Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Κύπρος: Παλικαρίσιο και ιστορικό το 4-4


Η πρεμιέρα των προκριματικών του EURO 2012 αποδείχθηκε ονειρεμένη για τους Κύπριους διεθνείς ποδοσφαιριστές και τον προπονητή τους Αγγελο Αναστασιάδη. Οι Κύπριοι άσοι απέσπασαν παλικαρίσια ισοπαλία με σκορ 4-4 από την Πορτογαλία στο Γκιμαράες, που συνοδεύτηκε από αρκετά ρεκόρ.

Η κυπριακή εθνική ομάδα, όχι μόνο απέσπασε τον πρώτο της βαθμό σε πορτογαλικό έδαφος, ύστερα από τέσσερις ήττες σε ισάριθμες επισκέψεις, αλλά και βρήκε δίχτυα για πρώτη φορά. Παράλληλα, για πρώτη φορά στην ιστορία της σημείωσε τέσσερα τέρματα σε εκτός έδρας αναμέτρηση.

Οι Πορτογάλοι μετρούσαν μόνο νίκες στις προηγούμενες οκτώ αναμετρήσεις με την εθνική Κύπρου ανεξαρτήτως έδρας κι είχαν διασυρθεί με 6-0 από την αντίπαλό τους τον Ιούνιο του 2001 για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002.

Ο Γιάννης Οκκάς, που γιόρτασε με γκολ τις 99 διεθνείς συμμετοχές του, εμφανίστηκε έκθαμβος από την επιτυχία και δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «Σίγμα»: «Δεν έχω ζήσει ξανά τέτοιο παιχνίδι. Υπήρχε απίστευτος ρυθμός. Μας βγήκε το πλάνο των αντεπιθέσεων και σκοράραμε τέσσερις φορές. Το σημαντικό σ’ αυτήν την ομάδα είναι ότι όταν λείπει κάποιος παίκτης η απουσία του δεν φαίνεται στο γήπεδο. Υπάρχει ακόμη ο Κύπριος ποδοσφαιριστής».

Ο 32χρονος φορ της Ανόρθωσης τόνισε: «Δεν μου αρέσει να λέω μεγάλα λόγια και δεν θέλω να υποσχεθώ την πρόκριση. Ολοι μας χαρήκαμε που κάναμε περήφανους τους συμπατριώτες μας. Είμαι αισιόδοξος για τη συνέχεια των προκριματικών. Χτίζουμε και κάνουμε βήμα βήμα προς τα μπροστά».

Ο αρχιτέκτονας της επιτυχίας των Κυπρίων, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Αγγελος Αναστασιάδης, δικαιώθηκε από το αποτέλεσμα, αν και είχε δεχθεί σκωπτικά σχόλια μία μέρα πριν από το ματς, όταν δήλωσε πως η Κύπρος θα παίζει για τη νίκη «παντού και πάντοτε», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Μετά την ισοπαλία στο Γκιμαράες, ο Μακεδόνας προπονητής εμφανίστηκε συγκρατημένος κι έβαλε φρένο στους πανηγυρισμούς: «Κάναμε πολύ καλή αρχή στα προκριματικά και η ισοπαλία θα βοηθήσει ψυχολογικά τα παιδιά. Πρέπει όμως να δώσουμε συνέχεια για να αποκτήσει μεγαλύτερη αξία ο βαθμός στην Πορτογαλία».

Στο πορτογαλικό στρατόπεδο, οι διεθνείς δέχθηκαν έντονη κριτική από τον Τύπο κι ειδικά ο γκολκίπερ Εδουάρδο. «Ματς-εφιάλτης» είχε στον βασικό της τίτλο η «A Bola», ενώ η «Diario de Noticias» σχολίασε πικρόχολα: «Τα παιδικά λάθη στο κέντρο και η αδύναμη άμυνα καταδίκασαν την Πορτογαλία». Οι Πορτογάλοι είχαν δύο δοκάρια με τους Νάνι (73’) και Λιέντσον (81’), αλλά ο τερματοφύλακάς τους Εδουάρδο ανέλαβε την ευθύνη: «Νιώθω υπεύθυνος για τα τέσσερα γκολ. Κανένας μας δεν περίμενε τέτοιο αποτέλεσμα. Πλέον, οφείλουμε να μάθουμε από τα λάθη μας και να κοιτάξουμε μπροστά».

Π. Ξηρόκωστας e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...