Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Eurobasket: Ελλάδα-Τουρκία, ένα ντέρμπι με ιδιαιτερότητες

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την Τουρκία και φιλοδοξεί σε ακόμη μία νίκη στο Ευρωμπάσκετ


Του Γιωργου Βαλαβανη/ kathimerini.gr

Στο «σταυροδρόμι» της πρόκρισης για τη φάση των 12 ομάδων του Ευρωμπάσκετ θα βρεθεί από σήμερα η εθνική ομάδα. Αρχής γενομένης από τον αγώνα με την Τουρκία, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θέλει να ταξιδέψει στη Λιουμπλιάνα, από την πρώτη θέση του ομίλου στο Κόπερ, εφόσον νικήσει αύριο την Ιταλία και μεθαύριο τη Φινλανδία. Η ελληνοτουρκική αναμέτρηση, εκτός των διαχρονικών ιδιαιτεροτήτων της, δεν έχει μοναδικό κίνητρο την υπεράσπιση του εθνικού γοήτρου.

Το αποτέλεσμα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην τελική κατάταξη, καθώς και στις νίκες και στις ήττες που θα μεταφέρουν οι προκρινόμενες ομάδες στη β΄ φάση της διοργάνωσης και στον σχηματισμό του επόμενου ομίλου, μαζί με τις τρεις πρώτες ομάδες από τον 3ο όμιλο του Τσέλιε. Μόνο η αήττητη κατάκτηση της πρώτης θέσης του ομίλου θα προσφέρει το απόλυτο της μεταφοράς των νικών στη Λιουμπλιάνα, αφού θα είναι βέβαιο ότι η δεύτερη και η τρίτη ομάδα που επίσης θα προκριθούν στους «12» θα έχουν ηττηθεί από τον πρώτο. Οποια εθνική ομάδα από τα φαβορί του ομίλου στο Κόπερ (Ελλάδα, Ρωσία, Τουρκία, Ιταλία) αποκλεισθεί από την α΄ φάση δεν θα προσφέρει βαθμολογικό κέρδος σε όποια από τις άλλες τρεις ομάδες τη νίκησαν στην «Ποντιφίκα Αρίνα». Ταυτόχρονα, η ομάδα που θα καταλάβει αήττητη την πρώτη θέση δεν θα υστερεί από την ομάδα που θα καταταγεί πρώτη στον 3ο όμιλο.

Η ήττα της Τουρκίας από τη Φινλανδία στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ, αλλά και την Ιταλία, έχει φέρει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των γειτόνων μας σε μειονεκτική θέση, αλλά δεν αποπροσανατολίζει την ελληνική ομάδα που γνωρίζει ότι οι παίκτες του Μπόγκνταν Τάνιεβιτς θα παίξουν το τελευταίο «χαρτί» της πρόκρισης. «Είμαστε με το μαχαίρι στον λαιμό και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια», είναι η ρεαλιστική άποψη του έμπειρου πλέι μέικερ Εντερ Αρσλάν που εκτιμά την Εθνική Ελλάδας, γιατί -όπως λέει- «είναι ομάδα που απαιτεί τον σεβασμό του αντιπάλου της».

Στον αθλητισμό, πολλές αντιπαραθέσεις, όσο οξυμένες κι αν είναι ή έχουν αντέξει στον χρόνο, παραμερίζονται ή αμβλύνονται.

«Ετσι είναι. Δεν θα πολεμήσουμε, αλλά θα παίξουμε μπάσκετ. Τουρκία και Ελλάδα έχουν βρεθεί αντιμέτωπες πολλές φορές στο παρελθόν και θα βρεθούν στο μέλλον. Ο καλύτερος νίκησε και έτσι θα συμβεί και στον επόμενο αγώνα μας», υποστηρίζει ο πρώην παίκτης του Πανιωνίου που θυμάται την ήττα της τουρκικής ομάδας από την ελληνική στον προημιτελικό του Ευρωμπάσκετ του 2009. Η Εθνική Τουρκίας βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και κινείται σε «τεντωμένο σχοινί», όπως μας είπε ο συνάδελφος από την εφημερίδα «Χουριέτ», Αμπακού Μιράτ: «Αν αποκλειστούμε, θα κλείσει το κεφάλαιο του Τάνιεβιτς και θα υπάρξει ριζική ανανέωση, ακόμα και για τους παίκτες που είναι σταρ και αγωνίζονται στο ΝΒΑ. Φαίνεται ότι αυτή η Εθνική έχει... μείνει στις δάφνες του ασημένιου μεταλλίου στο Παγκόσμιο της Κωνσταντινούπολης, πριν από τρία χρόνια...».

Η τέταρτη αγωνιστική του ομίλου, αύριο το απόγευμα, θα βρει την εθνική ομάδα απέναντι στην Ιταλία.

Δύσκολο παιχνίδι με τους δυτικούς γείτονές μας, παρά την ευκολία της νίκης στο πρόσφατο τουρνουά «Ακρόπολις» στην Αθήνα, αλλά δεν θα είναι δύσκολο αισθηματικά για τον Ιταλό τεχνικό της ελληνικής ομάδας, Αντρέα Τρινκέρι. «Δεν το σκέφτομαι καθόλου. Μ’ ενδιαφέρει μόνο η Εθνική Ελλάδας και οι συμπατριώτες μου θα είναι αντίπαλοί μου για σαράντα λεπτά. Εξάλλου, δεν παίζω εγώ, αλλά ο Γιάννης, ο Βασίλης, ο Νίκος και οι δώδεκα Ελληνες παίκτες», είπε στην «Κ», σε μια στιγμή χαλάρωσης στο Πόρτροζ, όπου διαμένουν όλες οι αποστολές.

Η Φινλανδία θα είναι ο τελευταίος αντίπαλος της Εθνικής το μεσημέρι της Δευτέρας και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα πιθανότατα θα γνωρίζει πριν από το τζάμπολ τη θέση που θα καταλάβει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...