Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Κέρκυρα VS ΠΑΣ Γιάννινα, η σύγκρουση δύο κόσμων

Δεν είναι λίγοι οι ποδοσφαιράνθρωποι που υποστηρίζουν –κι έχουν επιχειρήματα γι’ αυτό!– ότι το πόσο επιθετικά παίζει μια ομάδα δεν εξαρτάται από τον αριθμό των επιθετικών που έχει στο σχήμα της. Η φετινή Κέρκυρα μοιάζει να τους δικαιώνει, έχοντας έως τώρα πετύχει 9 τέρματα σε 17 αγώνες της Σούπερ Λίγκας. Η ομάδα των Επτανήσων διαθέτει εννέα επιθετικούς –Μαρτίν, Αγρίτης, Τσίγκας, Ιωάννου, Καλαντζής, Μαζνόφ, Γιάντσης, Μπάρκογλου και ο «καθαρός» εξτρέμ Λαμπρόπουλος– καθένας εκ των οποίων έχει στο βιογραφικό τους χρονιές με κάμποσα γκολ, αλλά πρώτος σκόρερ της ομάδας είναι ο (μέσος) Γραμμόζης με δύο τέρματα. Μολονότι δε στο 4-4-2 ή στο 4-2-3-1 που συνήθως επιλέγει ο Χάβι Γκράθια βρίσκονται στην ενδεκάδα τουλάχιστον τέσσερις φορ, δύσκολα η μπάλα... καταλήγει στο πλεκτό. Το θετικό βέβαια για την Κέρκυρα είναι ότι οι περισσότεροι από τους συγκεκριμένους παίκτες είναι πολύ κινητικοί, πράγμα που δίνει στον Ισπανό τεχνικό τη δυνατότητα να πιέζει ψηλά τον αντίπαλο και να... βραχυκυκλώνει το παιχνίδι της αντίπαλης ομάδας, κατακτώντας τους 7 (από τους 12 συνολικά) βαθμούς σε ματς που διατηρήθηκε το «μηδέν» πίσω.

Από την άλλη, η φιλοσοφία που –τόσο ο Ντεμόλ όσο και– ο Αγγελος Αναστασιάδης επιδιώκει να περάσει στον ΠΑΣ Γιάννινα δεν... προβλέπει τη συνύπαρξη πολλών επιθετικών στο βασικό σχήμα. Το αντίθετο. Εξάλλου, εκτός από τα 30 όλα κι όλα λεπτά που ο Μπαγκαγιόκο φόρεσε σε επίσημο παιχνίδι τα κυανόλευκα –συνθέτοντας δίδυμο με τον παραλίγο συνεπίθετο Μπακαγιόκο– οι Κυανόλευκοι έπαιξαν και τα 17 τους ματς με έναν μόνο φορ. Μάλιστα, επί Αναστασιάδη έχει χρησιμοποιηθεί και το σύστημα 4-6... κανένας, με τον Βίλα κατά συνθήκη «αιχμή». Κίνηση που απέδωσε μόνο στον αγώνα με τον Παναιτωλικό, αποφέροντας ένα γκολ από στημένη φάση. Ο «Αγιαξ» έχει βέβαια μεγαλύτερη κατοχή σε σχέση με τους περισσότερους αντιπάλους του –ειδικά με αυτούς στα... κυβικά του– αποπνέοντας στα παιχνίδια του μια εικόνα επιβολής ρυθμού. Οι χαμένες ευκαιρίες ωστόσο –ακόμα και σε δυνατές φάσεις– του έχουν στοιχίσει, δείχνοντας ότι ακόμη ένας αποδοτικός επιθετικός ίσως έδινε παραπάνω βαθμούς.

Μελετώντας τη στατιστική των δύο αντιπάλων, θα δει κανείς πως οι Κυανόλευκοι των πολλών μεσοεπιθετικών ψάχνουν το τέρμα κυρίως από κοντινές αποστάσεις, καθώς και ότι το ποσοστό ευστοχίας τους είναι μικρό (με 1/11,3 σουτ να καταλήγουν γκολ). Για την Κέρκυρα όμως –οι παίκτες της οποίας συνηθίζουν να δοκιμάζουν για γκολ και από μεγαλύτερη απόσταση– το ποσοστό είναι ακόμη πιο απογοητευτικό (μόλις 1/17,3).

Ποια από τις δύο φιλοσοφίες θα επικρατήσει αυτήν τη φορά, θα φανεί στο γήπεδο. Μέχρι τότε ο ΠΑΣ έχει το προβάδισμα χάρη στη νίκη του πρώτου γύρου με 2-1 στα Ιωάννινα.
 
 Βαγγέλης Κύρκος/exedrasports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...