Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Γ. Αναστασίου: "Ο ΠΑΟ δεν μπορούσε να το χάσει"

Ο Γιάννης Αναστασίου πέρασε ενάμιση χρόνο στην Παιανία δουλεύοντας ως βοηθός προπονητή στο πλευρό του Χενκ Τεν Κάτε. Η απομάκρυνση του Ολλανδού προπονητή από τον πάγκο του Παναθηναϊκού συμπαρέσυρε τις αλλαγές και στο τεχνικό επιτελείο. Εζησε ωστόσο από κοντά τη μισή διαδρομή του φετινού Παναθηναϊκού στον δρόμο για την κατάκτηση του τίτλου. 
- Ο Παναθηναϊκός πήρε δίκαια το πρωτάθλημα και, αν ναι, γιατί; Το κατέκτησε δίκαια επειδή είχε την καλύτερη και πιο σταθερή απόδοση, επειδή χτίστηκε σωστά, είχε την καλύτερη αμυντική επίδοση τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά και επειδή διέθετε αρκετούς ποιοτικούς παίκτες και έκανε συλλογική δουλειά και όχι μόνο ατομική.
- Τώρα με πιο καθαρό μυαλό πιστεύεις ότι θα μπορούσες να είχες κάνει κάτι για να αλλάξεις τα πράγματα αλλά δεν το έκανες πριν έρθει το διαζύγιο;Θεωρώ ότι ήταν δρομολογημένο, δεν ήταν καθαρά αγωνιστικό μα κάτι άλλο. Από την πλευρά μου, είχα κάνει αρκετά για να αλλάξω την κατάσταση, όμως άλλος έπαιρνε αποφάσεις, έπρεπε αυτός να αφήσει τη δική του στάμπα και θεωρούσε ότι έκανε το σωστό.
- Αν ο Τεν Κάτε έμενε, ο Παναθηναϊκός θα το έπαιρνε φέτος το πρωτάθλημα;Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα το έπαιρνε, δεν υπήρχε περίπτωση ο φετινός ΠΑΟ να το χάσει. Ακόμη και χωρίς προπονητή, πάλι θα το κατακτούσε. Και το αιτιολογώ γιατί είχε καλή ποιότητα, που σε συνδυασμό με την καλή φυσική κατάσταση ήταν θέμα χρόνου να το πάρει.
- Για τον Νίκο Νιόπλια ποια είναι η γνώμη σου;Από τη στιγμή που του δόθηκε η ευκαιρία, την άρπαξε από τα μαλλιά και αυτό είναι πολύ καλό, γιατί μιλάμε για έναν Ελληνα προπονητή που εργάζεται σε μεγάλη ομάδα. Δεν μπορούσε πάντως να κάνει πολλές αλλαγές, επειδή η ομάδα είχε ήδη ένα συγκεκριμένο στιλ παιχνιδιού και έκανε σωστή διαχείριση του υλικού της ομάδας.
- Ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου λέει ότι οι ομάδες που αλλάζουν προπονητή αλλάζουν και ψυχολογία...Στην περίπτωση του Παναθηναϊκού το θέμα επί της ουσίας δεν είχε να κάνει με την τακτική και την οργάνωση αλλά με το ότι οι παίκτες έγιναν πιο ελεύθεροι.
- Το αποτέλεσμα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη επιτάχυνε τις διαδικασίες του διαζυγίου;Επέδρασε αρνητικά, γιατί εκείνη την περίοδο ο Παναθηναϊκός φάνταζε καλύτερος και όλοι ήθελαν έναν θρίαμβο. Υπήρχε η αίσθηση ότι ήμασταν καλύτεροι και πήγαμε για να νικήσουμε. Ο Ολυμπιακός όμως είναι μεγάλος και δύσκολος αντίπαλος και όσα κι αν προηγήθηκαν εγώ πιστεύω πως, όταν μπαίνεις στο γήπεδο, πρέπει να τα ξεχνάς όλα.
