Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Ο «Ελληνας Τζορτζ Κλούνεϊ» πάει για... Μύκονο!

Αν στα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματά του δεν είχε τραυματιστεί ο τερματοφύλακας της ομάδας του, ίσως σήμερα να ήταν ένα από τα πολλά σέντερ φορ που πέρασαν από το ελληνικό ποδόσφαιρο χωρίς να κάνουν όνομα. Αν πάλι ήταν γεννημένος στην Αμερική, πιθανόν να είχε γίνει ένας αστέρας του Hollywood!

Ο Αντώνης Νικοπολίδης ή, αν προτιμάτε, ο «Ελληνας Τζορτζ Κλούνεϊ», όπως τον χαρακτήρισαν (λόγω της ομοιότητάς του με τον διάσημο ηθοποιό) τα ξένα ΜΜΕ μετά τον άθλο της Εθνικής μας στην Πορτογαλία, αποφάσισε να κρεμάσει τα γάντια του έπειτα από μια πολύχρονη καριέρα γεμάτη τίτλους, προσωπικές διακρίσεις αλλά και δυσκολίες. Βέβαια, στο Λιμάνι έχουν την κρυφή ελπίδα ότι μπορεί να έρθουν τα πάνω κάτω και να αναθεωρήσει την άποψή του, εφόσον ο Σωκράτης Κόκκαλης του ζητήσει να παραμείνει μάχιμος και την επόμενη σεζόν.

Αλλωστε, με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού διατηρούν μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού από το καλοκαίρι του 2004, όταν ο 39χρονος πορτιέρο άφηνε την Παιανία για να μετακομίσει στου Ρέντη. Η απόφασή του να μην ανανεώσει με τον Παναθηναϊκό ύστερα από δεκαπέντε χρόνια συνεργασίας προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις του «τριφυλλιού». Το ιστορικό «διαζύγιο» ξεκίνησε με φήμες ότι... λοξοκοιτούσε προς Πειραιά, όταν αρνήθηκε την προσφορά των τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ τον χρόνο από τους «πράσινους» και επικυρώθηκε λίγους μήνες αργότερα, όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία του με τον Ολυμπιακό. Δύσκολη βραδιά για εκείνον ήταν η φιέστα του «τριφυλλιού» για το νταμπλ του 2004, με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού να τον αποδοκιμάζουν έντονα στη Λεωφόρο.


Αμέτρητοι τίτλοι
Η στήριξη που είχε από την οικογένειά του, ο (αναπάντεχος) θρίαμβος που ήρθε για την Εθνική μας στην Πορτογαλία και φυσικά η αποδοχή που γνώρισε με το καλημέρα από τον κόσμο του Ολυμπιακού τον βοήθησαν να προσαρμοστεί γρήγορα και εντυπωσιακά στον «αιώνιο» αντίπαλο. Φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού πανηγύρισε πέντε πρωταθλήματα και τέσσερα Κύπελλα (πέρυσι μάλιστα ήταν ο ήρωας του τελικού με τις αποκρούσεις και την... ευστοχία του στα πέναλτι κόντρα στην ΑΕΚ), ενώ με τον Παναθηναϊκό σήκωσε άλλες τόσες κούπες (πέντε πρωταθλήματα και πέντε Κύπελλα). Φυσικά, μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα του ήταν η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Αναδείχθηκε μέλος της All Star ομάδας του Euro 2004 και έναν χρόνο αργότερα (2005) επιλέχθηκε και στην All Star ομάδα του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών. Επίσης, το 2005 αναδείχτηκε ο πέμπτος καλύτερος τερματοφύλακας στον κόσμο, σύμφωνα με τη διεθνή στατιστική υπηρεσία ποδοσφαίρου. Ακόμη, αξίζει να τονιστεί ότι έγινε ο πρώτος Ελληνας ποδοσφαιριστής με τρία νταμπλ στη σειρά (2004, 2005, 2006).


