Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Το 90λεπτο των «αιωνίων»

Το μεγάλο ντέρμπι απόψε στο ΟΑΚΑ (19:30, NOVA, liveblogging  MEDIACOPY και ALL IS SPORT

Μισός χρόνος και κάτι έχει περάσει από την τελευταία φορά που οι δυο «αιώνιοι» αντίπαλοι του ελληνικού αθλητισμού διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε ποδοσφαιρικό γήπεδο. Ήταν 21 Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Τότε ο Ματ Ντέρμπισαϊρ με γκολ 67ο λεπτό είχε δώσει τη νίκη στους «ερυθρόλευκους» μέσα στο ΟΑΚΑ. Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα εκείνο δεν ήταν αρκετό για να ανακόψει την πορεία των «πράσινων» προς τον τίτλο.

Επτά μήνες αργότερα -διάστημα που ισούται με μια αιωνιότητα στον αθλητισμό- πολλά έχουν αλλάξει. Στην ιδιοκτησία των δυο ομάδων, στον έναν πάγκο, στους ποδοσφαιριστές. Το πιο σημαντικό που μετράει όμως τώρα είναι πως απόψε ο Ολυμπιακός έρχεται στο Ολυμπιακό Στάδιο ευρισκόμενος στη θέση του οδηγού και όχι κυνηγώντας το «τριφύλλι» στο πρωτάθλημα.
Ο Παναθηναϊκός είναι αυτός που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο -4 και θέλει απελπισμένα το τρίποντο, όχι μόνο για να μπορέσει να παραμείνει σε απόσταση αναπνοής από την ομάδα του Πειραιά, αλλά για να «επιζήσει» ψυχολογικά.
Κάθε άλλο αποτέλεσμα, πλην της νίκης, ουσιαστικά θα σημάνει την απομάκρυνση του Νίκου Νιόπλια από τον πάγκο των «πρασίνων». Ο εμφανώς λάθος σχεδιασμός της ομάδας, τα άσχημα αποτελέσματα σε Ελλάδα και Ευρώπη, καθώς και η κακή φυσική κατάσταση των παικτών χρεώνονται στον Κοζανίτη τεχνικό, ο οποίος βρίσκεται να παίζει το κεφάλι του σε ένα ντέρμπι «αιωνίων», όπως ακριβώς και ο προκάτοχός τους, Χενκ τεν Κάτε.
Αντιθέτως, ο Ολυμπιακός πιο ξεκούραστος και σαφώς πιο έτοιμος από τον αντίπαλό του έρχεται στο ΟΑΚΑ με τον Ερνέστο Βαλβέρδε να έχει στο μυαλό του περισσότερο το να εξασφαλίσει την ισοπαλία, που θα του επιτρέψει να διατηρήσει τη διαφορά ασφαλείας από τους διώκτες του.
Ο Βάσκος τεχνικός και πριν από δυο χρόνια, την πρώτη φορά που βρέθηκε στον Πειραιά, είχε επιλέξει και στα δυο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό να πάει συντηρητικά και να πάρει τις ισοπαλίες, αφού και αυτές των ευνοούσαν, και στο τέλος δικαιώθηκε. Η συνταγή του δεν μπορεί να είναι πολύ διαφορετική τώρα.
 
Τα πλάνα των δυο αντιπάλων
Αν πάντως πόνταρε στις πολλές απουσίες των «πρασίνων» για να τους ρίξει στο καναβάτσο, δεν θα του έλεγε κανείς τίποτα. Το «τριφύλλι» θα αναγκαστεί να αγωνισθεί χωρίς τους Σωτήρη Νίνη και Σεμπάστιαν Λέτο, οι οποίοι ταλαιπωρούνται εδώ και μεγάλο διάστημα από μυικούς τραυματισμούς. Η μόνη ευχάριστη εξέλιξη για τον Νίκο Νιόπλια ήταν η επιστροφή του Σίντεϊ Γκοβού, με τον Γάλλο να είναι δεδομένο πως θα ξεκινήσει στη βασική 11αδα.
Ο προπονητής του Παναθηναϊκού σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βασισθεί στους ετοιμοπόλεμους ποδοσφαιριστές τους και να προσπαθήσει με κάθε τρόπο να καλύψει τα κενά που έχει. Γι' αυτό και στην τελευταία προπόνηση της ομάδας πειραματίσθηκε με τη χρήση του Κώστα Κατσουράνη ως στόπερ.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κάτω από τα δοκάρια θα είναι ο Τζόρβας, αριστερά στην άμυνα ο Σπυρόπουλος, δεξιά ο Βύντρα και ο Μπουμσόνγκ με τον Σαριέγκι ή τον Κατσούρανη κεντρικό δίδυμο. Ζιλμπέρτο, Καραγκούνης στα χαφ με τον Κατσουράνη αν δεν πάει στα στόπερ. Αν γίνει τελικά η οπισθοχώρηση του έμπειρου μέσου, τότε θέσει στην 11αδα θα πάρει ο Σιμάο, ο οποίος βέβαια δεν είναι και στην καλύτερη ψυχολογική κατάσταση μετά το θάνατο του αδερφού του σε τροχαίο ατύχημα. Δεξιά στο κέντρο θα είναι ο Γκοβού, αριστερά πιθανότατα ο Χριστοδουλόπουλος και κορυφή ο Σισέ.
Πιο απλά είναι τα πράγματα για τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο προπονητής των «ερυθρολεύκων» εκτός του Μάρκο Πάντελιτς, έχει όλους τους άλλους παίκτες στη διάθεσή του και μάλιστα ξεκούραστους, καθώς δεν έπαιξαν ούτε καν στο Κύπελλο Ελλάδος (ο αγώνας με την Ηλιούπολη την Τετάρτη αναβλήθηκε λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών). Και έτσι όμως δεν φαίνεται να έχει καταλήξει στο βασικό του σχήμα.
Για τη θέση του τερματοφύλακα ο Πάρντο έχει ελαφρύ προβάδισμα, με το Νικοπολίδη όμως να «παίζει» πάντοτε ως εναλλακτική περίπτωση λόγω εμπειρίας. Κεντρικό αμυντικό δίδυμο θα είναι οι Μέλμπεργκ και Αβραάμ Παδόπουλος, ενώ στα δυο άκρα δεξιά και αριστερά αντίστοιχα οι Τοροσίδης και Ραούλς Μπράβο. Αμυντικό χαφ θα παίξει ο Ντούντου και μπροστά του οργανωτής θα είναι ο Ιμπαγάσα. Δεύτερος φορ θα παίξει ο Φουστέρ με προωθημένο τον Μιραλάς. Αριστερό χαφ θα είναι ο Ριέρα, ενώ στην άλλη πλευρά μια θέση διεκδικούν οι Ρόμενταλ και Φετφατζίδης.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ NAYTEMΠΟΡΙΚΗ

Το αγωνιστικό πρόγραμμα του διημέρου:

ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ
30/10 17:15 Λάρισα - Ξάνθη
30/10 17:15 Αρης - Ατρόμητος
30/10 19:30 Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός
ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 
31/10 15:00 Ηρακλής - Ολυμπιακός Βόλου
31/10 15:00 Κέρκυρα - Αστέρας Τρίπολης
31/10 15:00 Πανσερραϊκός - Καβάλα
31/10 17:15 Εργοτέλης - ΠΑΟΚ
31/10 19:30 Πανιώνιος - ΑΕΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...