Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Ετσι στήνει το κέντρο της ΑΕΚ ο Κωστένογλου

Είναι δεδομένο πως το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό είναι για την ΑΕΚ παιχνίδι ειδικών συνθηκών. Η αγωνιστική κατάσταση των δύο ομάδων είναι εντελώς διαφορετική, με τους γηπεδούχους να βρίσκονται στο κυνήγι του τίτλου έχοντας μειώσει τη διαφορά από την πρώτη θέση και την Ενωση απλώς να συνεχίζει την προσπάθεια κόντρα στα προβλήματά της. Το μομέντουμ μόνο ευνοϊκό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για τους Κιτρινόμαυρους, κάτι που επιτάσσει απόλυτη συγκέντρωση στον στόχο. Δεν αρκεί μόνο αυτό όμως. Πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος αγωνιστικός προσανατολισμός, ο οποίος μάλιστα να τηρηθεί κατά γράμμα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Νίκος Κωστένογλου έχει κάποια πράγματα στο μυαλό του, τα οποία κεκαλυμμένα τα φανέρωσε εν μέρει στο ματς με τον Πανιώνιο. Η αλλαγή του Κάρλος με τον Καράμπελα μπορεί βάσει εικόνας του Ισπανού να φάνηκε ακατανόητη, αλλά είχε γίνει εν είδει δοκιμής. Ο 41χρονος τεχνικός με την ομάδα να προηγείται ήθελε να δοκιμάσει ένα σχήμα με τρεις παίκτες στη μεσαία γραμμή. Εχοντας ήδη τον Καφέ και τον Βάργκας εκεί ήθελε να προσθέσει και τον Λαγό, δημιουργώντας μια τριάδα η οποία θα λειτουργούσε καλύτερα ανασταλτικά. Ομως, ο τραυματισμός του τελευταίου του έδωσε μόλις δύο λεπτά εικόνας. Αυτό το σχήμα λοιπόν φαίνεται να επικρατεί σαν επιλογή και για το ντέρμπι της Παρασκευής (10/02).

Θεωρητικά μπορεί να περιορίσει τον ρυθμό του Ολυμπιακού, αφού θα υπάρχουν περισσότεροι παίκτες. Κυρίως όμως έτσι θα περιοριστεί η ανάπτυξη από τα άκρα. Αυτό το τελευταίο μοιάζει να δίνει μεγάλη υπεροπλία στους Ερυθρόλευκους, όπως φάνηκε και στο ματς της Τούμπας. Η παρουσία των Καφέ και Βάργκας όμως προσφέρει κι ένα ακόμη πλεονέκτημα. Αμφότεροι έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν δημιουργικά. Κι αν για τον αρχηγό είναι γνωστό, η εμφάνιση του Κολομβιανού στο τελευταίο τέταρτο με τον Πανιώνιο έκανε τα πράγματα καλύτερα. Ο Βάργκας έχει τη δυνατότητα να περάσει τις πάσες που χρειάζονται για να εξελιχθεί το παιχνίδι, βοηθώντας παράλληλα ανασταλτικά, εν αντιθέσει με τον Κάρλος ή τον Γκερέιρο. Ενα θέμα όμως είναι ποιος θα είναι ο τρίτος της παρέας. Αν ο Μάκος είναι έτοιμος, τότε μάλλον δεν θα υπάρξει δίλημμα. Σε διαφορετική περίπτωση οι επιλογές είναι Ρίκκα και Κλωναρίδης, αν τελικά ο «Κωστέ» προωθήσει την επιλογή αυτή.

Αγωνία για Μάκο, ελπίδες για Δέλλα

Μέσα σε όλα τα υπόλοιπα ο Κωστένογλου θα επιζητούσε το μίνιμουμ εν όψει του μεθαυριανού αγώνα. Ποιο είναι αυτό; Να έχει στη διάθεσή του ετοιμοπόλεμους τους βασικούς ποδοσφαιριστές του. Πλην όμως ούτε σε αυτό ευτύχησε. Ετσι έχει δύο μεγάλους πονοκέφαλους να κάνουν τον προβληματισμό ακόμη μεγαλύτερο. Τα ονόματα τους γνωστά: Μάκος και Δέλλας.

Στην περίπτωση του Γρηγόρη Μάκου, περιμένει από την περασμένη εβδομάδα να τον δει να καλυτερεύει. Μάλιστα γι’ αυτό τον λόγο υπήρξαν μέρες που δεν προπονήθηκε καθόλου, προκειμένου να ξεπεράσει τον τραυματισμό του στην ποδοκνημική. Πλέον ίσως και σήμερα φανεί αν μπορεί να τον υπολογίζει, αφού άλλωστε τα χρονικά περιθώρια είναι ελάχιστα. Αν και την Τετάρτη (08/02) δεν πάρει μέρος στην προπόνηση, τότε δύσκολα θα μπορεί να βρεθεί στη βασική ενδεκάδα του αγώνα, έχοντας χάσει πολλές προπονήσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ζητήματα τακτικής.

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά την κατάσταση του Τραϊανού Δέλλα. Ο «Κολοσσός» εμφανίστηκε κουρασμένος στο τελευταίο παιχνίδι και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, ούτως ώστε να αποφύγει κάποια επιβάρυνση. Πάντως οι ελπίδες για τη συμμετοχή του είναι σαφώς περισσότερες, κάτι που αποδεικνύεται και από το ειδικό πρόγραμμα το οποίο θα ακολουθεί στις επόμενες προπονήσεις.

Πέντε εκτός προγράμματος

Σιγά-σιγά η λίστα μεγάλωσε αντί να μικρύνει και έτσι στην προπόνηση της Τρίτης (07/02) ο Νίκος Κωστένογλου είδε ούτε λίγο ούτε πολύ πέντε από τους ποδοσφαιριστές του να ακολουθούν ατομικό πρόγραμμα εκγύμνασης. Δέλλας, Γεωργέας, Μάκος, Εγγλέζου και Μπουγαΐδης γυμνάστηκαν χωριστά, ο καθένας με διαφορετικές προτεραιότητες. Παράλληλα ο Γκούντγιονσεν συνέχισε στον ίδιο ρυθμό με πρόγραμμα ενδυνάμωσης. Ολοι οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές προπονήθηκαν κανονικά, εκτός από τον Παναγιώτη Λαγό που ξεκίνησε πρόγραμμα φυσιοθεραπείας. Το σημερινό ραντεβού έχει δοθεί για τις 5 το απόγευμα με πολλά ερωτήματα ετοιμότητας να περιμένουν να βρουν απαντήσεις.

Μετρημένες επιλογές στην άμυνα

Η ετοιμότητα του Δέλλα πάντως είναι μείζονος σημασίας για την Ενωση και για… αριθμητικούς λόγους. Κι αυτό διότι η συγκυρία αφήνει εκτός μάχης τόσο τον Μπουγαΐδη, όσο και τον Εγγλέζου. Ο συσχετισμός είναι συγκεκριμένος, αφού υπάρχουν δύο εναλλακτικές: είτε να παίξει ο Χέλγκασον είτε να μετατεθεί εκεί ο Κοντοές. Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει ο Αργυρίου να αγωνιστεί και να μην υπάρχει καμία άλλη επιλογή για τις θέσεις των πλάγιων μπακ - σενάριο που οπωσδήποτε δεν θέλουν καν να σκέφτονται στην Ενωση.
 Βασίλης Μαλτέζος/exedrasports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!
stavrosalatas@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...