Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Στο εστιατόριο του Σίλβα Κλέιτον


Αφού ο Κλέιτον δεν μπορεί να πάει στη Βραζιλία, αποφάσισε να φέρει τη Βραζιλία στην Ελλάδα. Αντί να γυρίζει από μαγαζί σε μαγαζί για φαγητό και να συναντά εκεί τους φίλους του, αποφάσισε να γίνει ιδιοκτήτης ρεστοράν για να έρχονται οι φίλοι του να τρώνε καλό φαγητό στο δικό του μαγαζί. Συγκεκριμένα, βραζιλιάνικο φαγητό. Ο άσος του Παναθηναϊκού αφιερώνει τις τελευταίες ημέρες αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο του για να επιμεληθεί και να ετοιμάσει με μεράκι και φροντίδα το πρώτο επαγγελματικό εγχείρημά του στην Ελλάδα: ένα ρεστοράν που να θυμίζει την πατρίδα του. Το design είναι εμπνευσμένο από τη Βραζιλία και οι επισκέπτες του θα νομίζουν ότι βρίσκονται στη χώρα της σάμπας και του καφέ. Μια τεράστια φωτογραφία με την πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο και το άγαλμα του Ιησού κοσμεί τους τοίχους του μαγαζιού. Οι σεφ είναι ντυμένοι στα βραζιλιάνικα πρότυπα και το σέρβις θα είναι επίσης βραζιλιάνικο. Αλλά και το όνομα του μαγαζιού που ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του σε λίγες ημέρες είναι επίσης βραζιλιάνικο.

«Leblon» γράφει η κεντρική είσοδος του καταστήματος και ρωτάμε τον Κλέιτον τι σημαίνει. «Η Leblon είναι μια φημισμένη παραλία στο Ρίο ντε Τζανέιρο, που είναι η συνέχεια της Κοπακαμπάνα. Εκεί πηγαίνει η καλή κοινωνία της πατρίδας μου και είναι κάτι το αντίστοιχο με τη Βουλιαγμένη που έχουμε εδώ στην Αθήνα». Τίνος ήταν η ιδέα να το ονομάσει «Leblon»; «Ηταν του δικηγόρου μου, του Κωνσταντίνου Ζέμπερη, και μου άρεσε πάρα πολύ, επειδή ως όνομα είναι πολύ εύκολο να το προφέρει ο Ελληνας».

Να το προφέρει ο Ελληνας; Αρα, ο Κλέιτον ποντάρει και στους Ελληνες fans του βραζιλιάνικου φαγητού; «Βέβαια και θα έρχονται οι Ελληνες. Εντάξει, μπορεί να ξεκινήσαμε να ετοιμάζουμε το μαγαζί με τη σκέψη ότι θα το κάνουμε στέκι των Βραζιλιάνων της Αθήνας, αλλά θέλουμε και ποντάρουμε στους Ελληνες. Αλλωστε, έχω πάρα πολλούς φίλους Ελληνες που θα έρχονται και θα τρώνε στο μαγαζί».

Ο 27χρονος μέσος παρακολουθεί την πρόοδο των εργασιών χωρίς να αγχώνεται, καίτοι το «Leblon» θα λειτουργεί την ερχόμενη Τετάρτη. Οι εργάτες πάνε κι έρχονται στον χώρο και οι συνεργάτες του φροντίζουν να τον ενημερώνουν για οποιαδήποτε εκκρεμότητα. Εχει στο πλευρό του τη γυναίκα του Μαρία και τον γιο του (μόλις δέκα μηνών), τον Μάρκο. «Δουλεύουμε πυρετωδώς τον τελευταίο μήνα και θα είμαστε έτοιμοι στην ώρα μας» μας λέει ο Κλέιτον και συνεχίζει: «Θέλω πάνω απ’ όλα το μαγαζί να γίνει γνωστό για το καλό του φαγητό. Να έρθει ο πελάτης και να μείνει ευχαριστημένος».


«Θα τρώει όσο θέλει»

Το «Leblon» βρίσκεται ένα χιλιόμετρο πιο μακριά από το κέντρο της Γλυφάδας. Πολύ κοντά στο σπίτι του ποδοσφαιριστή, που θα μετακινείται με τα πόδια. Το ατού του μαγαζιού είναι ότι ο πελάτης θα πληρώνει ένα συγκεκριμένο ποσό και θα τρώει όσο θέλει. «Εμείς δεν θα έχουμε μενού. Θα είμαστε κάτι το διαφορετικό. Θα έρχεται ο πελάτης και θα ξέρει πόσα χρήματα θα πληρώσει, αλλά θα τρώει όσο θέλει» εξηγεί ο Σίλβα Κλέιτον για τη φιλοσοφία του μαγαζιού του, που παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα στην «Espresso της Κυριακής».

