μετά τις εικόνες ντροπής που είδαμε στον τελικό, που ντρόπιασε την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο. Αυτό το ποδόσφαιρο της ανυποληψίας και της ντροπής που μας διασύρει. Το δεύτερο που έρχεται στο μυαλό μου είναι πως μετά τις τόσες μέρες από την λήψη απόφασης πως γίνεται να μην υπάρχει ο φάκελος και το σκεπτικό της απόφασης; Εμείς είμαστε κοντά στον Ηρακλή». ENET.GR
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...