- Από τον Νίκο Πατέρα ποιο στοιχείο της συνεργασίας σας έχεις κρατήσει;Τον γνωρίζω από τον Εθνικό, όπου τον είχα πρόεδρο. Ηταν κοντά στην ομάδα και έκανε τα πάντα για να στεφθεί πρωταθλήτρια. Ολοι αναγνωρίζουν την προσφορά του.
- Τελικά, οι σχέσεις του Τεν Κάτε με τον Αντωνίου πώς ήταν;Θεωρώ ότι η ένταση μερικές φορές κάνει καλό. Διαθέτουν και οι δύο ισχυρή προσωπικότητα, έχουν τον δικό τους τρόπο σκέψης και για το καλό της ομάδας άφησαν στην άκρη τους εγωισμούς.
- Αυτόν τον καιρό έχεις επικοινωνία με τον Τεν Κάτε;Δεν έχω. Ξέρω όμως ότι βρίσκεται στο Κατάρ.
- Τι έχεις κρατήσει από τη συνεργασία σου με τον Σισέ; Ο Τζιμπρίλ είναι ένας σταρ, αλλά επαγγελματίας. Είναι καλό που ακόμη και σε αυτό το επίπεδο που έχει φθάσει έχει διάθεση για να μάθει και να εξελιχθεί. Δουλέψαμε πολύ μαζί ατομικά, τον γνώρισα καλύτερα σαν άνθρωπο και θεωρώ ότι είναι κόσμημα για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
- Ποιος παίκτης σε εντυπωσίασε με τον επαγγελματισμό του και τον θεωρούσες πρότυπο για τους άλλους;Πέρα από κάθε αμφιβολία, ο Ζιλμπέρτο. Ολοι πρέπει να τον έχουν σαν παράδειγμα. Εχει παίξει στο υψηλότερο επίπεδο, όμως τη συνέπειά του δεν βρίσκεις λόγια να την περιγράψεις. Ποτέ δεν γκρινιάζει, ποτέ δεν μουρμουράει, παροτρύνει τους συμπαίκτες του, κάνει την προπόνησή του και πάει αμέσως στο σπίτι του για να ξεκουραστεί και την άλλη μέρα είναι πάλι φρέσκος.
- Από ποιον παίκτη περίμενες περισσότερα αλλά δεν το είδες ποτέ;Από τον Ρουκάβινα. Πιστεύω ότι αδικεί τον εαυτό του. Είναι προικισμένος, αλλά η νοοτροπία του και το γεγονός ότι δεν προσέχει πολύ τον εαυτό του δεν του επέτρεψαν να δείξει τις αληθινές ικανότητές του. Κρίμα, γιατί έχει σωστή ποδοσφαιρική σκέψη.
- Μήπως ο Νίνης δεν αξιοποιήθηκε όσο θα έπρεπε επί των ημερών σας;Νομίζω πως όχι. Φέτος έκανε προετοιμασία από την αρχή και αυτό ήταν το πλάνο μας. Να είναι συνεχώς κοντά στην ομάδα και η εξέλιξή του δείχνει ότι δούλευε σωστά. Τώρα χρειάζεται διάρκεια για να γίνει ο ηγέτης του ΠΑΟ. Εχει όραμα, ξέρει να διαβάζει το παιχνίδι και αυτό που του λείπει είναι η διάρκεια.
- Εγινε πολύς ντόρος με τον περιβόητο killer στην άμυνα. Δεν αποκτήθηκε ποτέ, αλλά ο Παναθηναϊκός έκανε αμυντικό ρεκόρ στο πρωτάθλημα με μόλις 17 γκολ παθητικό.Η δική μου φιλοσοφία είναι ότι η άμυνα ξεκινάει από την επίθεση. Οταν όλες οι γραμμές λειτουργούν σωστά μεταξύ τους, όλη η ομάδα πάει καλά. Είναι σημαντικό η ομάδα να έχει έναν ηγέτη που να κατευθύνει τους υπόλοιπους, αλλά νομίζω ότι ο παίκτης που το έκανε καλά αυτό ήταν ο Σαριέγκι, του οποίου του λείπουν ένα δυο στοιχεία αλλά έχει προσωπικότητα. Πιστεύω ότι και τα υπόλοιπα παιδιά της άμυνας προσπάθησαν.