Το ξεκίνημα
Για να φτάσει όμως στην κορυφή, χρειάστηκε να κάνει ιώβεια υπομονή. Στον Παναθηναϊκό μεταγράφηκε το 1989, αλλά η καθιέρωσή του στην ομάδα άρχισε εννέα χρόνια αργότερα. «Χρειάστηκε να περιμένω μέχρι να... ασπρίσουν τα μαλλιά μου για να παίξω» έλεγε μεταξύ σοβαρού και αστείου για το διάστημα που βρέθηκε στη σκιά του Πολωνού γκολκίπερ Γιόσεφ Βάντσικ. Και μάλλον ακριβολογούσε, αφού διάβηκε το κατώφλι της Παιανίας με μαύρο μαλλί και πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό έχοντας αποκτήσει ήδη τους πρώτους γκρίζους κροτάφους (α λα Τζορτζ Κλούνεϊ)! Πάντως, ντεμπούτο με τα «πράσινα» έκανε μόλις στην πρώτη του σεζόν στον Παναθηναϊκό και μάλιστα σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι με τους «ερυθρόλευκους» στο Καραϊσκάκη! Μπάλα ξεκίνησε να παίζει στην ομάδα της γενέτειράς του στην Αρτα, την Α.Ε. Βίγλας. Αρχικά, επειδή ήταν ψηλός ο προπονητής του τον έβαζε σέντερ φορ. Ομως, από ένα τυχαίο γεγονός, τον τραυματισμό του βασικού γκολκίπερ της ομάδας του, μετακόμισε κάτω από τα δοκάρια! Καθιερώθηκε γρήγορα ως τερματοφύλακας και πριν μεταγραφεί στον Παναθηναϊκό φόρεσε για δύο χρονιές τη φανέλα της Αναγέννησης Αρτας.


Ο... κηπουρός
Στη δύση της καριέρας του «τσαλακώθηκε» το προφίλ του. Οι υποδείξεις που έκανε στον προπονητή του, τον Ζίκο, στα τελευταία λεπτά του αγώνα με την Αλκμάαρ αλλά και η αντίδρασή του («καρατιά») σε οπαδό που του επιτέθηκε μετά το τέλος του αγώνα με τον ΠΑΟΚ ήταν ενέργειες εκ διαμέτρου αντίθετες με την εικόνα και το ήθος που έδειξε για πάρα πολλά χρόνια μέσα στα γήπεδα. Επίσης, πριν από ενάμιση χρόνο έδωσε αφορμή για αρνητικά σχόλια γύρω από το πρόσωπό του όταν έγινε γνωστό ότι είχε κάνει αίτηση για πρόσληψη στο Δημόσιο και ειδικότερα για τη θέση του δενδροκηπουρού στον δήμο Κηφισιάς. «Το να σχολιάζει ο καθένας με υποτιμητικό τρόπο το γεγονός ότι έκανα χρήση ενός δικαιώματος που δίνει η Πολιτεία στους αθλητές με διακρίσεις και χωρίς εγώ να έχω απαντήσει εάν θα κάνω αποδεκτό τον διορισμό είναι τουλάχιστον άδικο» είχε υπογραμμίσει τότε με δηλώσεις εμφανώς ενοχλημένος.


Η οικογένεια και οι κολλητοί φίλοι
Και αυτή τη φορά άντλησε δύναμη από την οικογένειά του. Είναι παντρεμένος με την πρώην μπασκετμπολίστρια Βάσω Στασινού. Μαζί της απέκτησε τρία παιδιά, τον Γιάννη, που είναι μεγαλύτερος και τον παίρνει συχνά στο γήπεδο, και τον Γιώργο και τη Μαριτίνα που είναι δίδυμα. Το «ησυχαστήριό» του είναι στην Κηφισιά και καλοί του φίλοι είναι οι πρώην «πράσινοι» Δημήτρης Παπαδόπουλος και Αγγελος Μπασινάς. Με τον πρώτο μάλιστα είναι και κουμπάροι. Στον Ολυμπιακό δέθηκε αρκετά με τον Τζόρτζεβιτς, τον Πάντο, τον γυμναστή τερματοφυλάκων Αλέκο Ράντο και παλαιότερα με τον Μιχάλη Κωνσταντίνου. Αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός του είναι οι Κυκλάδες, με ιδιαίτερη αδυναμία στη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων αλλά και ιδιαίτερα δημοφιλής. Ειδικά στο αντίθετο φύλο, πολλοί θεωρούν (μάλλον όχι άδικα) ότι ο «Ελληνας Τζορτζ Κλούνεϊ» αποτέλεσε έναν από τους βασικούς λόγους που οι γυναίκες αγάπησαν την μπάλα τα τελευταία χρόνια! Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο και το γεγονός ότι αρκετές εταιρείες εκτός αθλητισμού τον επέλεξαν ως κεντρικό πρόσωπο της διαφημιστικής τους καμπάνιας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΕΛΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...