Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Παραίτηση Πατέρα σε λίγο;

Συνεδριάζει σε λίγο (14:00 της Παρασκευής ) το ΔΣ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και αναμένονται οι αποφάσεις για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εξέδρα» στη διάθεση του ΔΣ θα θέσει την παραιτησή του ο Νικόλας Πατέρας και δεν αποκλείεται να λάβει εκ νέου το χρίσμα.

Το ραντεβού των μελών του ΔΣ του Παναθηναϊκού, έχει οριστεί στα γραφεία της ΠΑΕ. Εκεί δεν θα βρίσκονται παρότι έχουν το δικαίωμα, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης και ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των Παύλου και Θανάση Γιαννακόπουλου, έπειτα από όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες. Το ΔΣ είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί υπό τις ιαχές των οπαδών του «Τριφυλλιού», οι οποίοι έχουν δώσει ραντεβού έξω από τα γραφεία της ΠΑΕ.

Στα θέματα που θα συζητηθούν είναι αυτό της θέσης του προέδρου, της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, η έκθεση της Deloitte, οι εισηγήσεις του Κώστα Αντωνίου και ο ορισμός Γενικής Συνέλευσης. Στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης δεν υπάρχει το θέμα της ανανέωσης της θητείας του Νικόλα Πατέρα.

Οι συζητήσεις με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, το τελευταίο διάστημα -μετά το ραντεβού στο γραφείο του Ανδρέα Βγενόπουλου (23/04)- φανερώνουν κλίμα σύγκλισης των δύο πλευρών, χωρίς ωστόσο να έχουν δώσει και τα χέρια. Αναζητείται η ισορροπία στις σχέσεις όλων των μετόχων, αλλά και ο κώδικας συνεργασίας.