Δεν έριχνε νερό στο κρασί του ο Τεν Κάτε

- Εχουν ειπωθεί πολλά για τις σχέσεις του Τεν Κάτε με τους παίκτες. Εσύ ως το μοναδικό ελληνικό αφτί δίπλα του τον ενημέρωνες για τα παράπονα που άκουγες στα αποδυτήρια;Η δουλειά μου ήταν να έχει ο Τεν Κάτε σωστή ενημέρωση, να υπάρχει αρμονία στα αποδυτήρια. Το θέμα ήταν όμως ότι από ένα σημείο και μετά τις αποφάσεις τις έπαιρνε εκείνος. Ηταν μια έντονη προσωπικότητα και δύσκολα θα έκανε πίσω για να αποδεχθεί μια κατάσταση. Του εξηγούσα ότι ο ποδοσφαιριστής θέλει μια καλή κουβέντα, να αισθανθεί χρήσιμος και σημαντικός, όμως εκείνος θεωρούσε σωστό ότι ο παίκτης, αφού είναι επαγγελματίας και πληρώνεται στην ώρα του, πρέπει να κάνει καλά τη δουλειά του. Υπάρχει μια διαφορά στη νοοτροπία και θεωρώ ότι πρέπει να βάζεις νερό στο κρασί σου ακόμα κι αν δεν έχεις άδικο, απλώς πρέπει να γίνεται ένας συγκερασμός των πραγμάτων.

«Ετοιμος να αναλάβω προπονητής»
«Εχω δύο προτάσεις από το εξωτερικό και δύο από την Ελλάδα»

- Αυτήν τη στιγμή σε ποια φάση της ζωής σου βρίσκεσαι;Βρίσκομαι σε μεταβατική περίοδο. Περνώντας από τον πάγκο του Παναθηναϊκού έμαθα πάρα πολλά πράγματα, είχα μια θετική εμπειρία. Τώρα παρακολουθώ σεμινάρια στο εξωτερικό, βρέθηκα κοντά στην Μπαρτσελόνα, στον Αγιαξ, παρακολούθησα τον τρόπο προπόνησης και ετοιμάζομαι να πάρω τον Μάιο το δίπλωμά μου και να ακολουθήσω το επάγγελμα του προπονητή.
- Η προοπτική να αναλάβεις ελληνική ομάδα σε ενδιαφέρει;Αυτήν τη στιγμή έχω δύο προτάσεις από το εξωτερικό και δύο από την Ελλάδα. Πιστεύω ότι η χώρα μας πρέπει να αρχίσει να βγάζει προπονητές και νομίζω ότι έχω τις γνώσεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ώστε να τις παντρέψω με το ελληνικό. Θέλω και επιθυμώ να ξεκινήσω, να μη χάσω τον χρόνο. Είμαι σε μια καλή ηλικία, τριάντα επτά ετών, και δεν φοβάμαι να πάρω την ευθύνη. Είμαι έτοιμος.
- Τι όνειρα κάνεις για τα παιδιά σου; Εχω μία κόρη που είναι δέκα ετών και τον Κωνσταντίνο που είναι εννέα. Με ενδιαφέρει να γίνουν σωστοί άνθρωποι και να έχουν υγεία. Προσπαθώ να τους δώσω εφόδια και την υποδομή για να μπορέσουν να επιλέξουν μόνα τους ποιο επάγγελμα θέλουν να ακολουθήσουν.
- Η Ολλανδία είναι το δεύτερο σπίτι σου. Προφανώς, έχεις διατηρήσει φιλίες…Εχω δεσμούς με αρκετούς ανθρώπους του ποδοσφαίρου και βρίσκομαι συχνά στην Ολλανδία, καθώς με συμβουλεύουν για κάποιες αποφάσεις. Με τον Ρόναλντ Κούμαν και τον Ντάνι Μπλιντ έχουμε μια πάρα πολύ καλή φιλία, όπως και με τον Εντσο Σίφο, με τον οποίο ήμουν συμπαίκτης στην Αντερλεχτ.
- Αναπολείς τον τόπο όπου μεγάλωσες;Η καταγωγή μου είναι από την Ακροποταμιά της Αρτας. Εκεί γεννήθηκα και μεγάλωσα και μου αρέσει να πηγαίνω, γιατί εκεί είμαι ο Γιάννης που ξέρουν από παιδί. Μου αρέσουν οι ρίζες μου και θέλω να πηγαίνω και τα παιδιά μου που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό για να βλέπουν πώς είναι η ζωή μακριά από τις πόλεις.
- Είσαι ικανοποιημένος από όσα του έχει προσφέρει η ζωή;Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος και η ζωή μού έδωσε πολλά. Πάλεψα όμως πάρα πολύ. Πολλοί κοιτάζουν πού έχεις φθάσει αλλά δεν κοιτάζουν πόσο κόπο και προσπάθεια έκανες για να φθάσεις μέχρις εκεί.

