Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Ο νέος ηγέτης του Θρύλου


Οταν ο αείμνηστος Μιλτιάδης Μαρινάκης αποδήμησε εις Κύριον το 2000 κληροδότησε 8 φορτηγά πλοία στο μοναχοπαίδι του, τον Βαγγέλη. Από τότε έως σήμερα το άξιο τέκνο του δεν αρκέστηκε να «τρώει από τα έτοιμα», αλλά με τον ιδρώτα του έφτασε σε σημείο να χάνει το μέτρημα κάθε φορά που απαριθμεί το στόλο του...Αυτός είναι, λοιπόν, ο νέος ηγέτης του Θρύλου. Ενας άνθρωπος που στην επιχειρηματική του αφετηρία το 1993 (πριν ακόμη πεθάνει ο πατέρας του) είχε κεφάλαιο 100.000 στερλίνες και εν έτει 2010 κατέχει περισσότερα από 50 δεξαμενόπλοια! Από πέρυσι, άλλωστε, είχε πλασαριστεί στην 30ή θέση του πίνακα κατάταξης της «Ναυτιλιακής» με τους πιο εύρωστους εφοπλιστές.
Ενδεικτικό, άλλωστε, των μεγεθών είναι πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει ήδη δύο εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Nasdaq της Νέας Υόρκης και λέγεται πως έπεται και συνέχεια. Για να δούμε σε ποια γήπεδα παίζει μπάλα:
*Capital Products Partner: Πέρασε το κατώφλι της Wall Street το 2007 και απαριθμεί 19 δεξαμενόπλοια τα οποία είναι ναυλωμένα από παγκόσμιους κολοσσούς (BP, Shell, Exxon, Chevron).
*Crude Carriers: Eισηγμένη επίσης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Διαθέτει 3 δεξαμενόπλοια suezmax και 2 σύγχρονα VLCC και έχει αντλήσει από την αμερικάνικη χρηματαγορά 256 εκατ. δολάρια!
*Capital Ship Management: Εχει 29 δεξαμενόπλοια, 5 φορτηγά bulk carriers και εντός του 2010 θα γιγαντωθεί με την προσθήκη 8 φορτηγών πλοίων ξηρού φορτίου (κατασκευάζονται σε γιάρδες της Νότιας Κορέας)!
*Capital Maritime & Trading: Είναι η "private" εταιρεία του, η οποία συμφώνησε προσφάτως με την Daewoo για την αγορά ενός δεξαμενόπλοιου VLCC έναντι 108 εκατ. δολαρίων.
Αγόρασε από τον Κόκκαλη με καθυστέρηση έξι χρόνων
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε αποπειραθεί προ εξαετίας να αγοράσει την ΚΑΕ Ολυμπιακός από τον Σωκράτη Κόκκαλη, αλλά τελικά τα «κλειδιά» παραδόθηκαν στους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελλόπουλο.
Ο εφοπλιστής, πάντως, έχει βοηθήσει ως χρηματοδότης το «ερυθρόλευκο» τμήμα βόλεϊ σε δύο περιόδους (2000-01 και 2006-08) και κατάφερε μάλιστα με τον οβολό του (μαζί και με τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο) να φέρει τον Ιβάν Μίλκοβιτς στην ομάδα το 2008. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, πιστοποιητικό Ολυμπιακοφροσύνης ο 43χρονος Πειραιώτης εφοπλιστής (σ.σ. το πατρικό του σπίτι βρίσκεται απέναντι από τη μαρίνα της Ζέας).
Πέραμα, Κολωνάκι, Λονδίνο...