Εάν κατά τη διάρκεια του συμβουλίου ο Νικόλας Πατέρας αμφισβητηθεί, έστω και στο ελάχιστο, από κάποιον από τους μετόχους, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα θέσει θέμα ψηφοφορίας. Εάν το πράξει, ο Γιαννακόπουλος, για να «πέσει» ο πρόεδρος, θα πρέπει να έχει τη στήριξη της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Εάν ο Βαρδινογιάννης με τις 12 ψήφους στηρίξει τον Πατέρα, τότε δεν μπορεί να δημιουργηθεί θέμα.
Μια σημαντική παράμετρος είναι ότι για οποιαδήποτε απόφαση χρειάζονται 14 στις 20 ψήφους. Με βάση ότι ο Πατέρας θα έχει στα χέρια του τρεις ψήφους -τη δική του και δύο του Ανδρέα Βγενόπουλου- και πως Ζολώτας και Ξυλάς είναι επίσης στην ίδια όχθη, για να συγκεντρωθούν 14 ψήφοι θα πρέπει να ενωθούν οι 12 του Βαρδινογιάννη, οι δύο των Γιαννακόπουλων ή μια συν αυτή του «ουδέτερου» Παναγιώτη Δάβαρη.
Η αύξηση του Μ.Κ.
Βάσει της διεργασίας που έχει προηγηθεί, στο διοικητικό συμβούλιο θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα πέντε προορίζονται για το φετινό μεταγραφικό μπάτζετ. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Deloitte, η τρύπα στον «πράσινο» προϋπολογισμό είναι πέντε εκατ. ευρώ και όχι δέκα ή 15 εκατ. ευρώ όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί. Φυσικά, στα έξοδα του προϋπολογισμού δεν υπολογίζονται τα χρήματα που είχαν δοθεί στη ΓΗΠΕΛ (πέντε εκατ. ευρώ) και τα οποία επιστράφηκαν στο ταμείο της ΠΑΕ.
Το ποσό που αναλογεί στους νυν μετόχους είναι: Βαρδινογιάννης (57%) 9,5 εκατ. ευρώ, Βγενόπουλος (11%) 1,8 εκατ. ευρώ, Πατέρας (5%) 840.000 ευρώ, Ζολώτας (5%) 840.000 ευρώ, Γιαννακόπουλος (5%) 840.000 ευρώ, Νίκας, Ξυλάς, Πολέμης (5%) 840.000 ευρώ και Δάβαρης (4%) 650.000 ευρώ.
Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί στο θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, εάν για παράδειγμα ο Παύλος Γιαννακόπουλος καταθέσει μομφή στον Πατέρα. Στην περίπτωση που η μομφή Γιαννακόπουλου αποτελέσει τη μειοψηφία (μια ή δύο ψήφοι), δεν αποκλείεται να υπάρξει περαιτέρω αντίδραση και απειλή αποχώρησης της οικογένειας από τον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό. Από την άλλη, εάν «πέσει» ο πρόεδρος, δεν αποκλείεται να προκύψει ομαδική αντίδραση από Πατέρα, Βγενόπουλο, Νίκα, Ξυλά, Νίκα, Πολέμη και Ζολώτα!
Η έκθεση
Στα χέρια όλων των μετόχων βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η έκθεση της Deloitte και η οποία αφορά τόσο την αποτίμηση της ΠΑΕ όσο και τα οικονομικά δεδομένα του Παναθηναϊκού. Στην έκθεση παρουσιάζεται τριετής προϋπολογισμός και μάλιστα σε τρία σενάρια: με μια συμμετοχή στο Champions League (μόνο τη φετινή), με δύο συμμετοχές (φέτος συν ακόμη μια) και με τρεις. Αναλόγως δημιουργείται και η τρύπα, πάντα σε βάθος τριετίας, η οποία ξεκινάει από τα 30 εκατ. ευρώ και φτάνει τα 90 εκατ. ευρώ στο χειρότερο σενάριο. Ωστόσο, στον Παναθηναϊκό έχουν αποφασίσει να κινηθούν μόνο για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Στο σημερινό Δ.Σ. ο οικονομικός διευθυντής της ΠΑΕ Αλέξανδρος Παπαδοσπυριδάκης, θα κάνει προτάσεις που αφορούν τη μείωση των εξόδων, με κύρια αναφορά στα έξοδα του ποδοσφαιρικού τμήματος (συμβόλαια, πριμ, αμοιβές τεχνικού και ιατρικού επιτελείου).
Εάν αμφισβητηθούν τα στοιχεία της Deloitte, θα αρχίσει ένας νέος κύκλος συζητήσεων. Ωστόσο, αυτό που μπορεί να δυναμιτίσει το σημερινό Δ.Σ. είναι εάν αμφισβητηθεί η αποτίμηση της ΠΑΕ, η οποία όπως έχουμε επισημάνει θα έχει αξία μόνο στην περίπτωση που κάποιος από τους μετόχους δεν θελήσει να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Όσο μικρότερη είναι η αποτίμηση τόσο μεγαλύτερη είναι και η μείωση του ποσοστού του μετόχου που δεν συμμετάσχει στην αύξηση Μ.Κ.
Οι εισηγήσεις
Ο Κώστας Αντωνίου έχει ήδη παραδώσει στον Νικόλα Πατέρα τη δεκασέλιδη έκθεσή του, σχετικά με το ποδοσφαιρικό τμήμα, τις μεταγραφές, τον αγωνιστικό απολογισμό και βέβαια τον σχεδιασμό της επόμενης σεζόν. Ο διευθυντής ποδοσφαίρου, στην εισήγηση που θα κάνει, θα επισημαίνει ότι η ομάδα θα καλυφθεί πλήρως με δύο μεταγραφές ενδεκάδας. Έναν στόπερ και έναν επιθετικό. Ταυτόχρονα, θα επισημάνει ότι βάσει του ρόστερ το οικονομικό επίπεδο του ποδοσφαιρικού τμήματος δεν είναι τόσο υψηλό και έτσι εάν πρέπει να γίνουν περικοπές θα πρέπει να γίνουν από τα λειτουργικά έξοδα.
Ο Κώστας Αντωνίου είναι πολύ πιθανό να κληθεί να δώσει απαντήσεις για τον καταρτισμό του ρόστερ και για τα έξοδα που έγιναν για την ενίσχυση της ομάδας, έχοντας στα υπέρ του τον απόλυτα θετικό απολογισμό της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου, με τους Σισέ, Κατσουράνη, Λέτο και Καντέ. Εντούτοις, η κουβέντα δεν αποκλείεται να φτάσει και στην πρώτη μεταγραφική περίοδο, όπου υπάρχουν αρκετές ενστάσεις για τα πολλά εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν. Πάνω σε αυτήν τη συζήτηση είναι πιθανό να τεθεί και θέμα Αντωνίου, ο οποίος όμως έχει την απόλυτη στήριξη του Νικόλα Πατέρα. Οπότε, εάν συμβεί αυτό θα υπάρξει ευθεία αντιπαράθεση με τον πρόεδρο.
Η Γενική Συνέλευση
Εάν στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο όλα κυλήσουν ομαλά, θα οριστεί και η γενική συνέλευση, όπου θα επικυρωθούν οι αποφάσεις. Η Γ.Σ. θα γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία Πατέρα – Βαρδινογιάννη για τη διοίκηση της ΠΑΕ, στη γενική συνέλευση θα ανανεωθεί η θητεία της διοίκησης –ενδεχομένως να υπάρξουν αλλαγές σε κάποια μέλη– ενώ θα εγκριθεί, όπως ορίζεται και από το καταστατικό, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Εάν υπάρξει οποιαδήποτε εμπλοκή στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο (μομφή κατά Πατέρα, παραίτηση του προέδρου, διαφωνία στην αύξηση του Μ.Κ. και στους αριθμούς της Deloitte), τότε τη λύση θα κληθεί να τη δώσει η γενική συνέλευση των μετόχων. Και σε αυτή την περίπτωση πρόκειται να υπάρξουν διαδοχικές διαβουλεύσεις μεταξύ των μετόχων, προκειμένου να βρεθούν λύσεις προτού φτάσουμε στη γενική συνέλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...