«Ο κύκλος της Εθνικής θα κλείσει το καλοκαίρι»

- Γιάννη, πρέπει να είσαι ικανοποιημένος από την καριέρα σου στα γήπεδα. Ξεκίνησες από την Πρέβεζα και έφθασες αθόρυβα μέχρι τον Αγιαξ. Είμαι άνθρωπος χαμηλών τόνων και δεν μου αρέσουν οι τυμπανοκρουσίες. Η φιλοσοφία μου είναι πάντα να δείχνεις μέσα στο γήπεδο αν αξίζεις. Αμα υπάρχει ποιότητα, δεν μπορεί να μην πετύχεις. Το σημαντικό είναι να έχεις επιμονή, υπομονή και διάθεση για μάθηση, που εγώ τα είχα, και να προσπαθείς να γίνεσαι καλύτερος και σαν άνθρωπος και σαν επαγγελματίας.
- Το μεγάλο άλμα το έκανες όταν από τον ΟΦΗ πήγες στην Αντερλεχτ. Είχε προηγηθεί η μεταγραφή του Νίκου Μαχλά πάλι από τον ΟΦΗ στη Φίτεσε.Ο Νίκος ήταν ο ποδοσφαιριστής που άφησε στις Κάτω Χώρες το στίγμα του και η προσπάθεια που έκανε άνοιξε τον δρόμο και σ’ εμάς τους υπόλοιπους να τον ακολουθήσουμε. Η βοήθειά του ήταν εξαιρετική.
- Στην εθνική ομάδα είχες μικρή συμμετοχή. Ο Ρεχάγκελ δεν σε κάλεσε ποτέ. Εχεις κάποιο παράπονο;Οσες συμμετοχές έκανα στην Εθνική ήταν με προπονητές τους Ιορντανέσκου και Δανιήλ. Γενικά, δεν κρατάω κακίες και έχω μάθει να δέχομαι τη ζωή όπως έρχεται. Ο κάθε ποδοσφαιριστής θεωρεί για τον εαυτό του ότι μπορεί να παίξει στην Εθνική, όμως ο προπονητής είναι εκείνος που κάνει τις επιλογές και είναι σεβαστές.
- Στο Μουντιάλ του καλοκαιριού πιστεύεις ότι θα έχουμε τύχη;Η κλήρωση είναι αρκετά δύσκολη και μόνο που η Εθνική μας κατάφερε να προκριθεί είναι επιτυχία. Υπάρχει μια σπουδαία γενιά Ελλήνων παικτών που έκανε σπουδαία πράγματα τα τελευταία δέκα χρόνια με προπονητή τον Ρεχάγκελ και πιστεύω ότι ο κύκλος αυτής της Εθνικής θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι.
ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΤΩΝΗΣ  Φωτ. ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΣΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...