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι από τους λίγους Ελληνες που επισκέπτονται με την ίδια οικειότητα ψαροταβέρνες στο Πέραμα και ακριβά εστιατόρια στο Κολωνάκι (παραγγέλνοντας συνήθως σούσι) ή το Λονδίνο. Στην αγγλική πρωτεύουσα, άλλωστε (στην «καρδιά» της παγκόσμιας ναυτιλίας), στεγάζονται και τα γραφεία του, γι’ αυτό και διαμένει εκεί σχεδόν το μισό χρόνο. Οι μετακινήσεις του βέβαια διευκολύνονται από ένα ιδιωτικό liar jet, το οποίο αγόρασε έναντι 15 εκατ. ευρώ!
Οι παράπλευρες επενδύσεις
Οι επενδύσεις στη θάλασσα απογείωσαν την περιουσία του, αλλά ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναπτύσσει και παράπλευρη επιχειρηματική δράση. Πέρα από το ποσοστό μετοχών που έχει στις εκδόσεις Λυμπέρη μαζί με τον Νικόλα Πατέρα, συμμετέχει στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ με 25%. Κατά τ’ άλλα διεκδίκησε την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» πριν αγοραστεί από την οικογένεια Αγγελοπούλου, ενώ το όνομά του «έπαιξε» και για την «Απογευματινή», αλλά και για την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Wind.
Το «όχι» στον Κοσκωτά
Ο αείμνηστος πατέρας του, ο Μιλτιάδης Μαρινάκης, ήταν ο ένας εκ των δύο εφοπλιστών (από τη συνολική 11άδα που δημιούργησε την ΠΑΕ Ολυμπιακός), οι οποίοι αρνήθηκαν να πουλήσουν τις μετοχές τους στον Γιώργο Κοσκωτά. Διετέλεσε μάλιστα και γενικός αρχηγός των «ερυθρόλευκων», ενώ επί ηγεσίας Νίκου Γουλανδρή ανέλαβε και έφορος του τμήματος πόλο. Προς τιμήν του, λοιπόν, ο Βαγγέλης Μαρινάκης «βάφτισε» (εκτός από τον γιο του) ένα δεξαμενόπλοιο suesmax «Miltiadis»...
Στον... ίσιο δρόμο ο γιος του
Μία από τις προτεραιότητες που έθεσε στη ζωή του ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήταν να μην παρεκκλίνει από τον... ίσιο «ερυθρόλευκο» δρόμο ο γιος του Μιλτιάδης. Γι’ αυτό και τον ντύνει στα... προβλεπόμενα χρώματα και μαζί παρακολουθούν από σουίτα του Καραϊσκάκη τα εντός έδρας παιχνίδια του Ολυμπιακού. Ο εφοπλιστής, βέβαια, έχει αδυναμία και στην κόρη του, την Ειρήνη, και καμαρώνει για τα παιδιά του μαζί με τη σύζυγό του, Αθανασία.
Ο «πράσινος»... αδελφός
Στην κατηγορία των «αδερφικών» φίλων του Βαγγέλη Μαρινάκη συγκαταλέγεται ο Νικόλας Πατέρας. Τα χνώτα τους μάλιστα έχουν ταιριάξει από την παιδική ηλικία, από τότε που οι πατεράδες τους είχαν επαγγελματικά πάρε-δώσε (σ.σ.: ο Διαμαντής Πατέρας εμπιστευόταν το μηχανουργείο του Μιλτιάδη Μαρινάκη για την επισκευή των πλοίων του). Δεν είναι τυχαίο πως κατέχουν από κοινού το 7,3% των μετοχών των εκδόσεων Λυμπέρη και συμμετέχουν οικογενειακώς σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες.
Πάντρεψε την Ντόρα
Οι σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη (σ.σ.: ο πατέρας του ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ τρεις φορές και τελικά εξελέγη το 1989 στην περιφέρεια Πειραιά και Νήσων) «σφραγίστηκαν» και με μία κουμπαριά. Συγκεκριμένα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει παντρέψει την τέως υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, με τον Ισίδωρο Κούβελο και μάλιστα τους προσκαλεί συχνά για διακοπές στο Αιγαίο με τη μήκους 40 μέτρων θαλαμηγό του.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...