Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Το πιο μεγάλο ντέρμπι της ζωής του Ντούσαν Σάκοτα

Τo πιο μεγάλο «ντέρμπι» της ζωής του δίνει ο Ντούσαν Σάκοτα, ένα από τα πιο σπουδαία ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ. Ο 24χρονος αθλητής βρισκόταν σε κώμα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στην Ιταλία μετά από μετεγχειρητική υποτροπή, όμως τα πρώτα αισιόδοξα σημάδια ήρθαν αργά χθες το βράδυ, όταν οι γιατροί αποσυνέδεσαν τον μπασκετμπολίστα της ιταλικής ομάδας Σκαβολίνι, όπου παίζει αυτή τη σεζόν, από την τεχνητή υποστήριξη και τώρα πια ο Ντούσαν αναπνέει μόνος του. Βέβαια, παραμένει στη ΜΕΘ, αφού η κατάστασή του θεωρείται ακόμη ιδιαίτερα κρίσιμη.

Οι ώρες που διανύουμε είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τον 24χρονο πρώην παίκτη του ΠΑΟ και της ΑΕΚ και διεθνή με τις «μικρές» ελληνικές εθνικές ομάδες, καθώς η ζωή του ακόμη κρέμεται από μια κλωστή. Οπως λένε οι θεράποντες γιατροί, θα μπορούν να μιλήσουν με μεγαλύτερη βεβαιότητα μετά από σαράντα οχτώ ώρες.

Από την πρώτη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο, στο πλευρό του βρίσκεται όλη η οικογένειά του, οι γονείς του Ντράγκαν και Ντραγκάνα Σάκοτα, ο μικρότερος αδερφός του Μίλος, η φίλη του, βολεϊμπολίστρια στην ομάδα του Πέζαρο Ντραγκάνα Μαρίνκοβιτς, αλλά οι συμπαίκτες του Γιοκσίμοβιτς και Τσβέτκοβιτς.

Η «Espresso» επικοινώνησε με τον πατέρα του αθλητή και προπονητή μπάσκετ Ντράγκαν Σάκοτα για να πληροφορηθεί τα νεότερα για την υγεία του Ντούσαν. Εκείνος μας ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον, αλλά δεν θέλησε να πει κάτι περισσότερο από μια ευχή για την υγεία του μεγαλύτερου γιου του.

Η μεγάλη περιπέτεια της υγείας του Ντούσαν άρχισε το βράδυ της Κυριακής 25 Απριλίου. Ο αθλητής σε μια διεκδίκηση της μπάλας δέχθηκε αγκωνιά στην κοιλιακή χώρα. Τα ξημερώματα της Δευτέρας παραπονέθηκε για έντονους πόνους στην κοιλιά οι οποίοι δυνάμωναν με την ώρα. Οι ιθύνοντες της Σκαβολίνι θορυβήθηκαν και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο. Εκεί μετά από λεπτομερείς εξετάσεις διέγνωσαν εσωτερική αιμορραγία από ρήξη στο λεπτό έντερο. Είχε χτυπήσει στη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα να προκληθεί πληγή στον δωδεκαδάκτυλο, κάτι που καθιστούσε άμεση την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης. Ο 24χρονος αθλητής εισήχθη επειγόντως στο χειρουργείο και μετά από επέμβαση που διήρκεσε πέντε ολόκληρες ώρες η ζημιά φάνηκε να αποκαθίσταται. Παρ' όλα αυτά, το πρωί της Τρίτης η κατάστασή του χειροτέρεψε.

Η αιμορραγία δεν σταμάτησε, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημάδια σηψαιμίας και κρίθηκε αναγκαίο να οδηγηθεί και πάλι στο χειρουργείο. Οι γιατροί χαρακτήρισαν την υποτροπή «εξαιρετικά σοβαρή» και μετά από τέσσερις ώρες κατάφεραν να ελέγξουν κάπως την κατάσταση, αλλά όχι και να εξαλείψουν τον κίνδυνο για τη ζωή του.

Ο Ντούσαν Σάκοτα, λοιπόν, νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας διότι, σύμφωνα με τους γιατρούς, πρέπει να παραμείνει ήρεμος ώστε να αποφύγει αφενός τον πόνο και αφετέρου το στρες που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω επιδείνωση.

Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για ιατρικό λάθος στην πρώτη εγχείρηση αποκατάστασης στην οποία υποβλήθηκε ο 24χρονος αθλητής. Η διευθύντρια του νοσοκομείου Σαν Σαλβατόρε του Πέζαρο, Μαρία Γκράτσια Μορτίλα απάντησε ότι η αιμορραγία συνεχίστηκε καθώς άνοιξε ένα από τα ράμματα που είχαν γίνει στον ασθενή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΑΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...