Και συνεχίζει: «Το κρέας που θα προσφέρουμε θα είναι από δώδεκα διαφορετικά είδη. Επιπλέον, θα έχουμε πολύ πλούσιο μπουφέ για να διαλέξει ο πελάτης. Το κρέας θα έρχεται με τη σούβλα στο τραπέζι και ο πελάτης θα κόβει και θα τρώει όσο και ό,τι είδος θέλει. Οταν τελειώσει το κρέας και ζητήσει άλλο, θα πατάει ένα κουμπί που θα βρίσκεται πάνω στο τραπέζι του και θα έρχεται ο σερβιτόρος για να του προσφέρει και άλλο. Το κρέας θα το συνοδεύουμε βεβαίως με το αγαπημένο μας ποτό στη Βραζιλία, την καϊπιρίνια. Αυτά τα δύο πηγαίνουν πάντα μαζί».


Μεταγραφή σεφ
Το καλό φαγητό θέλει όμως και καλό σεφ. Ο Σίλβα Κλέιτον έκανε… μεταγραφή σεφ και ο συμπατριώτης του Φρεντ αποτελεί το δεξί του χέρι. «Για εμάς τους Βραζιλιάνους το καλό φαγητό είναι ιεροτελεστία και ειδικά μας αρέσει πολύ το μπάρμπεκιου. Στη χώρα μας το λέμε churrascaria και η λέξη αυτή αποτελεί το δεύτερο συνθετικό στην ταμπέλα του μαγαζιού. Ο Φρεντ είναι εξαιρετικός στη δουλειά του και έχει εργαστεί σε όλα τα καλά μαγαζιά της παραλίας. Οπως μια ομάδα χρειάζεται μια καλή μεταγραφή έτσι και ένα μαγαζί χρειάζεται μια καλή μεταγραφή σεφ».


«Εχω ακόμη δύο χρόνια συμβόλαιο με το “τριφύλλι”»

Από την κουβέντα μας με τον (νταμπλούχο) πλέον Κλέιτον δεν μπορούσε να λείψει φυσικά το ποδόσφαιρο. Εστω και διά της πλαγίας οδού. Οταν λοιπόν τον ρωτήσαμε για το ενδεχόμενο να μη συνεχίσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό και να πάει σε κάποια χώρα του εξωτερικού, κάτι που σημαίνει ότι θα χάσει την επαφή του με το μαγαζί, μας απάντησε ως εξής:

«Κατ’ αρχάς, εγώ έχω δύο χρόνια στον Παναθηναϊκό κι έχω συμβόλαιο για άλλα δύο. Ακόμη όμως και αν συμβεί αυτό, έχω υπολογίσει όλα τα ενδεχόμενα. Αυτό που κάνω είναι μια επένδυση, είναι κάτι που μου αρέσει, αλλά η καριέρα μου είναι πάνω απ’ όλα. Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που έχω δίπλα μου και δεν είναι κάτι που με νοιάζει».

Δεν το κρύβει πάντως ότι είναι πολύ ενθουσιασμένος για την κατάκτηση του νταμπλ. Εχοντας κατακτήσει ένα Κύπελλο Ελλάδας όταν έπαιζε στη Λάρισα κόντρα στη νυν ομάδα του, δηλώνει ότι «πάντα είναι πολύ ωραία να κερδίζεις τέτοιους τίτλους και να ζεις τέτοιες στιγμές. Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετείχα σε αυτή τη μεγάλη γιορτή του Παναθηναϊκού και που είμαι μέρος της ομάδας που κατάφερε το νταμπλ».

Και επειδή πελάτες του θα είναι όλα τα διάσημα βραζιλιάνικα αστέρια όλων των συλλογικών προτιμήσεων που παίζουν μπάλα στην Ελλάδα, αν βγάζει σε έναν παίκτη το καπέλο, αυτός δεν είναι άλλος από τον Ζιλμπέρτο Σίλβα: «Ο,τι και να πούμε για τον Ζιλμπέρτο είναι λίγο. Πάνω απ’ όλα είναι πολύ καλός άνθρωπος, καλός πατέρας και οικογενειάρχης και αυτό νομίζω είναι σημαντικό για τη συμπεριφορά του και γενικώς για τη στάση του ως παίκτης. Αλλά και όσον αφορά τον παίκτη Ζιλμπέρτο, δεν υπάρχουν λόγια. Είναι πραγματικά εκπληκτικός και εύχομαι να πανηγυρίσει την κατάκτηση του Μουντιάλ. Γιατί θα πανηγυρίσουμε και εμείς μαζί του, μαζί με τους συμπατριώτες μου που θα έρχονται στο μαγαζί για να παρακολουθούμε τους αγώνες της Βραζιλίας από την τηλεόραση».
 
ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΤΩΝΗΣ ΦΩΤ.: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΣΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...