Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Για χρηματισμό κατηγορούνται τρία μέλη της εκτελεστικής επιτροπή της FIFA

O Νίκοας ΛέοζΤρία μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA, οι Ρικάρντο Τεζέιρα, Νίκολας Λέοζ (ΦΩΤΟ) και Ίσα Χαγιάτου, που θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία για την ανάληψη της τελικής φάσης των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και 2022, κατηγορούνται ότι χρηματίστηκαν από εταιρεία μάρκετινγκ την περίοδο 1998-1999. Σύμφωνα με το ΒΒC και τις εφημερίδες «Tages Anzeiger» και «Sueddeutsche Zeitung», οι τρεις άνδρες εισέπραξαν χρήματα από την εταιρεία ISL.


Το 2001 η ISL και η θυγατρική της ISMM πτώχευσαν, αφήνοντας ακάλυπτη τη FIFA για ποσό ύψους 220 εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα η Παγκόσμια Συνομοσπονδία να περιέλθει σε οικονομική κρίση και αντιμετωπίσει έντονα το φάσμα της χρεοκοπίας.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Τεζέιρα, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής για την ανάληψη του Μουντιάλ 2014 από τη Βραζιλία, εισέπραξε 7 εκατομμύρια ευρώ. Ο Λέοζ, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας της Νότιας Αμερικής χρηματίστηκε με 445.000 ευρώ και ο Χαγιάτου πρόεδρος της αφρικανικής Συνομοσπονδίας και μέλος της ΔΟΕ με 100.000 γαλλικά φράγκα το 1995.

Επίσης το BBC κατηγορεί τον αντιπρόεδρο της FIFA Τζακ Γουόρνερ που κατάγεται από το Τρίνινταντ και Τομπάγκο, ότι είχε αναμιχθεί σε παράνομες πωλήσεις εισιτηρίων του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Όμως δεν διευκρινίζει για ποία διοργάνωση αφορούν τις κατηγορίες.

Εκπρόσωπος της FIFA με δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Associated Press» τόνισε ότι στην παρούσα φάση η Παγκόσμια Συνομοσπονδία δεν είναι διατεθειμένη να σχολιάσει τα δημοσιεύματα.

Στο μεταξύ η αγγλική επιτροπή διεκδίκησης του Μουντιάλ 2018 καταδίκασε το ρεπορτάζ του ΒΒC, το οποίο βγήκε στον αέρα το βράδυ της Δευτέρας, μόλις τρεις ημέρες πριν από την ψηφοφορία της FIFA. «Η εκπομπή του BBC δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να αναφερθεί σε κατηγορίες του μακρινού παρελθόντος, οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με την ψηφοφορία της Πέμπτης» είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε η αρμόδια επιτροπή.

Η Αγγλία διεκδικεί το Μουντιάλ του 2018 μαζί με τη Ρωσία και τις κοινές υποψηφιότητες Βελγίου-Ολλανδίας και Ισπανίας-Πορτογαλίας. Για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 υποψήφιες χώρες είναι οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, το Κατάρ, η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα. Η εκτελεστική επιτροπή της FIFA θα αποφασίσει την Πέμπτη με μυστική ψηφοφορία σε ποίες χώρες θα καταλήξουν οι διοργανώσεις του 2018 και του 2022.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...